Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sigara ve alkol sinsi düşmanlardır

Bayrampaşa Devlet Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Fahrettin Özkan, geçtiğimiz günlerde 104.4 ‘Bizim Radyo’ya misafir oldu.

Ayşegül Akakuş’un hazırlayıp sunduğu “Akşam Sefası” programında, ‘Hava sıcaklıklarının sağlığa etkisi’ ve ‘Kalp rahatsızlıkları’yla ilgili yaptığı açıklamada Özkan, şunları söyledi:

“Sıcak hava herkesin günlük yaşantısını az ya da çok etkilemektedir. Ancak içerisinde bulunduğumuz yüksek dereceli sıcak havalardan en fazla kalp hastalığı olanlar ve kilolu kişiler etkilenir. Bu durumda kişi öncelikle sokağa çıkma saatlerine dikkat etmelidir. Öğlen sıcağı dediğimiz zamanlarda dışarıya çıkmak zorunda kalan kişiler, açık renk giysiler giymeli, mümkünse beyaz şemsiye, gölgelik aracı kullanmalıdır.”

Sıcak havanın etkisiyle bayılmaların da artabileceğini söyleyen Dr. Fahrettin Özkan özellikle bu günlerde sulu gıdaların tüketilmesi gerektiğini ve ağır olmayan sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Fahrettin Özkan Kalp yetmezliği ilgili sorulara şöyle cevap verdi: “Kalp yetmezliği, vücudun her yerine kan pompalanması yeteneğinin, zayıflamış olması, pompalamada yetersiz kalması anlamına gelir. Yaş ve kilo bunun üzerinde çok etkili iki unsurdur. Kalp rahatsızlıkları, soğuk algınlığı veya ihmal edilen bademcik iltihaplanması ile de tetiklenir. Vücutta tedavisi ihmal edilen mikrop (streptekok) eklem romatizması yaparak oradan da kana karışarak kalpte iltihaplanmaya yol açar. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı da ani kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. Bu gibi zararlı madde kullanımları, özellikle şeker hastalığı olanlarda varsa, bunu açıkça intihar olarak açıklayabiliriz.”

Sağlıklı bir hayat için zararlı alışkanlıkların mutlaka terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Özkan, “Damar tıkanıklığının %99 sebebi sigaradır. Sigara ve alkol vücudun kendini belli etmeyen, sinsice zarar veren düşmanlarıdır” dedi.

KALP KİRİZİ YAŞI DÜŞÜYOR

Son zamanlarda kalp rahatsızlıklarının bayanlarda daha fazla görüldüğünü kaydeden Dr. Fahrettin Özkan, bunun sebebinin kadınlardaki sigara kullanımının artmasına bağlı olduğunu söyledi. Özkan kalp krizi geçirme yaşının giderek düşmesiyle ilgili olarak da: ‘Medenileşmenin getirdiği bazı dezavantajlarımız vardır. Bu da onlardan biridir. Yiyeceklerimize ve beraberinde her şeye katkı maddeleri ve sunilik girince bu tür hastalıklar arttı. Suni hayatlar yaşamaya başladık o yüzden kalp krizi yaşı da düşüyor’ ifadelerini kullandı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

02.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AİHM’den ceza yağdı

  ATATÜRKÇÜLÜK EKSİK KALMIŞ

  Çete dâvâlarına Adlî Tatil yok

  Merkez sağda sağduyu çağrısı

  Kızanım da var, sevenim de

  Medya demokrasi sınavından geçiyor

  Sezer, Baykal ve Bahçeli ile görüştü

  Personel reformu şart

  TCDD Suriye’de fabrika kuracak

  Danıştay PETKİM dâvâsında ara kararı verdi

  YAŞ toplandı

  Erdoğan, vekillerle biraraya gelecek

  CHP’li Selvi: Maceralara tahammülümüz yok

  Telekom: Ankara’da elektromanyetik kirlilik yok

  ÖNDER’den Yeni Asya’ya nezaket ziyareti

  Bediüzzaman’ın talebesi Arslan, yoğun bakımda

  Raylı sistem 90 bin özel aracın trafiğe çıkmasını önlüyor

  Kendimize yetecek suyumuz var

  Yüksek tansiyon hastalarına tavsiyeler

  Doğum yapacaklara sıcak hava uyarısı

  Kalp krizi sıcaklarla yakından bağlantılı

  Sigara ve alkol sinsi düşmanlardır

  Hırsızlıkların yarısı açık pencereden

  Susuz ve hijyenik ortam nasıl sağlanır?

  Yabanî hayata su takviyesi


 Son Dakika Haberleri