Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dikkatli olmalıyız

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon oranlarını değerlendiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, “Temmuz ayı verilerinin düşük çıkması da enflasyondaki olumlu seyrin sürdüğünü bize gösteriyor. Şimdi iyi ama sonrası için dikkatli olmalıyız” dedi.

Genel seçimlerden sonra artık dikkatlerin ekonomiye odaklanması gerektiğini vurgulayan Sönmez, seçim sonrası ekonomik beklentilerin yükseldiğini ve özellikle reel ekonomiyi destekleyen, küçük esnaf ve ticaret erbabını dikkate alan yapısal reformların bir an önce uygulamaya konulması gerektiğini belirtti.

İhracatın artmasına rağmen son dış ticaret verilerinin kötü geldiğini, bu verilerin cari açığı da olumsuz etkileyebileceğini kaydeden Sönmez, “Düşük kur nedeniyle ara malı ithalatındaki artış da sürüyor. Kuraklıktan petrol fiyatlarındaki artışa kadar bir dizi değişken enflasyonun geleceği konusunda dikkatli olmamızı bize söylüyor” diye konuştu.

Açıklamasında, “Kamu bütçesindeki revizyon umarız etkili olur” diyen Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü; “Önümüzdeki aylarda bütçe açığı sebebiyle bazı mal ve hizmetlere zam yapılması ihtimali de var. Onun için enflasyon ‘şimdi iyi ama sonrası için dikkatli olmalıyız’ diyoruz.”

YENİ ASYA / BURSA

05.08.2007


 

Enflasyon, 1970’e döndü

Enflasyon Haziran’ın ardından Temmuz ayında da eksi çıktı ve yıllık bazda TÜFE 1970 yılından beri en düşük düzeyi gördü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.73 gerilerken, Üretici Fiyatları Endeksi’nde (ÜFE) yüzde 0.06’lık artış yaşandı. Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 6.90, ÜFE’de yüzde 2.08’e geriledi.

TÜFE’de ana harcama grupları itibarıyla en yüksek aylık artış yüze 0.72 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Endekste yer alan gruplardan, konutta yüzde 0.55, lokanta ve otellerde yüzde 0.48, eğlence ve kültürde yüzde 0.24, ev eşyasında yüzde 0.23, sağlıkta yüzde 0.10, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.03 artış yaşandı.

Ulaştırmada yüzde 0.03, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.22, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.71, haberleşmede yüzde 1.41, giyim ve ayakkabıda yüzde 7.71 oranında düşüş görüldü.

Sektörel bazda bakıldığında tarımda fiyatlar yüze 0.38 artarken, sanayi sektöründe yüzde 0.01’lik düşüş görüldü.

/ ANKARA

05.08.2007


 

Doğalgaz hattı Meriç’ten geçti

Türkiye-Yunanistan doğal gaz boru hattı projesinde, Meriç geçişi tamamlanan boru hattı Yunanistan’a ulaştı.Yunanistan’ın Edirne’de düzenlediği törene, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Yunanistan Enerji Bakanı Dimitris Siou katıldı.

Törende Yunanlı meslektaşının verdiği zeytin dalını elinden bırakmayan bakan Güler, “Bugün en mutlu günlerimizden biri. Türkiye-Yunanistan arasındaki boru hattı çevreyi de bozmadan, Meriç nehrini de rahatsız etmeden gerçekleşti. Bu teknik, dostluk ve bölgesel işbirliğinin en güzel projelerinden birisidir” dedi.

Projenin süresinden 20 gün önce bitirildiğini de belirten bakan Güler, Türkiye’nin tahminen Ağustos ayının 16’sı ile 20’si arasında gaz vermeye başlayabileceğini söyledi. Hazar, Ortadoğu, Kafkaslar ve Türkiye’nin diğer komşularından gelecek doğal gazı Avrupa’ya taşıyacak boru hattı, 211 kilometresi Türkiye sınırlarında olmak üzere, 300 kilometreden oluşuyor.

/ EDİRNE

05.08.2007


 

En çok şikâyet cep’ten

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Tüketici Şikâyetleri Bürosu’na Temmuz ayında en fazla, cep telefonuyla ilgili şikayetler ulaştı. İTO Tüketici Şikâyetleri Bürosu’na Temmuz ayında 72 şikâyet geldi.

Geçen ay en çok şikâyet, cep telefonu ile ilgili konuda gelirken, onu mobilya ve spor ayakkabı izledi. Haziran ayından devreden 35 şikâyet ile birlikte İTO’nun Temmuz ayında takip ettiği tüketici şikâyetleri toplamının 107’ye ulaştığı, bu şikâyetlerin 50’sinin ay içinde tüketici lehine sonuçlandırıldığı bildirildi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

05.08.2007


 

AB fonları artık geri dönmeyecek

İstanbul Aydın Üniversitesi Bil Meslek Yüksekokulu, proje üretilmediği için geri dönen Avrupa Birliği (AB) fonlarını projeye dönüştürecek gençleri yetiştirecek.

Bil Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve mütevelli heyeti üyeleri düzenledikleri basın toplantısı ile yeni kurulan İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu’nu da bünyesine aldığını açıklayarak, yüksekokul ve üniversitenin yeni kurulan fakülte, yüksek okul ve enstitülerini tanıttılar.

AB’nin Türkiye’ye son yıllarda eğitim, sağlık, teknoloji ve yerel kalkınmaya yönelik projeler geliştirilmesi için ayırdığı fonların, proje üretilmediği için geri döndüğünü belirten Dr. Aydın, Yüksekokul olarak harekete geçerek, Girişimcilik ve Proje yöneticiliği asistanlığı bölümü kurduklarını ve AB fonlarının kaçırılmaması için öğrenci yetiştireceklerini kaydetti.

Türkiye’de AB fonlarının sadece yüzde 5’inin kullanıldığını vurgulayan Aydın, “Türkiye’de istihdam edilecek yeterli insan kaynağı yok. AB ise; milyar dolarlık fonlarla proje arıyor, Türkiye’ye 500 milyon Euro hibe ediliyor ama geri dönüyor. Bunun yanı sıra eğitim programları çağın gerektirdiği yeniliklere kendini hazırlayamıyor. Onun için bu bölümü kurduk. Toplumsal sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” diye konuştu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

05.08.2007


 

Kuveyt Türk, ‘kuru sabitledi’

Kuveyt Türk, bir ilke daha imza atarak vadeli döviz alım satım işlemlerinde kuru sabitleyen “ forward” uygulamasına başladı.

Forward uygulamasına başlayan ilk katılım bankası, Kuveyt Türk oldu. Özellikle döviz alım satımı ile uğraşan, ihracat ve ithalat yapan işletmeleri ilgilendiren bu uygulama ile Kuveyt Türk, müşterilerini ekonomideki belirsizlikler sebebiyle kurlarda ortaya çıkabilecek ani iniş ve çıkışlardan korumayı amaçlıyor. Belirli bir limit konmadığı için küçük yatırımcının bile değerlendirebileceği bu fırsatla, dövizle iş yapan kişi ve kurumların geleceğe yönelik daha sağlıklı kararlar alması ve fiyat ayarlamalarını belirlenen kur üzerinden yaparak bu dalgalanmadan zarar görmemesi amaçlanıyor.

/ İSTANBUL

05.08.2007


 

Baykur, ürün çeşidine çayı da ekledi

Satış pazarlama şirketlerinden Baykur Gıda A.Ş. ürün portföyüne Golda markasıyla çayı da ekledi.

500’e yakın ürün çeşidi olan Baykur Gıda, Golda markasıyla Gold Tea, Çay Filizi, Rize Çay olarak sınıflandırdığı ürün gruplarında ve Melda markasıyla piyasaya sunacağı Rize Çayı’nı 1000 ve 500 gramlık gramaj alternatifleriyle Karadeniz’in kaliteli çay yapraklarını harmanlayarak hazırladı. Baykur Gıda’ nın Türkiye genelinde oluşturduğu satış pazarlama ağı ile tüketicinin tercihine sunulacak olan Golda ve Melda Çay her gruptan tüketiciye hitap etmeyi amaçlıyor.

EKONOMİ SERVİSİ

05.08.2007


 

İçim Nektar,ince kutuda

İçim Nektar, şimdi 250 ml. ince kutularda satışa sunuldu.

Ülker Ak Gıda tesislerinde el değmeden ve tabi meyvelerden üretilen İçim Nektar, şimdi 250 ml. ince kutu ambalajı ile satışa sunuldu. Türkiye meyve suyu pazarı 2006 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 15 büyüme gösterdi. Nektar segmenti ise yüzde 28 büyüme ile toplam pazardan daha fazla büyüdü. Önümüzdeki dönemde nektar segmentinin büyüme potansiyelinin daha yüksek olacağı öngörülüyor.

05.08.2007


 

Ekonomik sıkıntı alyans sattırıyor

Çiftler arasında ‘’niye takmıyorsun’’ diye tartışma sebepleri arasında yer alan alyansların, artık ekonomik sebeplerden dolayı kuyumculara yapılan altın satışlarının yüzde 20 seviyesindeki bölümünü oluşturmaya başladığı bildirildi.

Adana Kuyumcular Odası 2. Başkanı Oğuz Başman, halkın alım gücünün sınırlı olması sebebiyle iç piyasada altına olan talebin düştüğünü, ekonomik sebeplerden dolayı zor durumda olan dar gelirlinin kredi kartı, çek, senet ve diğer borçlarını ödeyebilmek için ‘’kötü günde kullanırım’’ diyerek alıp sakladığı altınlarını yastık altından çıkararak satmaya başladıklarını söyledi.

Başman, satın aldıkları altınlar arasında çiftlerin artık ‘’niye takmıyorsun’’ diye tartışma sebepleri arasında yer alan ve mutlu günlerinde taktıkları alyansların sayısının artmaya başladığını gözlemlediklerini bildirdi. Geçen yıla kadar modelini değiştirmek için gelen çiftlerden, şimdi ise hurda niyetine alyans satın aldıklarını belirten Başman, ‘’Kuyumculara yapılan altın satışlarının yüzde 20 seviyesindeki bölümü alyanslar oluşturmaya başladı’’ dedi.

/ ADANA

05.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri