Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Eserleri Sinan’ı anlatmaya yeter

‘Mimarlığın Aktörleri’ adlı kitabın yazarı Prof. Uğur Tanyeli’nin Mimar Sinan’ın abartıldığı yönündeki değerlendirmeleri tepki buldu. Mimar Sinan’ın doğduğu yer olan Ağırnas kasabasının Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, Sinan’ın abartılmaya ihtiyacı olmadığını, eserlerini gören herkesin onun nasıl bir mimar olduğunu rahatlıkla anlayabileceğine dikkat çekti.

Başkan Osmanbaşoğlu, abartılıyor denilen Mimar Sinan’ın, doğduğu ve büyüdüğü yer olan kasabalarına turist akını olduğunu belirtti. Başkan, dünya üniversitelerinde mimarlık bölümünü okuyan çok sayıda öğrencinin ve öğretim üyesinin yanı sıra turistlerin bile Mimar Sinan sebebiyle kasabalarına ilgi gösterdiğini ve Sinan’ı araştırdıklarını dile getirdi.

Bugün, Mimar Sinan’ın geride bıraktığı eserlerini görenlerin şaşkınlıklarını dile getirerek hayranlıklarını itiraf ettiklerini anlatan Osmanbaşoğlu, böylesine usta bir kişinin abartıldığını söylemenin büyük bir saygısızlık olduğunu vurguladı. Osmanbaşoğlu, Mimar Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin düşüncelerine saygı gösterdiklerini ancak, ‘Mimar Sinan’ı muhayyel bir kimlikle inşa ettik. Onun hakkında bildiklerimiz üç daktilo sayfasını geçmez’ sözlerine katılmadıklarını, katılmak içinde onun eserlerini görmemek ya da görmezlikten gelerek bu düşünceleri ortaya atmak gerektiğini anlattı.

Sinan’ı tanımak isteyenlerin aynı zamanda kasabalarına da gelerek gezmelerini ve görmelerini isteyen Osmanbaşoğlu, “Sinan’ı anlamak ve onunla ilgili bilgi toplamak isteyen kişi değil üç sayfa daktilo yazısı binlerce sayfa bilgiye ulaşır. Bizler Sinan’ı anlamak, onu yaşatmak ve onun bilgilerinin günümüzde değerlendirilmesi için çeşitli sempozyumlar düzenliyoruz. Konferanslar düzenliyoruz. Buraya önemli bilim adamları katılıyor ve Sinan hakkındaki bilgilerini aktarıyorlar. O zaman ya bilim adamlarımız yalan söylüyor. Ya da Tanyeli” diye konuştu.

Gelecek yıllarda Mimar Sinan’ı anma programlarında yabancı bilim adamlarını bu konferanslara davet edeceklerini vurgulayan Başkan Osmanbaşoğlu, “Bu programlara katılmak isteyen yabancı bilim adamlarının ağzından Mimar Sinan’ı dinleyeceğiz. Bu kadar ligi varken, bu kadar araştırma yapan bilim adamları varken de Sinan’ın abartıldığını söylemek ona karşı saygısızlık diye düşürüyorum” dedi.

05.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Eserleri Sinan’ı anlatmaya yeter

  Dede Korkut, sergilerle sürüyor

  “Felâketlerin ve sömürgenin kıskacında”

  Karikatür yarışmasına rekor başvuru


 Son Dakika Haberleri