Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

TMO, ithalat yapmak zorunda kalacak

Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Selim Öğütür, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) küresel ısınmadan dolayı hububat piyasasını regule etmek için ithalat yapmak zorunda kalacağını söyledi.

Öğütür, geçen yıl hububat rekoltesinin Eskişehir’de 256 bin ton olduğunu belirterek, küresel ısınmanın etkilerini iyice göstermeye başladığı 2007’de şu ana kadar 191 bin ton hububat alımı yaptıklarını kaydetti. Kuraklık sebebiyle buğday ve arpa üretiminde yüzde 30-40 azalma olduğunu ifade eden Öğütür, şöyle konuştu: ‘’ Arpayı 419-423 YKr’den, buğdayı da 398-475 YKr’den alıyoruz. Geçen yıla oranla fiyatlarda ürünün azlığından dolayı artış yaşanıyor. Geçen yıl arpayı 230 YKr’den alıyorduk. Küresel ısınma hububat fiyatlarını da etkiledi. Yem fabrikaları mısır ithalatını zamanında yapamadı. Yem üretiminde mısır yerine buğday kullanılıyor. Bu da buğday fiyatlarının yüksekte seyretmesinde etkili oldu. Çiftçi hububatını stok yaptı. TMO’nun 450 YKr’den daha fazla para vererek alım yapmasını bekliyor.’’

Öğütür, Türkiye’nin hububat rekoltesinde 2-2,5 milyon tonluk bir azalma olduğuna ifade ederek, şu anda ofisin elindeki rezervin sıfır seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

TMO’nun 2007 yılına stoksuz girdiğini anlatan Öğütür, ‘’Ofisin elinde sadece harp stokları kaldı. Ofisin elindeki stoklar tükenince ihracatçıya (kendiniz ihracat yapacağınız buğdayı bulun) dedi. Türkiye, iki yıl önceye kadar dünya un ihracatı şampiyonuydu. Ülkemiz, 5 milyon tonluk bir un ihracatı yapıyordu. Ofis, küresel ısınmadan dolayı hububat piyasasını regule etmek için ithalat yapmak zorunda kalacak’’ dedi.

/ ESKİŞEHİR

07.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Elektrik üretiminde sıkıntı yok

  Borsa 50 bini test etti

  IMF: Bütçede ek tedbir gerekli

  Yunanistan’a elektrik verilmeye başlandı

  TMO, ithalat yapmak zorunda kalacak

  Ödenekte tıp fakültelerine öncelik

  Dört otomobilden üçü AB’ye satıldı

  Kapanan şirket yüzde 10.82 azaldı

  “Boşluğu özel havayolları doldurabilir”


 Son Dakika Haberleri