Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kaynak, göçmen parası

Gelişmiş ülkelerde bulunan milyonlarca göçmenin ülkelerindeki yakınlarına gönderdikleri paranın miktarı, 2006 yılında 300 milyar dolara yaklaştı. Dünya Bankası verilerin göre, göçmenler 2006 yılında 276 milyar dolar nakit parayı “evlerine” gönderdiler.

Aynı yıl, bu ülkelere gelişmiş ülkelerce yapılan dış yardım miktarı ise sadece 104 milyar dolar. Gelişmiş ülkelerin, her geçen gün hızla artan bu para transferi karşısında, gelişmekte olan ülkelere yaptıkları yardım miktarını azaltabilecekleri belirtiliyor. Dünyada yaklaşık 200 milyon kişi, ana vatanı dışında yaşayıp çalışıyor. Küreselleşme ile birlikte her geçen gün artan bu büyük nüfusun, para hareketi, bazı gelişmiş ülkelerdeki bir numaralı döviz kaynağına dönüşmüş durumda.

Dünyada en çok eve para gönderenler Hintliler. Hindistan’ın 2006 yılında yurtdışındaki vatandaşlarından elde ettiği havale miktarı 26 milyar doları aştı. Hindistan’ı, 24 milyar dolar ile Çin ve 23 milyar dolar ile Meksika takip ediyor. ABD’den en çok “eve para gönderenler” de Meksikalılar. Meksika’nın ABD’de yaşayan vatandaşlarının gönderdiği 23 milyar dolarlık havale, petrol ve turizmin yanı sıra ülkenin en büyük döviz kaynağı. Yine Dünya Bankası verilerine göre, ABD’den 2005 yılında 411 milyar dolar göçmenlerce eve gönderildi.

TÜRKİYE’NİN GELİRİ YAKLAŞIK 1 MİLYAR DOLAR

Dışişleri Bakanlığı’nın 2005 verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 5,6’sı yurtdışında yaşıyor. Türk diasporasının yüzde 88’i Avrupa’da yaşıyor. Merkez Bankası’nın hazırladığı rapora göre Türkler, 2005 yılında Türkiye’ye 851 milyon doları bankalar, yaklaşık 100 milyon doları da posta ofisleri aracılığıyla gönderdiler.

/ NEWYORK

21.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kaynak, göçmen parası

  Piyasalara FED morali

  Elektriğin yarısı, GAP’taki 7 HES’den

  Zorlu, Alpullu’da doğalgaz buldu

  Mamalar Türkiye’den

  Devlette ‘kiralık taşıt’ dönemi

  Toplu görüşmede 3. tur Çarşamba günü yapılacak

  Sebze üreticisi ‘damlamada’ örnek oldu


 Son Dakika Haberleri