Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Belçika’da, Çekoslovakya tartışması

Federe yapılı Belçika’da 10 Haziranda yapılan genel seçimlerden bu yana, siyasi partiler arasında başlatılan koalisyon hükümeti kurma temasları bir süredir askıda kalırken, basın ve siyasi çevreler, ülkenin bölünmesine ilişkin tartışmaları artan bir şekilde gündeme taşıyor.

Hükümet kurmakla görevlendirilen, Flaman kesiminin güçlü isimlerinden Hristiyan Demokrat Parti (CDV) üyesi Yves Leterme, Valon partileriyle koalisyon arayışlarında başarılı olamıyor. Müzakereleri askıya alan ve bizzat devreye giren Belçika Kralı II. Albert’in temasları da somut sonuçlar getirmiyor. Hristiyan demokratlar ile liberaller arasında, sosyalistleri muhalefete iterek oluşturulmak istenen koalisyon pazarlıkları, Flaman-Valon çekişmesini ve etnik gruplar arasında büyük görüş ayrılıklarını gözler önüne seriyor. Flamanlar, derin kurumsal reformlarla bölgesel yönetimlerin yetkilerini artırmayı, bölünme adımlarını hızlandırmayı hedefliyor. Başbakan adayı Leterme, siyasi yaklaşımına ve bazı gaflarına Valonya’dan ve Brüksel’den gelen tepkiler nedeniyle hükümet kurmakta zorlanıyor.

Geçen ay bir milli günde kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Leterme, milli bayramın hangi nedenle kutlandığı sorusunu yanlış cevaplamıştı. Yves Leterme, kendisine, “Belçika’nın milli marşı olan ‘Barabançonne’u bilip bilmediğinin sorulması üzerine, “biraz bildiğini” söylemiş, ardından Fransa’nın milli marşı olan “Marseillaise”i söylemeye başlamıştı. Başbakan adayı Leterme’in, kilisede düzenlenen bir dini tören sırasında cep telefonuyla konuşması da televizyon ekranlarına yansımıştı. Leterme, geçen yıl Flaman hükümeti başkanı sıfatıyla bir Fransız gazetesine verdiği demeçte, “Belçika’nın tarihin bir kazası olduğunu”, “Flamanların yaşadığı Flandr bölgesinin ve Flaman Menfaatinin Belçika’dan öncelikli olduğunu”, “Flamanlar ile Valonlar arasında uçurumun derinleştiğini”, “Belçika halkını oluşturan bu etnik gruplar arasında sadece ‘Kral, futbol takımı ve bira ortaklığının’ kaldığını” söylemişti.

/ BRÜKSEL

22.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak bataklığı, işgalcileri çekilmeye zorluyor

  Irak’ta, İngiltere’nin yerini Fransa mı alıyor?

  Talat-Papadopulos 5 Eylül'de görüşecek

  Belçika’da, Çekoslovakya tartışması

  ‘İslâmlaşmayı Durdurma’ taraftarları yeni hamleler peşinde

  Nuri El Maliki, Esad’la görüştü

  Rus ordusunda intihar salgını

  Hamas, AB polemiği


 Son Dakika Haberleri