Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Çankaya herkesin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Çankaya şunun bunun veya belli bir seçkinci grubun değil. Bu Çankaya hepimizin, 70 milyonun, Türkiye Cumhuriyeti’nin’’ dedi. Gül’ün adaylığıyla ilgili olarak “Bir kale düştü” diyenleri eleştiren Erdoğan, “Bu kale kimin kalesiydi ki düştü? Veyahutta şu anda iktidarda bulunan kişiler kim? Bizler nereden geldik? diye sordu.

Erdoğan, Hizmet-İş Sendikası’nın 10. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarına değindi. Başbakan Erdoğan, 22 Temmuz’da yapılan seçim neticesinde halkın iradesinin tecelli ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

‘’Ülkemde maalesef hâlâ rejim kavgalarından bahsedenler, olmayan şeyleri varmış gibi gösterme gayreti içine içine girenler var ama halkın böyle bir sıkıntısı yok. Halkın böyle bir derdi yok. Hatta ve hatta köşelerinden ‘bir kale düştü’ diyecek kadar, maalesef, halkın iradesine saygısız davrananlar var. Bu kale kimin kalesiydi ki düştü? Veyahutta şu anda iktidarda bulunan kişiler kim? Bizler nereden geldik? Biz bu vatanın topraklarında doğduk büyüdük. Biz bu ülkenin vatandaşlarıyız. Bize iradesini koyanlar bu ülkenin evlâtları.

Düştü denilen kale neresi? Hangi kale düşmüş? Bu Çankaya kimin? Birilerinin mi, yoksa bu Çankaya 70 milyon vatan evlâdının mı? Çankaya, şunun bunun veya belli bir seçkinci grubun değil. Bu Çankaya hepimizin, 70 milyonun, Türkiye Cumhuriyeti’nin... Dolayısıyla, burada ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletin iradesinin tecelli ettiği makamda şu anda bir netice ortaya kondu ve bu neticeye de... Ben inanıyorum ki, hep birlikte saygı duyacağız ve ondan sonra da bizler şüphesiz ki o makamdan o arzuladığımız beklediğimiz saygıyı göreceğiz.

Dışlamak, dışlanmak böyle bir ikilem bizim kitabımızda yok ama kitabında olanlar şu anda feveran ediyor. Bir yanlış yapılıyorsa, eğer Başbakan olarak ben yapıyorsam, hükümetimiz yapıyorsa... O zaman, zaten inanıyorum ki gelecek ilk seçimde milletim bana cezamı verir. Milletim beni buradan indirir. Ben de milletimi öper başıma koyarım ve köşeme çekilirim.”

“BATARSAK, BERABER BATACAĞIZ...”

Erdoğan, yarınların hesabının da iyi yapılması gerektiğini belirterek, “Bu ülke bizim, bu gemi bizim. Batarsak beraber batacağız ama selâmete çıkarsak hep beraber çıkacağız. Toplumda huzur ve mutluluk yoksa çalışma hayatında da huzur ve mutluluk olmaz. Ötekinin mutluluğundan eksilterek mutlu olmayı değil, birlikte topyekûn mutluluğu hedeflemeyiz. Ben buna inanıyorum” diye konuştu. Artık önünü görebilen bir Türkiye olduğunu anlatan Erdoğan, “Bütün bunlara rağmen, imkânlara rağmen sorun çözülemiyorsa elbette eylem en demokratik haktır. Fakat daha konuşmaya başlamadan, müzakereyi açmadan, şartları masaya yatırmadan masayı terk etmek veya Türkiye’nin imkânlarını, şartlarını göz ardı edip olmayacakları istemek, kusura bakmayın, tribünlere oynamak olur” ifadelerini kullandı.

/ ANKARA

26.08.2007


 

Gelecek korkusu yaşıyorlar

İzmir İl Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan, üniversiteyi kazananın da, kazanamayanın da mutsuz olduğuna dikkat çekerek, “Kazanan ilk gün seviniyor, ikinci gün gelecek korkusuna düşüyor. Uygulanan ÖSS sistemi toplumu geriyor. Toplumda bir sürü mutsuz insan var sınav nedeniyle. Okuldaki performansın değer kazandığı sistem toplumda rahatlama da sağlar” dedi.

İzmirli eğitimciler, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulunun ÖSYM ile görüş alış verişi yaparak hazırladığı ve üniversiteye giriş sisteminde köklü değişiklikler öngören düzenlemeyi değerlendirdi.

ÖSS sisteminde yapılması düşünülen ve üniversiteye girişte 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine yıl sonunda uygulanacak performans sınavından alınan notun üniversite giriş puanının yüzde 25’ini oluşturmasını içeren taslağı değerlendiren İzmir İl Millî Eğitim Müdürü Kâmil Aydoğan, MEB’in gelecek yıl hayata geçireceği OKS sistemine benzeyen bu taslağın, ÖSS için de doğru olacağını belirtti.

Var olan ÖSS sistemiyle öğrencilerin geleceğinin birkaç saatlik sınava sıkıştırılmasının adaletli olmadığını ifade eden Aydoğan, öğrencinin çalışma performansının yıllara yayılması gerektiğini vurguladı. Aydoğan, öğrencinin okuldan aldığı notların üniversite giriş puanına mutlaka yansıması gerektiğinin altını çizerek, ‘’Öğretmenin puanı öğrencinin notuna yansımadığı sürece öğrenciyi okula bağlamak mümkün değil’’ dedi.

Düşünülen sistemin öğrenciyi okula bağlayacağını, her yıl düzenli ders çalışmak zorunda bırakacağını, öğretmenin de etkinliğini arttıracağını belirten Aydoğan, şunları kaydetti: “Okullar öğrencileri üniversite sınavına hazırlama yeri değildir. Okullar eğitim yeridir. Bu her yıl yapılması düşünülen performans sınavı sistemi okullardaki eğitimin kalitesini de artıracaktır. Esas konu meslekî eğitim konusu. Vatandaş çocuğunu üniversiteye endeksli olarak okullara gönderiyor. Önemli olan üniversiteyi okumak değil. Orta öğretimden mezun olmuş birine meslek kazandırmak önemli. Üniversiteyi kazanan da mutsuz, kazanamayan da. Kazanan ilk gün seviniyor, ikinci gün gelecek korkusuna düşüyor. Uygulanan ÖSS sistemi toplumu geriyor.

Toplumda bir sürü mutsuz insan var sınav sebebiyle. Okuldaki performansın değer kazandığı sistem toplumda rahatlama da sağlar.’’

ÖĞRENCİNİN GÖZÜ DIŞARIDA

Eğitim Bir-Sen İzmir Şube Başkanı Abdürrahim Şenocak ise tek sınav uygulamasının ‘’gelecek belirlemede sıkıntı meydana getirdiği’’ ifade ederek, öğrencinin öğrenim boyunca sınava girecek olmasının okulların işlevini artıracağını söyledi. Şenocak, yeni sistemle okullardaki disiplinsizliğin de öğretmen ve okulun değer kazanmasıyla azalacağını söyledi.

Sistemin ilk uygulandığında bazı aksaklıkları da olabileceğinin altını çizen Şenocak, şöyle devam etti:

‘’Sınıf geçme ve not kaygısı olmadan, tek bir sınavla işin başarılacağı düşüncesi dershane merkezli bir eğitime neden oluyor. Okullarda otorite sorunu yaşanıyor. Öğrencinin gözü dışarıda, sadece diploma almak için okula gidiyor. Yeni sistem öğretmenleri ön plana çıkaracağından faydalı olacağını düşünüyorum. Sık olan depremler, bir kere olan depremin yıkıcılığını azaltır. Yani tek sınav yerine her yıl sonu yapılacak sınavlar daha az yıkıcı olur. Öğrenci eksikliklerini, sorunlarını telâfi etme fırsatı bulacaktır.’’

/ İZMİR

26.08.2007


 

Erdoğan: Halkın oyladığı değil, onayladığı bir Anayasa olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasayı parlamentodan geçirdikten sonra halk oyuna sunacaklarını belirterek, bunun halkın oyladığı değil, onayladığı bir anayasa olacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı’ndan ayrılışı sırasında bir gazetecinin, ‘’Sivil anayasa hazırlanıyor. Bu milletvekilleriyle uzlaşarak mı kabul edilecek, yoksa bir referanduma mı gidilecek?’’ sorusu üzerine, yeni anayasayla ilgili önce bir müzakere sürecinin bulunduğunu ve bunu bitireceklerini dile getirdi.

Müzakere sürecinden sonra hazırlanacak taslak kitabın tüm Türkiye’de, başta partiler olmak üzere sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve medyaya gönderileceğini ifade eden Erdoğan, bunun dışında partilerinin sitesinde yayınlayacaklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, bu sürecin ne kadar olacağını şu andaki heyetin belirleyeceğini dile getirerek, bunun sonunda da yeni anayasayı tekrar parlamentoya götüreceklerini ve daha sonra da halk oyuna sunacaklarını kaydetti. Erdoğan, ‘’Şu anda, nasıl ki 21 Ekim’de 7 maddelik bir anayasa paketi oylanıyorsa, aynı şekilde bu anayasayı da parlamentodan geçirdikten sonra halk oyuna sunacağız. Bu halkın oyladığı değil, onayladığı anayasa olacak. Oylama Meclis’te olacak ama onay halkımız tarafından yapılmış olacak’’ dedi.

/ İSTANBUL

26.08.2007


 

MHP’den destek yok

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, yeni hazırlanan sivil anayasada Kürtçe eğitim ve etnisite tartışmalarının da kamoyunda gündeme geldiğini belirterek, böyle bir sivil anayasaya destek vermeyeceklerini söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, Türkiye Kamu-Sen İstişare Kurulunda yaptığı konuşmada sivil anayasa tartışmalarının gündeme taşındığı bir dönemde 1982 Anayasa’sının halk oylamasında yüzde 96 oy aldığını hatırlattı. Ekici; “At izi, it izine karıştı. Hangisi sivil, hangisi sivil değil anlayamıyoruz” ifadesini kullandı.

Yeni hazırlanan sivil anayasada Kürtçe eğitim ve etnisite tartışmalarının da kamoyunda gündeme geldiğini hatırlatan Ekici, böyle bir sivil anayasaya destek vermeyeceklerini söyledi.

/ ANKARA

26.08.2007


 

CHP’de muhaliflerin parolası “999 S”

MERSİN - “Büyük Uzlaşma Hareketi” Mersin sorumlusu Adil Aktay, CHP’nin başında bulunan Deniz Baykal’ı değiştiremeyenlerin bu ülkenin kaderini değiştiremeyeceğini belirterek, bunun için 999 S (Dokuzuncu ayın dokuzunda saat dokuzda Söğütözü’nde) parolası ile CHP Genel Merkezi önünde dokuz önemli gerekçe ile toplanarak, parti içindeki sivil diktatörlüğe karşı tepki göstereceklerini belirtti.

Mersin’deki CHP’ye muhalif isimlerin başında gelen Avukat Adil Aktay, Armada Center’da basın toplantısı düzenledi. Atatürk posteri ile yan yana bulanan Mustafa Sarıgül posteri önünde basın açıklaması yapan Aktay, CHP lideri Deniz Baykal’ı sert bir dille eleştirdi. Seçim sürecini ve bu süreçte Baykal’ın tutumunu değerlendiren Aktay, CHP’nin seçim süreci ve sonrasında yaşananları hak etmediğini CHP’lilerin de bu utanç verici tabloyu hak etmediklerini açıkça göstermek zorunda olduklarını kaydetti.

“CHP Genel Başkanı Baykal siyaseti bırakmalı” diyen Aktay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül önderliğinde ‘’9 Eylül günü saat 9’da CHP Genel merkezi önünde Parola: 999 S’’ adıyla eylem gerçekleştirileceğini söyledi.

Parola: 999 S eyleminin CHP’lilerin kendi kaderlerine, onurlarına, sorumluluklarına sahip çıkmaları yolunda büyük, kitlesel bir adımı oluşturduğuna dikkat çeken Aktay,şöyle devam etti:

“CHP’nin başında kimi görmemiz hiç önemli değil önce Baykal’dan kurtulalım. Baykal’ı değiştiremeyenler bu ülkenin kaderini değiştiremez. Gelin CHP’nin kuruluş günü Baykal ve Baykal’cılıktan kurtuluş günümüz olsun. CHP statükonun değil, değişimin, yenileşmenin adresi olsun. CHP dar bir grubun zulüm ve baskısından kurtulsun. Başarısız olanın koltuğu yapışıp kalmayacağı yeni bir döneme adım atalım.” şeklinde konuştu.

/ MERSİN

26.08.2007


 

Şırnak’ta çatışma: 2 şehit

Şırnak’da terör örgütü PKK üyeleri ile çıkan çatışmada 2 uzman çavuş şehit oldu, 10 terörist ölü ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, Şırnak’ın Uludere ilçesinde bağlı Uzungeçit mevkisinde arama faaliyetlerini sürdüren güvenlik güçlerine, terör örgütü PKK üyeleri tarafından ateş açıldı. Çıkan çatışmada, Jandarma Uzman Çavuş Ali Çiftçi ve Jandarma Uzman Çavuş Sedat Damburacı şehit oldu, 10 terörist de ölü ele geçirildi. Şehit olan 2 uzman çavuş için, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığında dün tören düzenlendi. Cenaze töreninin ardından şehit Jandarma Uzman Çavuş Çiftçi’nin cenazesi memleketi Gaziantep’e, şehit Jandarma Uzman Çavuş Damburacı’nın cenazesi de memleketi Mersin’e gönderildi.

4 ay sonra baba olacaktı

Uzman Çavuş Damburacı’nın şehit olduğu haberi, memleketi Mersin’in Mut ilçesinde büyük üzüntüye neden oldu. Güllük Mahallesi’nde oturan baba Mehmet ve anne Fadime Damburacı, evlatlarının ardından gözyaşı dökerken, şehit uzman çavuşun 5 aylık hamile eşi Gül, eşinin ölüm haberini alınca fenalaştı. Baba Mehmet Damburacı, haberi sabah saatlerinde Jandarma Komutanlığı yetkililerinden öğrendiklerini ifade ederek, ‘’Asla Allah’a isyan etmeyeceğiz, konuşmayacağız. Ona şehitlik nasip oldu’’ dedi. Anne Fadime Damburacı ise birisi kız 3 çocuğundan en küçüğü olan şehit oğlu için ‘’O benim son beşiğimdi, ciğerim yanıyor’’ diyerek feryat etti. Şehit uzman çavuşun son olarak, 15 gün önce yıllık izin kullanarak memleketine geldiği öğrenildi.

Erzincan ve Silopi’de 4 yaralı

Erzincan’da da teröristler tarafından askeri konvoya ateş açılması sonucu, 2 asker hafif yaralandı. Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise, teröristlerce yol kenarına döşenen patlayıcı maddenin patlatılması sonucunda 2 güvenlik görevlisi yaralandı.

/ VAN

26.08.2007


 

18 köy selde zarar gördü

Erzurum’da dün meydana gelen selde, Horasan, Narman ve Köprüköy ilçelerindeki toplam 18 köyde hasar oluştu. Erzurum Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, dün gece aşırı yağış ve dolu sebebiyle oluşan selde, Köprüköy ilçesine bağlı 6, Narman ilçesine bağlı 7, Horasan ilçesine bağlı 5 köyde hasar meydana geldiği bildirildi.

Bu ilçelerde toplam 6 konutta ağır, 26 konutta az hasar zarar oluştuğu, 6 köprünün yıkıldığı ve bazı köy yollarında hasar meydana geldiği kaydedildi.

Sel sebebiyle oluşan zararın giderilmesi için İl Özel İdaresi, Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ve DSİ 8. Bölge Müdürlüğüne ait araçların aralıksız çalıştığı bildirilen açıklamada, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin de hasar tesbiti çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Açıklamada, ayrıca selden etkilenen bölgelerde, Kızılay tarafından 15 çadır, 75 battaniye ve 60 yatak dağıtıldığı bildirildi.

/ ERZURUM

26.08.2007


 

500 hektar kül oldu

Manavgat'ın Beşkonak Köyü’nde çıkan orman yangını on üç saat sonra kontrol altına alınabildi. Söndürme çalışmalarında bir kişinin öldüğü yangında 500 hektardan fazla ormanlık alan yandı.

Antalya’nın Manavgat ilçesi Taşağıl Beldesi Beşkonak Köyü’nde çıkan orman yangını on üç saat sürmesinin ardından kontrol altına alınabildi. Rüzgârın da etkisiyle hızla büyüyen ve Adana, Mersin, Denizli, Muğla, İzmir, Ankara illerinden gelen hava araçlarının söndürmeye çalıştığı yangında 500 hektardan fazla ormanlık alan yandı.

Rüzgâr sebebiyle devrilen bir ağacın yüksek gerilim hattına temas etmesi sonucu başladığı ifade edilen yangına gece olması sebebiyle havadan müdahale edilemediği, yörenin sarp olması dolayısıyla karadan yapılan müdahalelerin çok yavaş ilerlediği belirtildi.

Özellikle meyve bahçelerinin bulunduğu yerlerde yangını önlemek için seferber olan köylüler de kovalarla su taşıyarak yangını söndürmeye çalıştı. Köylüler, yangında çok sayıda meyve ağacının da yandığını belirtti.

Çevre illerden gelen 9 helikopter, 2’si amfibik olmak üzere 6 uçak, 100’ün üzerinde arazöz ve 10 dozerin müdahale ettiği yangında yaklaşık 1000 kişi yoğun şekilde söndürme çalışmasında bulundu. Bir orman işçisi ise yangın söndürme çalışmaları esnasında fenalaşarak öldü.

/ ANTALYA

26.08.2007


 

Öncelik sosyal projelerde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulacak olan 60’ıncı hükümetin programı netleşmeye başladı. Sosyal projeleri öne çıkaran bir anlayışya hazırlanan program, demokrasiyi, bireysel hak ve özgürlükleri geliştirmeyi hedefliyor.

Cnn Türk’ün haberine göre, 60’ıncı hükümet programıyla ilgili çalışmayı, Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Ali Babacan ile Başbakanlık Eski Müsteşarı Ömer Dinçer sürdürüyor. Demokrasi ve temel özgürlüklerin geliştirilmesini hedef alan program, yatırım, istihdam ve sosyal politikalar eksenine oturuyor. Ana unsur ise ekonomi. Buna göre işsizliği azaltıcı politikalar sürdürülecek. İstihdam üzerindeki vergiler indirilecek. Vergi ve sosyal güvenlik primi tek bir beyanname ile toplanacak. Bölgesel ve sektörel teşvikler verilecek.

Geçen dönem yapılan sosyal yardımların genişletilerek sürdürülmesi hükümet programında yer alıyor. Ücretsiz kitap dağıtımı ve maddi yardımlar sürecek. İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları yeniden düzenlenecek. 18 yaşın altındaki çocukları kapsayan genel sağlık sigortası bu dönemde yaşama geçirilecek.

Programda asayiş olaylarıyla etkin mücadele için yeni düzenlemeler yapılması da öngörülüyor. Buna göre kolluk güçlerinin yetkileri gözden geçirilecek ve teçhizat bakımından eksiklikleri giderilecek. Suçlara ilişkin tüm veriler, suç analiz merkezinde toplanıp değerlendirilecek. Polisin suçla mücadelesi için profesyonellik gerektirmeyen işler sivil birimlere devredilecek.

Yerel yönetimlerin daha güçlü hale getirilmesiyle ilgili tasarılar yeni dönemde yasalaştırılacak. Yerinden yönetim ilkesi üniter yapı, idarenin bütünlüğü içinde gerçekleştirilecek.

Hükümet programında AB’ye katılım sürecinin güçlü bir şekilde sürdürülmesi üzerinde duruluyor. Ayrıca, komşu ülkelerle iyi ilişkiler geliştirilerek ekonomik kapasitenin artırılması hedefleniyor.

Kuruluş takvimi hazır

Yeni Bakanlar Kurulu listesi ve hükümet programı 31 Ağustos günü TBMM Genel Kurulu’nda birlikte açıklanacak. Hükümetin kurulmasına ilişkin süreç hafta başında yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında ele alınmıştı. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer’in, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde aynı gün devir teslim yapılmasını istediğini açıklamıştı. Yapılan değerlendirmeler sonrasında devir teslimin 29 Ağustos günü yapılması, kabinenin ise 31 Ağustos’ta yeni cumhurbaşkanına sunulması kararlaştırıldı. TBMM Başkanlığı’nın çağrısı doğrultusunda Meclis Genel Kurulu 31 Ağustos günü özel gündemle toplanacak. Yeni Bakanlar Kurulu listesinin okunmasının ardından Başbakan Erdoğan hükümet programını açıklayacak. Hükümet programı üzerindeki müzakereler 3 Eylül’de güven oylaması ise 5 Eylül’de gerçekleştirilecek. Hükümetin Meclis’ten güven oyu almasının ardından TBMM Genel Kurulu 1 Ekim’e kadar tatile girecek.

/ ANKARA

26.08.2007


 

Antalya-Stutgart hattında faciaya ramak kaldı

Sky Havayolları’na ait uçak Antalya-Stutgart seferini yapan uçağı kabin basıncı düşünce Atatürk Havalimanı’na acil iniş yaptı.

Edinilen bilgiye göre; merkezi Antalya’da bulunan Sky Havayolları’nın Boeing 737-400 tipi uçağı, çoğu Alman 173 yolcu ve 6 mürettebatla Stutgart’a gitmek üzere Antalya’dan havalandı. Yüksek irtifada seyreden uçakta yemek servisi yapıldığı esnada, iddiaya göre sol motordan duman çıkması sonucu kabin basıncı düştü. Oksijen maskeleri açılırken, uçakta büyük panik yaşandı. Uçak hızla alçalarak saat 08.10’da Atatürk Havalimanı’na acil iniş yaptı. Uçaktan indirilen yolcuları tek tek muayene eden sağlık ekipleri, yolcuların çoğunun duyma problemi yaşadığı, 26’sının da kulağında kanama olduğunu tespit etti.

Uçak daha sonra THY Teknik hangarına çekilerek bakıma alındı. Dış hatlarda yaklaşık 5 saatin bekleyen yolcular, hiçbir yetkilinin kendileri ile ilgilenmediğinden şikâyet ederek, bakımı yapılan uçağa kesinlikle tekrar binmek istemediklerini dile getirdi.

/ İSTANBUL

26.08.2007


 

Kuşadası’nda deprem

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, önceki gece hafif şiddette bir deprem meydana geldi.

Büyüklüğü 3.2 olarak ölçülen deprem, Kuşadası Körfezi’yle çevre il ve ilçelerde de hissedildi. Geçen hafta meydana gelen iki depremin ardından bu son deprem ilçe halkını korkuttu.

/ AYDIN

26.08.2007


 

Trafik canavarı Kayseri’de

Kayseri’de meydana gelen trafik kazasında, ilk belirlemelere göre 5 kişi öldü, 48 kişi yaralandı.

Malatya’dan İstanbul’a giden Ahmet Tahtacı yönetimindeki 27 AZ 756 plakalı yolcu otobüsü, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi yakınlarında Dörttaş bölgesinde, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. Pınarbaşı ve Kayseri Devlet Hastanesi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve bazı özel hastanelere kaldırılan yaralılar, kazanın otobüs sürücüsünün hatasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

/ KAYSERİ

26.08.2007


 

Kadın memur tacizden rahatsız

KESK’de hazırlanan toplu sözleşme taslağında, kadınların cinsel tacizden rahatsız oldukları belirtilerek, bu konuda gerekli tedbirlerin alınacağı ve yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.

KESK’de hazırlanan toplu sözleşme taslağında, hükümetin, ayrımcılığı önlemek, kadın-erkek eşitliğini sağlamak için gerekli önlemleri alması talep edildi. Taslakta, bir ‘’cinsel taciz’’ tanımı yapılarak bu konudaki talebe de yer verildi.

Alınan bilgiye göre, toplu sözleşme çağrısı kabul edilmediği için toplu görüşmelere katılmayan KESK, toplu sözleşme taslağı hazırladı. Taslak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen’e de iletildi. Toplu sözleşme taslağının ‘’Ayrımcılığın Önlenmesi ve Kadın Erkek Eşitliğinin Sağlanması’’ başlıklı bölümünde, hükümetin, ayrımcılığı önlemek, kadın-erkek eşitliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu belirtildi. Bu kapsamda, Pekin ve Pekin 5, CEDAW sözleşmelerinin gereğinin hükümet tarafından yerine getirileceği ifade edilen taslakta, ‘’kadınlara yönelik geçici özel önlemlerin ayrımcılık sayılamayacağına’’ ilişkin Anayasa değişikliği yapılarak, ‘’Eşitlik Çerçeve Yasası’’ oluşturulacağı kaydedildi.

Taslakta, bir ‘’cinsel taciz’’ tanımı yapılarak bu konudaki talebe de yer verildi. Buna göre cinsel tacizin, ‘’Kişilik haklarını tehdit eden ve zedeleyen, belli bir cinsiyete mensup olma sebebiyle cinsel nitelikte veya başka türlü davranışlar’’ şeklinde bir tanıma kavuşturulması planlanıyor.

Taslakta, cinsel tacizin hizmet içi eğitimlerin bir konusu haline getirilerek, koruyucu tedbirler alınacağı ve yasal yaptırımların uygulanmasında mağdurun şikâyetinin yeterli sayılacağı kaydedildi.

/ ANKARA

26.08.2007


 

THY’den, Ramazan’a özel uçuş fırsatı

Türk Hava Yollarının (THY), Ramazan ayı süresince özel promosyon fırsatlarıyla uçuş fırsatı sunacağı bildirildi.

THY Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, THY yolcularının, 13 Eylül-11 Ekim 2007 tarihleri arasında, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Ercan Havalimanı dahil tüm iç hat noktalarına vergiler dahil tek yön 79 YTL’den, gidiş-dönüş 143 YTL’den başlayan fiyatlarla uçabilecekleri belirtildi. Açıklamada, Ramazan fırsatından yararlanmak isteyenlerin ayrıntılı bilgiyi THY satış ofislerinden ve 444 0 849 numaralı çağrı merkezi ile ‘’www.thy.com’’ internet adresinden öğrenebilecekleri kaydedildi.

/ İSTANBUL

26.08.2007


 

Köylülerin su isyanı

Antalya’nın Kaş ilçesinde, beş köy ile bir beldeyi besleyen su kaynağına ayar vanası takılmasına köylüler tepki gösterdi.

Kaş’ın Belenli, Yeşilbarak, Yaylakılınçlı, Ağullu köyleri ile Elmalı ilçesinin Akçay beldesi ve Ahatlı köyünün içme suyu ihtiyacını karşılayan Uçarsu kaynağına kaymakamlık tarafından ayar vanası takılması için Yeşilbarak köyüne gelen ekipler ile çevre güvenliğini sağlayan jandarma ekipleri, köylülerin tepkisiyle karşılaştı.

Vananın değiştirilmesini istemeyen köylülerle jandarma ekipleri arasında zaman zaman yaşanan arbedeyi, Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz engelledi.

Köylülerin şikâyetlerini dinleyen Yılmaz, ekipleri olay yerinden uzaklaştırdı. Vatandaşların su konusundaki hassasiyetlerini anladıklarını belirten kaymakam Yılmaz, yaptığı açıklamada, İl Özel İdaresinin kararıyla Uçarsu kaynağına ayar vanası takılarak, Elmalı ilçesinin Akçay beldesi ve Ahatlı köyüne daha fazla içme suyu verilmek istendiğini bildirdi.

Yılmaz, Yaylakılınçlı ve Yeşilbarak köylülerinin içme suyu kaynaklarını, sulamada kullandıklarını tespit ettiklerini ileri sürerek, şöyle devam etti: “Takılacak ayar vanası, beş köye giden su oranını ayarlayacak. Biz devlet olarak bütün köylerimizin su ihtiyacını karşılamak zorundayız.

Köylülerimizin tepkisini İl Özel İdaresine bildirdik. Verilecek karar doğrultusunda hareket edeceğiz.’’

Öte yandan Yaylakılınçlı, Yeşilbarak, Ağullu köylerinin muhtarlarının, Kaş Kaymakamlığına ve AKP Kaş İlçe Teşkilâtına birer faks göndererek, ayar vanasının takılmamasını istedikleri öğrenildi. Köylüler adına açıklama yapan köy sakini Mehmet Çevik, ‘’Uçarsu kaynağı 3 köye yetmezken, 2 köye daha su verilmeye çalışılıyor. Buna karşı çıkıyoruz. Üç köyde gergin bekleyiş hakim. İş makinelerine geçit vermeyeceğiz. Gerekirse yol kapatma ve protesto eylemi de yapacağız’’ diye konuştu.

/ KAŞ

26.08.2007


 

Erciyes’e kar yağdı

Erciyes Dağı’nın yüksek kesimlerine kar yağdı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Erciyes Sosyal Tesisleri görevlilerinden alınan bilgiye göre, Erciyes Dağı’nın 3 bin 200 metredeki Şeytanderesi ve daha yukarı kesimlerine kar yağdı.

Bölgedeki kar kalınlığının, 3 ile 5 santimetre arasında değiştiği belirtildi. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düştüğü Erciyes’te, ilerleyen saatlerde karla karışık yağmur beklendiği kaydedildi.

/ KAYSERİ

26.08.2007


 

Alfred Üniversitesi İstanbul’da

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 171 yıllık geçmişe sahip köklü üniversitelerinden New York Alfred Üniversitesi Türkiye’de üniversite kurdu.

İngilizce hazırlık, İşletme İdaresi, Finans, Muhasebe, Pazarlama, Psikoloji, Sosyoloji, Medya İletişim alanında eğitime bu öğretim yılında başlayacak olan Alfred Üniversitesi İstanbul Eğitim Kampüsü, sınırlı sayıda sınavsız öğrenci alacak.

Alfred Üniversitesi İstanbul Eğitim Kampüsü, Bakırköy’de eğitim ve öğretim için ileri teknoloji ile donatılmış sınıflarda eğitim verecek. Eğitim dilinin İngilizce ağırlıklı olması sebebiyle akademisyen kadrosunun büyük kısmı doktoralarını ABD ve İngiltere’den almış Türk ve yabancı profesörlerden oluşacak.

Alfred Üniversitesi’nin İstanbul Temsilcisi Stacey Spence Kaya, yurt dışına gitmek isteyen veya gidemeyen gençlere sistemin büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. Alfred Üniversitesi’nin uluslar arası akreditasyonun bulunduğunu ve dünya eğitim sisteminde önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Kaya, üniversiteyi Türkiye’ye taşımakla büyük yatırım yaptıklarını belirterek, “Türk eğitim sistemine birikimimizle katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi. 2007 Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) ilk bine giren öğrencilere yüzde yüz , ilk 5 bine girenlere yüzde 50, ilk on bine giren öğrencilere ise yüzde 25 oranında burs verilecek. Üniversite bu yıl sınavsız öğrenci alacak. Dört yıllık eğitim süresi olan üniversitede, öğrencilerin kayıt yaptırmaları için lise diploması ve notlarının onaylı fotokopisi, kimlik fotokopisi ve diğer belgelerle 15 Ekim 2007 tarihine kadar kayıt yaptırabilecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.08.2007


 

Kurşunlu oyuncaklar zehir saçıyor

ABD merkezli bir oyuncak firması Çin’de yaptırdığı 18 milyon oyuncağı güvenliğinden endişe ettiği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Kapatma kararının gerekçelerinin geçerli olduğunu söyleyen uzmanlar, bazı oyuncakların masum olmadığının altını çiziyor.

Özel Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Yazıcı, kurşunun vücutta hiçbir görevi olmayan, insan sağlığına zararlı bir element olduğunu kaydetti. Kurşun içeren boyalarla boyanmış oyuncaklarla oynayan çocuklarda farkında olmadan sürekli oyuncağı yalama veya kopan boya parçalarını yutma suretiyle zehirlenme meydana gelebildiğine işaret eden Dr. Yazıcı, “Kurşun özellikle kan hücrelerini ve sinir sistemini etkilemektedir. Çocuklar sinir sistemleri gelişmekte olduğundan zehirlenmeye karşı daha hassastır ve maksimum duyarlılık 2 yaş civarındadır. En duyarlı kişiler çocuklar, hamileler ve kurşunla teması gerektiren meslek çalışanlarıdır. Metal ayrıca soluduğumuz havada (kurşunlu benzin, sigara, kurşun içerikli sanayi atıkları, vs. sebeplerle) ve içtiğimiz sularda, bazı besinlerde (özellikle şehre ve sanayi bölgelere yakın yerlerde ve işlek yol kenarlarında yetişen sebze ve meyveler) yüksek oranda kurşun bulunabilmektedir. Sigarada önemli bir kurşun kaynağıdır. Son yıllarda kurşunsuz benzin kullanımı yaygınlaşması bu mağduriyeti önemli oranda azaltmıştır. Kurşun zehirlenmesi hiçbir belirti vermeden seyredebilir. Oluşan klinik tablo kurşun seviyeleriyle alâkalı olup hafif bulgulardan ölüme kadar değişebilmektedir. Sık görülen bulgular kansızlık, iştahsızlık, kabızlık, karın ağrıları, gibi hafif bulgulardan ağır havale, zihinsel fonksiyonlarda bozulma, koma ve ölüm görülebilmektedir.) Hafif vak’alarda zehirlenmeden kuşkulanılmadığından teşhis zor olabilmektedir. Uzun süre düşük dozlarda metal ile zehirlenmelerde tanı daha zor konmaktadır” dedi.

26.08.2007


 

İstanbul’un 10 ilçesinde 2 gün su yok

Terkos Terfi Merkezi’nde yapılacak pompa ve vana bakım çalışması nedeniyle bazı ilçelere su verilemiyor.

Saat 10.00’da başlayan su kesintisi, 48 saat sürecek. İSKİ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, su alamayacak ilçeler şöyle: Kağıthane, Şişli, Eyüp, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa ile Sarıyer ve Beyoğlu ilçelerinin üst kotları, Esenler’in bir kısmı, Fatih ve Beşiktaş ilçeleri (sahil kesimleri hariç).

/ İSTANBUL

26.08.2007


 

Kapıkule’de TIR kuyruğu

Kapıkule Sınır Kapısı’nda, yurt dışına çıkış yapacak 260 civarında TIR 6 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu.

Kapıkule gümrük yetkililerinden edinilen bilgiye göre, TIR’ların ihracat yüklerini gidecekleri ülkedeki firmalara yarın teslim etmeye çalışması sebebiyle, Türk tarafında TIR kuyruğu oluştu. Kapıkule’de TIR’ların işlemlerinin kısa sürede tamamlandığını ifade eden yetkililer, Bulgar gümrüğünde nöbet değişimi ile sahanın küçük olmasından kaynaklanan sebeplerden dolayı TIR’ların Kapıkule gümrüğünde beklediklerini bildirdiler.

/ EDİRNE

26.08.2007


 

4. hafızlık yarışması finali bugün

Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen 4. Hafızlık Yarışması finali yarın Gaziantep’te yapılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ‘’Camiler ve Din Görevlileri Haftası’’ dolayısıyla düzenlenen yarışmanın finali bugün Gaziantep Ulu Cami’de gerçekleştirilecek.

Seçici kurulunda Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Karakaya’nın da bulunacağı yarışmanın finalinde, daha önceden bölgelerinde dereceye giren Kur’ân kursu öğreticileri, imam hatipler ve müezzin kayyumlar yarışacak. Dereceye girenlerin ödülleri 1-7 Ekim’de ‘’Camiler ve Din Görevlileri Haftası’’nda Ankara’da düzenlenecek törende verilecek.

/ ANKARA

26.08.2007


 

“Helâl Sertifikası”ndan yanayız

İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği ÖNDER, “Helâl Sertifikası” düzenlemesinin acilen yapılması çağrısında bulundu.

Müslüman ve gayrimüslim bir çok ülkede yıllardır uygulanan “Helâl Sertifikası”nın, çeşitli gerekçekelerle ülkemizde dikkate alınmadığını belirten ÖNDER yetkilileri, bununla ilgili düzenlemelerin yapılmasını istedi. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın konuyla ilgili çalışmaları olması üzerine yazılı bir açıklamada bulunan ÖNDER yetkilileri, “Uluslararası büyük fastfood markaları bile Müslümanların yaşadığı ülkelerde helâl sertifikası alma ihtiyacı duymakta, havayolu şirketlerinde Müslüman yolculara helâl mönü seçeneğini sunulmaktadır” dedi.

Yurtdışında marketlerde de Yahudiler için “helâl” yani “koşer” damgası taşıyan ürünlerin yaygın olduğunu hatırlatan dernek yetkilileri, “Kurumsal olarak bu sertifikanın uygulanmasından yanayız ve düzenlemelerin acilen yapılmasını beklemekteyiz” ifadesinde bulundu. Açıklamada ayrıca, ÖNDER’in sözkonusu sertifikayı vermek için tescil edilmesi talep edildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.08.2007


 

Artık sokakta değil, üniversitede

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Gençlik Rehabilitasyon ve Meslek Edindirme Merkezi İSMEM’de yaşayan Sinan Karakaya, girdiği 2007 ÖSS’de aldığı sonuçla sınava girenlerin % 73’ünü geride bıraktı.

Karakaya, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümüne kayıt yaptırma hakkı kazandı. Ekim 2003’ten bu yana İSMEM’de yaşayan ve İSMEM’de bilgisayarlı muhasebe kurslarına devam eden Sinan Karakaya bu yıl girdiği ÖSS sözel bölümden 283 puan aldı. Sınava giren her dört kişiden üçünü geride bırakan Karakaya, artık Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde okuyacak. Üniversiteyi kazandığı için çok mutlu olduğunu dile getiren Karakaya, en büyük hayalinin ise bir meslek sahibi olduktan sonra aile kurmak olduğunu söyledi. Anne babası ayrı olan ve 18 yaşına kadar babasının yanında yaşarken fiziksel şiddet gördüğü için evi terk eden Karakaya, sokaklarda geçen üç yılın ardından İSMEM’e geldiğini ve bu kurum sayesinde liseyi de dışardan bitirdiğini ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

26.08.2007


 

Muhtarlar da sendika kurdu

Türkiye Köy ve Mahalle Muhtarları Sendikası (Muhtar Sen) kuruldu.

Sendika Genel Başkanı Mustafa Altay, yaptığı yazılı açıklamada, sendikanın aylık 280 YTL ödenek alan ve sosyal güvenlik primlerini kendileri ödeyen muhtarların, sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 57 kurucu üye tarafından kurulduğunu bildirdi. Altay, Muhtar-Sen ve muhtarların sorunları konusunda bilgilendirme yapmak amacıyla basın toplantısı düzenleyeceklerini de duyurdu.

/ ANKARA

26.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri