Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Türkiye ihmal ediyor, Avrupa sahip çıkıyor

1999 yılında BM denetimi altına giren Kosova’da Osmanlı’dan kalma tarihi eserleri Batılı devletler restore ediyor.

Türkiye’nin Kosova’da sahip çıkmadığı Osmanlı eserlerine Batılılar sahip çıkmaya devam ediyor

Kosova’nın güneyinde bulunan ve Türklerin çoğunlukta yaşadığı Prizren’de Osmanlı döneminden kalma çok sayıda tarihî cami, hamam, köprü, çeşme bulunuyor. Yılların verdiği bakımsızlıkla Osmanlı’dan kalma tarihî eserler bir bir çürüyor. 1999 yılında BM denetimi altına giren Kosova’da Osmanlı’dan kalma tarihî eserleri Batılı devletler restore ediyor. Bu eserlerden biri de Sırp döneminde İkinci Dünya Savaşı sonrası yıkılan ve sadece minaresi ayakta duran tarihi Artsa Camii. Caminin minaresi İsveç’in CHWB “Sınırsız Kültürel Mirasın Korunması” sivil toplum kuruluşu tarafından onarılıyor.

Prizren’in merkezinde bulunan ve sadece minaresi ile tarihe şahitlik eden Arasta Camii restore çalışmaları başlatıldı. Yılların verdiği zararların onarım çalışmalarını, İsveç’in CHWB “Sınırsız Kültürel Mirasın Korunması” sivil toplum kuruluşu ve Prizren Belediyesi finanse ediyor.

Kosova Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Prizren Tarihi Anıtları Koruma Kurumu yetkililerinin gözetiminde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları için yaklaşık 4000 Avro’nun ayrıldığı bildirildi.

26.08.2007


 

CRR yeni çehreye kavuşacak

Türkiye’nin en büyük ve uluslar arası boyuttaki tek konser salonu olma özelliğine sahip Cemal Reşit Rey Konser Salonu yenileniyor.

1989 yılında kurulan konser salonu, hizmete girdiği günden bu yana hiç bakım ve onarım görmedi.

Kullanımdan dolayı aşırı derecede yıpranmalar meydana gelen konser salonunun sahne, sahne ve salon akustiği, salon düzeni, fuayeler, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin yenilenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğünce yaptırılan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun elektrik, elektronik, mekanik sistemlerin bakım onarımı ve mefruşatların yenilenmesi işine 19 Temmuz 2007 tarihinde başlandı.

Orin Mühendislik Nakliyat İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine, açık ihale usulü verilen yenileme çalışması yaklaşık 4 milyon YTL’ye mal olacak. Çalışma kapsamında salondaki koltuklardan halılara, ses düzeninden ısıtma-soğutma sistemlerine kadar pek çok ünite elden geçirilecek.

Çalışmalar sezon açılışına kadar tamamlanacak, boya ve badana işlerinin de yapılmasıyla salon yeni sezona, yenilenmiş haliyle girecek.

Ünlü Türk bestecisi Cemal Reşit Rey’in adını alan kültür merkezinde, aynı isimle anılan 860 kişilik ana konser salonu, sergi ve resepsiyon amaçlı 4 fuaye ve kayıt stüdyoları yer alıyor.

Sergi salonu ile fuayesi 786 ve 605 metre kare olan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun teknik imkânları arasında 6 dilde simültane tercüme, 4 dilde kayıt, canlı yayın bağlantısı, 180 kanal ışık sistemi ve ses sistemi bulunuyor.

Kendi bünyesinde senfoni orkestrası, Türk Müziği toplulukları ve bir big band bulunan salonda, çeşitli kültür san’at organizasyonları düzenlenmesinin yanı sıra diğer organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor.

26.08.2007


 

6. Risâle-i Nur'u Anlama Semineri başladı

Risâle-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “Risâle-i Nur’u Anlama Seminerleri”nin altıncısı başladı. Programın ilk seminerini veren Dursun Sivri, öğrenmenin ihtiyaçtan kaynaklandığını ifade etti.

Bediüzzaman’ın “hayal nereye gidiyorsa ihtiyaç oradadır” sözünü hatırlatan Sivri, öğrenmenin akıl ve duygu adıyla iki boyutu olduğunu söyledi. Sivri, “Öğrenme düşünce, duygu, tutum ve davranış biçimidir. Yeni anlayışa göre öğretme yerine öğrenme merkezli eğitim programları düzenlenmektedir. Bu şekliyle eğitimin merkezinde öğrenci bulunmaktadır. Yapılan tecrübeler bu metodun daha verimli olduğunu ortaya çıkarmıştır” şeklinde konuştu. İki gün sürecek olan programa bir çok ilden katılım oldu. Enstitü Seminer Salonunda düzenlenen programda yer alan konular ve seminerciler şöyle: “Risâle-i Nur’la Değişim Stratejileri - Dursun Sivri”, “21. Yüzyıl Okumaları - Dr. İsmail Benek”, “ Hakikatin Çok Yönlülüğü - Osman Öztürk”, “Risâle-i Nur’da Temel Kavramlar-II - Prof. Dr. Mehmet Aybak”, “ Risâle-i Nur’da Yaşlanma Sanatı - Bestami Said Çiftçi”, “Rüyada Bir Hitabe’nin Tarihsel Değerlendirmesi - Dr. Yasin Yılmaz”

Yeni Asya / ANKARA

26.08.2007


 

Şanlıurfa, İstanbul’a taşınıyor

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Göbeklitepe’de arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkarılan eserlerin orijinal boyutta kopyalarının İstanbul’da sergileneceğini söyledi.

Yavaşcan, Göbeklitepe’deki yol yapım çalışmalarının yapıldığı alanda incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Vedat Nedim Tör Müzesi’nde 29 Eylül’de, ‘’Medeniyetin Anadolu’dan Avrupa’ya Yolculuğu’’ adlı sergi düzenleneceğini belirtti.

Bu sergide Anadolu’daki çeşitli şehirlerde arkeolojik kazılar sonucu elde edilen tarihî eserlerin san’atseverlerle buluşturulacağını ifade eden Yavaşcan, dünyada en eski olduğu belirtilen tapınak kalıntılarına ev sahipliği yapan Göbeklitepe’deki eserlerin de bu sergide izlenime sunulacağını bildirdi.

26.08.2007


 

Eski çamlar bardak oldu

Sinema izleyicisinin çok salonlu sinemalar ile alış veriş merkezlerindeki sinema komplekslerine yönelmesiyle tarihî sinemaların kapılarına birer birer kilit vuruluyor.

Başkent’te bir zamanlar kapılarında bilet kuyruklarının olduğu, yerlerin fenerle gösterildiği, arada filmin kopması, bazı sahnelerin alkışlanması gibi ilginçliklerin yaşandığı, çalınan ‘’gong’’ sesinden sonra gazozlar, kuruyemişler eşliğinde filmlerin izlendiği tarihî sinemalar artık gerçekten ‘’tarih’’ oldu.

Seyirciyle vedalaşan ‘’semt sinemalarının’’ sayısı yıllar içinde arttı ve tarihî sinemalar da bu durumdan nasibini sırasıyla aldı. Bahçelievler’deki Arı, Kızılay’da şimdiki Büyük Çarşı’nın yerindeki görkemli Büyük Sinema, Güvenpark’ın arkasındaki Cep Sineması, Yenimahalle’deki Alemdar, Seyran ve Açıkhava sinemaları, Sıhhiye’deki Sinema 70, Keçiören Gazino Durağı’ndaki Cem Sineması, Kurtuluş Umut Sokak’ta bulunan Konak Sineması, Cebeci’de Hukuk Fakültesi’nin yanındaki Site Sineması ile aynı semtteki Sun Sineması, İnci Sineması, Yıldız’daki Açıkhava Sineması, Seyranbağları’ndaki Seyran Açıkhava Sineması kapandı.

26.08.2007


 

Habib-i Neccar Camii restore ediliyor

Anadolu’nun ilk camisi olma özeliğini taşıyan Habib-i Neccar Cami restore ediliyor. Kurtuluş caddesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tarihi dokusuna uygun bir şekilde restore edilen cami için 541 bin 620 YTL harcama yapılacağı bildirildi.

Kasım ayına kadar restorasyonu tamamlanması beklenen Habib-i Neccar Camii’nin çevre düzenlemesini ise Antakya Belediyesi yapacak. Medreseleri çatısı ve dış cephesinin yanı sıra minaresinin de onarılacak Habib-i Neccar Camisi’ni her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor Habib-i Neccar Camii, Hz. Ömer’in komutanlarından Ebu Ubeyde Bin Cerrah tarafından M.S 636 yılında inşa edildi. Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan Habib-i Neccar bir inanç abidesi ve Kur’ân-ı Kerim’de Yasin Sûresinde övülen bir şehit olarak biliniyor. Mezarı camide bulunuyor.

/ HATAY

26.08.2007


 

10 yılda 500 bin seyirci

Konya Devlet Tiyatrosu (KDT) Müdürü Tomris Çetinel Çuhadaroğlu, KDT’de 10 yılda sahnelenen oyunları yaklaşık 500 bin kişinin izlediğini belirterek, bu sayının yetersiz olduğunu söyledi.

Çuhadaroğlu, KDT’nin 10. yılı dolayısıyla tiyatroda düzenlediği basın toplantısında, Konya Devlet Tiyatrosu’nun sadece Konya’yı değil, çevre illeri de kapsayan bir bölge tiyatrosu olduğunu söyledi.

Tiyatronun hayatın kendisi olduğunu ifade eden Çuhadaroğlu, tiyatronun, nerede nasıl giyinileceğinden, nasıl davranılması gerektiğine kadar disiplin sağlayan bir san’at dalı olduğunu belirtti.

KDT’de 10 yılda sahnelenen oyunları yaklaşık 500 bin kişinin izlediğini ifade eden Çuhadaroğlu, ‘’1,5 milyon nüfusu olan bir kent için bu sayı çok yetersiz. 10. yılımızı kutlarken, insanlara hatırlatmak istiyoruz. Bu şehrin tiyatrosu var. Seyirci kalma, seyirci ol’’ diye konuştu.

Çuhadaroğlu, bu sezon tiyatro gösterilerinin yanı sıra tiyatro müziklerinden oluşan dinletilerin düzenleneceğini belirtti.

Uluslar arası bir tiyatro şenliği de düzenlemeyi planladıklarını belirten Çuhadaroğlu, ‘’Bu şenliğe Türkçe konuşan ülkeler katılacak. 1 hafta kadar sürecek şenlikte onların diliyle Türkçe oyunlar sahnelenecek’’ dedi.

26.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri