Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kırtasiye malzemeleri alırken bunlara dikkat

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, aileleri kokulu kalem, silgi, yapıştırıcı, resim boyaları ve beyaz tahta kalemlerinin tehlikeleri konusunda uyardı.

Akdur, kırtasiye malzemelerindeki ‘’gizli tehlikeye’’ dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kokulu kalem ve silgilerin çocuklar için tehlikeli olduğunu ifade eden Akdur, ‘’Kokulu kırtasiye malzemelerindeki kokuları bize ulaştıran çözücüler sağlığa zararlıdır. Bu sebeple anne ve babalar çocuklarına kesinlikle kokulu kalem ve silgi almamalıdır’’ dedi.

Organik çözücü içeren yapıştırıcılar konusunda da aileleri uyaran Akdur, sağlığa zararlı ve alışkanlık yapan ‘’xylol, toluol, hexol ve tiner gibi organik çözücüleri (solvent bazlı)’’ içinde barındıran yapıştırıcılar alınmaması gerektiğini söyledi. Akdur, bu yapıştırıcıların yerine suda çözünen maddelerden yapılmış (su bazlı) yapıştırıcıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve ‘’Anne babalar çocuklarına yapıştırıcı alırken mutlaka incelemeli ve üzerinde ‘su bazlı olduğuna’ dair bilgi aramalıdırlar’’ diye konuştu.

BEYAZ TAHTA KALEMLERİ

Akdur, içinde çözücü olarak etilasetat ve ksilen (xylene) bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanılmasının öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini de söyledi. Akdur, şunları kaydetti: ‘’Etilasetat ve ksilende çözülmüş boyalardan yapılmış beyaz tahta kalemleri kullanılmamalıdır. Anne babalar beyaz tahta kalemi alırken, üzerinde ‘alkolde çözülmüş boyadan yapılmış (alkol bazlı)’ olduğuna ilişkin bilgi ya da ‘sağlığa zararlı madde içermediğine’ dair uyarı aramalıdır.’’

RESİM BOYALARINDA KANSEROJEN MADDE

Resim boyaları ve renkli kalemlerin üretiminde kullanılan azo boyalarının da kanserojen olduğunun altını çizen Akdur, “Bu nedenle anneler babalar, çocuklarına resim boyaları ve kalemleri alırken üzerinde ‘azo boyası’ içermediğine ilişkin bilgi ve not olup olmadığına dikkat etmeliler’’ dedi.

TSE VE CE BELGESİ

Akdur, kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE ve CE damgalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiği belirterek, şunları söyledi: ‘’Öğretmenlerimiz bu konuda bilinçli davranmalı ve hem kendi hem de öğrencilerinin sağlığına zararlı olan kırtasiye malzemeleri konusunda öğrencilerini ve velileri uyarmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı denetim, eğitim ve uyarılarını sıklaştırmalıdır.’’

/ ANKARA

01.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Referandum süreci devam edecek

  KÖŞKTE İLK BULUŞMA EŞSİZ

  Şahin: Askerimizi seviyoruz

  Büyükanıt: Sözümün arkasında olurum

  TRT’ye Aydın, Diyanet’e Yazıcıoğlu

  Bakanlıklara karne verilecek

  Babacan: Reformlardan dönüş yok

  Cumhurbaşkanı Gül'e sevgi gösterisi

  Osman Güneş, Kayseri Valiliği görevine döndü

  Milletvekillerine ‘cep’ yasağı

  İş dünyası kabineden memnun

  Yurt müracaat sonuçları açıklandı

  Mayın tuzağı ucuz atlatıldı

  Geçen hafta trafik kazalarında 116 kişi öldü

  Şehirler yeşil alan fakiri

  Göle “su” çalındı

  Eğitim ödeneği 450 YTL

  Toplumun ruh sağlığı iyi değil

  İstanbul’a 400 okul lâzım

  Servislere sıkı denetim

  Ahıskalı gençler Bağcılar’da

  Hijyenik şartlarda üretilen dondurma sağlığa yararlı

  Kırtasiye malzemeleri alırken bunlara dikkat


 Son Dakika Haberleri