Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bartholomeos’a ABD desteği

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile ilgili dâvâdan haberi olmadığını belirtirken, ABD’nin politikasının, bütün ülkelerin, kişilerin dini özgürlüklerine saygılı olması yönünde olduğunu ifade etti.

Düzenlediği günlük basın toplantısında, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığına çağrılmasıyla ilgili bir soru üzerine, bu konuda bilgisi bulunmadığını söyledi. Bartholomeos hakkında, “ekümenik” olduğunu öne sürerek Türk Ceza Kanununun 219. maddesinde tanımlanan “görevi sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma” suçunu işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuştu. Casey, “Yapılacak herhangi bir şeyin kanunlarla uyumlu olmasını ve bütün ülkelerin, uluslararası yükümlülükleri gereği, bütün kişilerin dinî özgürlük ve dini haklarını kullanmasına tamamen saygı göstermesini bekleriz” dedi.

Tom Casey, Bartholomeos’un sıfatına ilişkin Amerikan politikasının ise değişmediğini vurguladı. ABD, Fener Rum Patriğini “ekümenik” olarak kabul ediyor.

“Kıbrıs’ta kalıcı çözüm istiyoruz”

Tom Casey, Kıbrıs’ta çözüme yönelik girişimleri desteklediklerini söyledi. Casey, düzenlediği günlük basın toplantısında, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, BM çabaları çerçevesinde yaptıkları görüşmeye ilişkin bir soruyu cevapladı.

Tom Casey, ‘’Temaslarda bulunulduğunu görmekten daima memnuniyet duyuyoruz. ABD, uluslararası toplumun geri kalanıyla birlikte uzun zamandır süren Kıbrıs meselesine kalıcı bir çözüm bulunduğunu görmek istiyor. Elbette BM’nin çabalarını destekliyoruz ve bu görüşmelerden bir sonuç çıktığını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz’’ dedi.

/ WASHINGTON

07.09.2007


 

Ermeni lobisinden Kongre’ye baskı

ABD Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Amerika’da yaşayan Ermenilerden, Amerikan Kongresinde Ağustos tatilinin sona ermesinin ardından, Ermeni tasarısına öncelik verilmesi için Kongre üyelerine baskı uygulamaları çağrısında bulundu.

ANCA tarafından ABD’deki Ermenilere gönderilen çağrıda, “Ağustos tatilinin ardından kongre üyeleri Washington’a dönüyor. Bölgenizdeki seçilmiş yetkililere, bu insan hakları tasarısının geçirilmesi talebinde bulunarak, tasarıya ivme kazandırın” denildi.

Son duruma göre, ABD Kongresinin alt kanadı olan 435 üyeli Temsilciler Meclisinin 225 üyesinin, yani Kongre üyelerinin yarısından fazlasının, 106 sayılı Ermeni tasarısına destek verdiği belirtiliyor.

ANCA’ya göre, ABD Kongresinin üst kanadı olan 100 üyeli Senatoda ise 31 senatör, tasarının Senatodaki versiyonuna destek veriyor.

/ WASHINGTON

07.09.2007


 

Irak’ta, siviller yine hedef: 14 ölü

ABD’nin dün sabah Bağdat’ta düzenlediği hava saldırısında çoğu sivil 14 kişi öldü. Direnişçileri hedef aldığı ileri sürülen hava saldırısında birçok ev harabeye döndü, 2 sivil de yaralandı.

Irak Savunma ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Amerikan helikopterlerinin sabahın erken saatlerinde Mansur bölgesinde bulunan El Vaşaş mahallesini ateş altına aldığını bildirdi. İsyancıları hedef aldığı belirtilen hava saldırısında birçok ev harabeye döndü, 2 sivil de yaralandı. Amerikan tarafından operasyonla ilgili açıklama gelmedi.

HADİSA KÂTLİAMI İÇİN ‘KINAMA’ CEZASI

Öte yandan Irak’ın Hadisa kasabasında Amerikan askerlerinin evleri basarak 24 sivili katlettikleri Hadisa katliamından ötürü 1 tümgeneral ve 2 albaya ‘’kınama’’ cezası verildi. 2. Deniz Piyadeleri Tümeni eski komutanı Tümgeneral Richard A. Huck, ABD ordu sekreterliğinden, ‘’yapabileceklerini yapmamasından ötürü kınandığı’’ disiplin cezasını bildiren bir mektup aldı.

Albay Stephen W. Davis ve Albay Robert G. Sokoloski’ye de benzer mektuplar gönderildi. Davis’in, ‘’katliâmlardan haberi olduğunda, eyleme girişmemesinden ötürü,’’ Sokoloski’ye de, ‘’görevini yetersiz yerine getirmekten ötürü’’ kınama cezaları verildi.

19 Kasım 2005’te bir bombanın patlaması sonucu bir Amerikan deniz piyadesinin ölmesinden sonra Amerikan askerleri sivillere saldırarak katliâm yapmışlardı. Ev ev baskınlar düzenleyerek içeridekileri öldüren askerlerin kurbanları arasında kadın ve çocuklar da vardı.

/ BAĞDAT

07.09.2007


 

Pinochet için parti

Şili’de emekli subay ve astsubaylar, parti kurmayı kararlaştırdı. Müstakbel parti, eski diktatör Augusto Pinochet’nin icraatını savunacak.

“Nacion” (Millet) gazetesinin haberine göre, “metropoliten askeri parti”, emekli ordu mensuplarının derneklerinin birleşmesiyle kuruluyor. Emekli subaylardan Gabriel Fuentes, partilerinin 2008 belediye seçimlerine katılabilmesi için gerekli olan 13 bin imza toplama çalışmalarını sürdürüyor.

Gazete, emekli askerlerin yeni partiden beklentilerinin yüksek olduğu yorumunu yaptı.

Şili’de 500’den fazla asker, 1973-90 arasındaki Pinochet diktatörlüğü döneminde insan haklarını çiğnemekten halen yargılanıyor.

Eski diktatör Pinochet, 10 aralık 2006’da kalp krizinden ölmüştü. Pinochet rejimi sırasında 3 binden fazla insan ölmüş ya da kaybolmuştu.

/ SANTİAGO

07.09.2007


 

Rusya’dan, Endonezya’ya 1 milyar dolarlık silâh

Rusya, Endonezya’ya 1 milyar dolarlık silâh satacak. Rusya lideri Vladimir Putin’in Cakarta ziyaretinde imzalanan anlaşma gereğince, Moskova dünyanın bu en büyük İslâm ülkesine 15 yılda 1 milyar dolarlık helikopter, tank ve denizaltı satacak.

Endonezya, geçen ay da Rusya’ya 6 adet Suhoy-30 avcı uçağı sipariş etmişti. Uçakların bedeli 350 milyon dolara yakın.

Gözlemcilere göre, Cakarta hükümeti silah kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla Rusya’yla anlaşma yaptı.

Rusya, Putin’in ziyareti sırasında Cakarta’yla enerji alanında anlaşmalar yapmayı da tasarlıyor.

KUŞ GRİBİ YİNE CAN ALDI

Endonezya’nın Sumatra adasında bir kişinin daha kuş gribinden öldüğü, ülkede bu hastalıktan ölenlerin sayısının 85’e çıktığı bildirildi. Yerel sağlık yetkilileri, Riau eyaletinden 33 yaşındaki Muhammed Nadirin’in, pazardan aldığı hasta bir tavuğu yemesinden sonra hastalandığını belirtti. Nadirin’in bahçesinde bulduğu telef olmuş bir tavuğu gömdüğü de kaydedildi. Yapılan testler sonucunda adamın H5N1 virüsü kaptığının tesbit edildiği ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rakamlarına göre, kuş gribinin ortaya çıktığı 2003’ten bu yana dünya genelinde 199 kişi bu hastalıktan öldü.

/ CAKARTA

07.09.2007


 

Gazze’de çatışma: 3 Hamaslı öldü

Gazze Şeridi’nde İsrail güçleriyle Hamas askerleri arasında çıkan çatışmada 3 askerin öldüğü bildirildi.

Hamas yetkilileri, Han Yunus kasabasında çıkan çatışmada 10’u Filistinli 12 kişinin de yaralandığını belirtti. İsrail ordusu, Gazze’deki askerlerin kendilerine doğru yaklaşan bir grup askere ateş açtığını, Hamas ise askerlerin tank ateşi ya da hava saldırısıyla hedef alındığını bildirdi.

/ GAZZE

07.09.2007


 

Avukatlardan Müşerref’e protesto

Pakistan’da, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i protesto eden yüzlerce avukat, ülke genelinde mahkemelere çıkmayarak protesto yürüyüşleri düzenledi.

Görgü tanıkları, başşehir İslamabad ile Karaçi, Lahor, Peşaver, Ketta ve Ravalpindi gibi büyük şehirlerde Müşerref’i protesto eden avukatların boykotu nedeniyle mahkemelerin bugün boş kaldığını söyledi.

Lahor’da siyah cübbeleriyle yaklaşık 500 avukat Müşerref aleyhine sloganlar atarak yürürken, Ketta’da da onlarca avukat Müşerref’in iktidardan ayrılması talebinin dile getirildiği protesto eylemine katıldı.

/ İSLAMABAD

07.09.2007


 

Felix Kasırgası, Nikaragua’da 38 kişinin ölümüne sebep oldu

Nikaragua’yı vuran Felix kasırgasının yol açtığı can kaybı sayısı 38’e yükseldi.

Nikaragua afet yönetiminden Albay Ramon Arnesto, gazetecilere yaptığı açıklamada, ölü sayısının 38’e yükseldiğini, ayrıca çok sayıda kişinin hâlâ kayıp olduğunu söyledi.

Yöre sakinleri de, Puerto Cabazas limanında onlarca balıkçının geri dönmediğini belirttiler.

Afet bölgesini ziyaret eden Devlet Başkanı Daniel Ortega, bölgede 9 bin evin yıkıldığını açıkladı ve “Gerçekten ağır bir hasardan söz ediyoruz” diye konuştu. Bu arada, yerel hükümet yetkilileri, kasırga sebebiyle kaybolan çoğu balıkçı yaklaşık 150 Miskitos yerlisinden 52’sinin kasırganın şiddetiyle komşu Honduras’ın karasularına sürüklenmiş halde bulunduklarını açıkladı. Yetkililer, afetzedelerden sağlık durumları iyi olanların bugün Nikaragua donanmasına ait bir tekneyle ülkelerine geri getirileceklerini, sağlık durumu kötü olanların ise Honduras’ta tedavi göreceklerini bildirdi.

Felix kasırgası, 5. düzeye yükseldikten sonra Salı günü Nikaragua’yı vurmuştu. Daha sonra gücünü yitirmeye başlayan Felix, tropik fırtına sınıfına inerek Meksika’nın güneydoğusuna yönelmişti.

/ PUERTO CABEZAS

07.09.2007


 

İran’da, gazeteciye ülkeden çıkış yasağı

İran, casusluk suçlamasıyla gözaltına aldığı ve ülkeden çıkış yasağı koyduğu İran ve Amerikan vatandaşı gazeteci Parnaz Azima hakkındaki yasağı kaldırdı.

Öğrenci Haber Ajansı İSNA’nın bildirdiğine göre, Tahran genel ve devrim mahkemesi savcı yardımcısı Hüseyin Haddad, Azima hakkındaki yasağın kaldırıldığını, kendileri açısından Azima’nın İran’dan ayrılmasına herhangi bir engel bulunmadığını söyledi.

Savcı Haddad, Azima’nın ülkeden ayrılıp ayrılmadığına ilişkin açıklama yapmadı. İran yönetimi, iki gün önce de, rejim aleyhine çalışmak ve casusluk gerekçesiyle tutukladıktan sonra kefaletle serbest bıraktığı İran ve Amerikan vatandaşı akademisyen Hale Esfendiyari hakkındaki yasağı kaldırmış, Hale Esfendiyari de kararın hemen ardından İran’ı terk etmişti.

Amerikan sermayeli Raydo Ferda’nın muhabiri olan Parnaz Azima, Mayıs ayında casusluk suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra kefaletle serbest bırakılmış, ancak İran’dan çıkışına izin verilmemişti. İran’ın aynı gerekçelerle tutukladığı Amerikalı dolar milyarderi George Soros’un Açık Toplum Enstitüsü için çalışan İran asıllı Amerikalı Kiyan Tacbahş ve ABD’nin California eyaletinde ticaret yapan Ali Şakeri ise hala cezaevinde bulunuyor.

/ TAHRAN

07.09.2007


 

Küresel ısınma, en çok Afrika’yı etkileyecek

İngiliz bilimcilere göre küresel ısınma en çok Afrika’yı etkileyecek ve kıt'ada giderek daha fazla bölge yaşanamaz ve tarım yapılamaz hale gelecek.

İngiliz hükümeti bilim danışmanı David King, Güney Afrika’nın Pretoria şehrinde yaptığı bir sunumda, küresel ısınmanın durdurulamaması halinde Afrika’da bir yandan kuraklığın yoğunlaşacağını, bir yandan da kıyı bölgelerinde sel felâketlerinin artacağını kaydetti.

Afrika ülkelerinin, oluşturacağı sorunlardan ötürü küresel ısınmayı öncelikleri arasına koymaları gerektiğini vurgulayan King, gelişmiş ülkelerin de Afrika ülkeleriyle bilgi ve teknoloji paylaşmaları gerektiğini kaydetti.

/ PRETORIA

07.09.2007


 

Kıbrıs’ta problemler alt komisyona havale

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’la yaptığı görüşmelerde, Papadopulos’un “birkaç komite kuralım, Kıbrıs sorununu onlara havale edelim’’ anlayışı taşıdığını belirterek, “Bizim açımızdan geçen zaman çözümün aleyhinedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’a, 2-2.5 aylık hazırlık görüşmesinin ardından tam teşekküllü müzakerelere geçilmesini, müzakerelerin başlamasıyla 2008 yılı sonuna kadar çözümü hedeflemeyi önerdiğini, ancak Rum tarafının zaman limiti kabul etmediğini bildirdi. Papadopulos’la, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilci Michael Möller’in ara bölgedeki ikametgahında 3 saatten fazla görüşen Talat, akşam makamında basın toplantısı düzenledi.

8 Temmuz sürecinin hızlandırılması ve disiplin altına alınmasını; bu hazırlığın 2 ay içinde yapılmasını, Kıbrıs sorununun ana konularının 5 komite tarafından ele alınmasını önerdiklerini ifade eden Talat, şunları söyledi: ‘’2-2.5 aylık hazırlıktan sonra liderlerin masa başına geçerek tam teşekküllü müzakerelerin başlatılmasını önerdik. Yani aslında 8 Temmuz sürecine bir düzenleme öngördük. Yani 8 Temmuz sürecini hızlandırma, disiplin altın alma ve sonuç alıcı hale getirme önerisi yaptık. Bu düşüncemiz ne yazık ki kabul görmedi. Sonuç olarak bu görüşmeden sonra bildiğiniz basın açıklaması yapıldı.’’

Teknik komitelerin kurulması önerisini de yaptıklarını kaydeden Talat, ‘’Kapsamlı müzakerelerin başlamasıyla 2008 yılı sonuna kadar Kıbrıs sorununun çözülmesi, yani bütünlüklü çözüm hedefine ulaşılması önerisini yaptık’’ dedi. Talat, hazırlık sürecinin hızlandırılması ve kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin başlatılması önerilerinin kabul görmediğini belirterek, ‘’Kıbrıs Rum tarafı 14 ay önce anlaştığımız 8 Temmuz sürecini birkaç komiteyle başlatma önerisinde bulundu. Bu tabi tarihi 14 ay önceye taşımak demekti. Biz geçen zamanı da, bu kıymetli zamanı da değerlendirerek hızlandırmak istedik. Hızlandırma ve zaman limiti getirme, yani 2-2.5 ay hazırlık süreci Rum tarafınca kabul görmedi.

/ LEFKOŞA

07.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri