Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Gayrimenkulde durgunluk

Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Cansel Yazıcı, piyasalarda yaşanan son dalgalanmanın ardından ticari gayrimenkulde biraz durulma beklediğini bildirdi.

Yazıcı, bir süre öncesine kadar ticarî gayrimenkulde alım-satımların son derece yoğun olduğunu, ancak konutta durgunluk yaşandığını ifade ederek, bu durumun piyasalarda yaşanan son dalgalanmaya kadar devam ettiğini söyledi.

Yazıcı, ‘’Son dalgalanmadan sonra ticarî gayrimenkulün de biraz durulmasını bekliyorum. Korkarım ki bu durgunluk en az 3-4 ay devam edecek, öyle görünüyor. Umarım yanılırım, yanılmayı çok istiyorum’’ dedi.

Dalgalanmanın ardından yabancı müşterilerde likidite tedirginliği gördüklerini ifade eden Yazıcı, ‘’O nedenle önümüzdeki dönemde Türkiye’deki gayrimenkul fiyatlarında büyük bir yükselme olacağını düşünmüyorum. Yılbaşına kadar bu seyir devam eder. Fiyatlarda düşüş de beklemiyorum. Durağanlık olacaktır’’ diye konuştu.

Yazıcı, Türkiye’de yabancıların ticari taşınmaz alımında artış olduğunu,yabancıların ticarî taşınmaz alımının geçen yılın ilk yarısına göre bu yılın ilk 6 ayında yüzde 100’e yakın artış gösterdiğini kaydederek, konutun yazlık alanında yabancılardan daha çok İngiliz, İrlandalı ve Hollandalılar’ı gördüklerini belirtti.

/ İSTANBUL

07.09.2007


 

Aslan payı 10 ilin

Teşvik belgeli yatırım tutarında aslan payını İstanbul başta olmak üzere on il alıyor. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde Türkiye genelinde gerçekleştirilecek toplam 16 milyar 613.4 milyon YTL tutarlı bin 491 yatırım, teşvik belgesine bağlandı. Söz konusu yatırımlarda en büyük payı 2 milyar 826.8 milyon YTL ile İstanbul aldı.

Buna göre yedi ayda teşvik belgesine bağlanan yatırımların yaklaşık beşte biri bu ilde gerçekleştirilecek. İstanbul’da gerçekleştirilmek üzere yedi ayda 255 yatırım için teşvik belgesi alındı.

Yatırım tutarında İstanbul’u 950 milyon YTL ile Kahramanmaraş, 817.4 milyon YTL ile Ankara, 600.9 milyonla İzmir, 501.7 milyonla Antalya, 500.4 milyon YTL ile Zonguldak izledi. Kocaeli 472.4 milyon, Kastamonu 423.6 milyon, adana 379.3 milyon ve Bursa 361.2 milyon YTL ile en fazla yatırım için teşvik belgesi alınan ilk on il arasına girdi.

On ilde gerçekleştirilmek üzere teşvik belgesine bağlanan yatırım tutarı 7 milyar 834 milyon YTL ile toplam yatırımların yüzde 47.2’sini oluşturdu. Yedi ayda alınan bin 491 teşvik belgesinin 655’inin bu on ile yönelik olduğu belirlendi. Diğer 71 il için ise toplam tutarı 8 milyar 779.7 milyon YTL olan 836 yatırım için teşvik belgesi düzenlendi.

Ancak on ile yönelik toplam yatırım tutarı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 13.4 azalırken, 71 ilde gerçekleştirilecek yatırımların toplamında yüzde 10 artış oldu.

EN ÇOK İSTİHDAM İKİ İLDE

Yedi ayda teşvik belgesine bağlanan yatırımlarla oluşturulacak toplam 73 bin 828 kişilik istihdamın 9 bin 671’i İstanbul, 9 bin 259’u da Kahramanmaraş olmak üzere dörtte biri iki ilde gerçekleşecek. İstihdamda bu iki ili 3 bin 675 kişiyle Bursa, 3 bin 196 kişiyle Antalya, 2 bin 192 kişiyle Zonguldak, bin 759 kişiyle Ankara, bin 702 kişiyle Adana, bin 494 kişiyle İzmir, bin 77 kişiyle Kastamonu ve 996 kişiyle Kocaeli izliyor.

Diğer 71 ilde yapılacak yatırımlarda öngörülen toplam istihdam ise 38 bin 807 kişi olarak belirlendi.

/ ANKARA

07.09.2007


 

MB: Şartlar oluşmadan faiz inerse ters teper

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, son dönemde ekonomik birimlerin hedef enflasyonu dikkate alma eğiliminin azaldığını belirterek, “Şartlar oluşmadan yapılacak bir faiz değişikliği ters tepebilir” dedi.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘Para Politikaları’ konulu sunum yapan Yılmaz, ölçülü faiz indirim sürecinin son çeyrekte başlayabileceğini, bunun bilgi akışına ve görünüme bağlı olduğunu ifade etti.

“Biz büyümeye öncelik verelim; iş, aş sağlamayalım anlayışı doğru değil” diye konuşan Yılmaz, şunları söyledi: “2002 2006 yılında ortalama enflasyon yüzde 14.9 olurken, büyüme 7.5 olarak gerçekleşti. İş ve aş bulmanın yegane yolu fiyat istikrarını sağlamaktan geçiyor. Fiyat istikrarında daha alacağımız bir hayli yol var.”

‘Güven bozulursa bizde dalga boyu artar’

Cari açığın sıcak parayla finanse edilmediğini kaydeden Yılmaz, “Açığın yüzde 65’inden fazlası doğrudan yabancı sermaye girişleriyle finanse ediliyor. Cari açığın finansmanı son derece sağlıklı. Yatırımcı güveni bozulur ve yatırımcı ülkeden çıkarsa bu bizde dalga boyunu artıracaktır” dedi. Malî disiplinle ilgili tedbirlerin önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirten Yılmaz, istihdama yönelik mikro reformların da yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

/ ERZURUM

07.09.2007


 

Hayat kalitesinde 104. sıradayız

İngiltere’de yayınlanan haftalık siyaset ve ekonomi dergisi The Economist’in hazırladığı dünya şehirlerindeki “hayat kalitesi” endeksinde İstanbul 104. sırada yer aldı.

İstanbul, geçen yılki 102. sıradaki yerinden iki sıra gerileyerek 104. sıraya düşmüş oldu. Dünya şehirlerinin değerlendirilmesi sırasında Economist araştırmacıları tarafından 5 ana kriter göz önünde tutuldu. Bu kriterlerin istikrar, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, kültür ve çevre ile altyapı olduğu bildirildi.

Bu değerlendirmeler ışığında dünyanın en ‘’yaşanılası’’ şehri Kanada’daki Vancouver oldu. Geçen yılın da birincisi olan Vancouver’ı, yine geçen yıl da aynı sırada yer alan Avustralya’nın Melbourne şehri izledi. Söz konusu şehirleri ilk iki sıraya taşıyan en belirgin özelliklerin düşük suç oranları, çok az olan istikrarsızlık ve terör tehdidinin düşüklüğü ile iyi planlanmış altyapıları olduğu belirtildi. Listenin son ve 128. sırasında ise Zimbabwe’nin başşehri Harare var.

/ LONDRA

07.09.2007


 

İMKB’de ikinci seans 17:00’de bitecek

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası(İMKB) Hisse Senetleri Piyasası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda(VOB) bugünden itibaren yeni seans ve takas saatleri uygulamasına geçilecek.

İMKB’den yapılan açıklamaya göre Hisse Senetleri Piyasası seans saatleri, İMKB Yönetim Kurulu’nun aldığı kararlar doğrultusunda yeniden düzenlendi. Buna göre, birinci seans başlangıcındaki açılış seansının toplam 30 dakikalık süresi 15 dakikaya indirilirken, bu süre birinci seansın sürekli müzayede bölümüne eklendi. Ayrıca ikinci seansın 16.30 olan bitiş saati, seans süresi yarım saat uzatılmak suretiyle 17.00 olarak belirlendi. Yeni düzenleme bugünden itibaren yürürlüğe girecek. Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda (VOB) ise piyasa saat 08.45’te açılacak ve saat 17.45’te kapanacak. Saat 08.45-09.30 arası “işlem yapılmayan dönem” olarak adlandırılacak. İşlem yapılmayan dönemde, sistem açık olmakla birlikte emir girişi ya da işlem gerçekleşmesi mümkün olmayacak. Saat 09.30-17.10 arasında “normal seans” adı verilen tek bir seans düzenlenecek.

/ ANKARA

07.09.2007


 

3G’de treni kaçırmadık

Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) Başkanı Murat Dikici, Türkiye’nin aslında AB ülkelerinin yaptığı hatalardan dolayı 3G’de zaman kazandığını belirterek, “Şu anda piyasa yeni yeni canlandı. Türkiye o açıdan 3G’de treni kaçırmadı’’ dedi.

Dikici, yarın ihalesi yapılacak 3G teknolojisi ile ilgili, 3G ile ilgili tartışmalara işaret ederek, bununla ilgili gereksiz çok fazla tartışmalar içine girildiğini, ihaleyi ertelemek ya da engellemenin hiçbir anlamının olmadığını, herkesin yeni gelen teknolojilere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Murat Dikici, “Türkiye aslında, AB ülkelerinin yaptığı hatalardan dolayı zaman kazandı. Şu anda piyasa yeni yeni canlandı. Türkiye, o açıdan 3G’de treni kaçırmadı. Çünkü Avrupa’da ve dünyada teknoloji çok fazla ilerleyemedi, kullanıcı çok fazla artmadı. Avrupa’da yüksek bedeller nedeniyle 3-4 yıl kımıldama olmadı’’ şeklinde konuştu.

/ İSTANBUL

07.09.2007


 

Kurşunsuz benzine 6 YKr zam

95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı, litrede 5-6 YKr arttı. Ankara’da 95 oktan benzinin litre fiyatı BP’de 2,89 YTL’den 2,94 YTL’ye, OPET’te 2,88 YTL’den 2,94 YTL’ye, Shell istasyonlarında ise 2,88 YTL’den 2,93 YTL’ye çıktı.

İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, BP’de 2,90 YTL’den 2,95 YTL’ye, OPET’te 2,89 YTL’den 2,95 YTL’ye ve Shell’de 2,89 YTL’den 2,94 YTL’ye yükseldi.

İzmir’de de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı BP’de 2,89 YTL’den 2,94 YTL’ye, OPET’te 2,88 YTL’den 2,94 YTL’ye ve Shell’de de 2,88 YTL’den 2,93 YTL’ye çıktı.

Bu arada 5 ve 6 nolu fuel oillerin litre fiyatı da 2 YKr arttı. 5 ve 6 nolu fuel oillerin litre fiyatı zam sonrası Ankara’da 1,05-1,06 YTL, İstanbul’da 1,03-1,06 YTL, İzmir’de de 1,04-1,05 YTL’ye çıktı.

/ ANKARA

07.09.2007


 

Gıda maddelerine zam, fırsatçılık

Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkan Vekili İsmail Sezer, Ramazan ayı öncesi özellikle temel gıda maddelerine olan talebi fırsat bilerek haksız ve fahiş oranlarla zam yapılmasını ‘’fırsatçılık’’ olarak nitelendirdi.

Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayının yardımlaşmanın ve dayanışmanın arttığı ‘’bereket ayı’’ olduğunu belirterek, bu ayda, özellikle temel gıda maddelerinde yapılan fahiş fiyat artışlarını vurgunculuk olarak gördüklerini kaydetti. Böyle bir tutumun, Ahilik anlayışıyla örtüşmeyeceği gibi aynı zamanda hem günah hem de ahlak dışı olduğunu dile getiren Sezer, şöyle dedi: ‘’Federasyon olarak kanunlar çerçevesinde yapılan zamlar dışında özellikle Ramazan ayı gibi özel zamanları bahane ederek yapılan fırsatçılığın karşısında olduğumuzu belirtir, ayrıca sektörümüze uygulanacak olan KDV indirimindeki en ufak düşüşü dahi fiyatlarımıza yansıtacağımızı bildiririz.’’

/ ANKARA

07.09.2007


 

Ülker ve Deniz Bank’tan tahsilat kartı

Ülker ve DenizBank, Kartlı Tahsilat Sistemi Family Card ile 2008 yılı sonuna kadar 75 bin işletmeye ulaşarak Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ticaret kartı projesini hayata geçiriyor.

Türkiye’de işletmelerin önemli sorununun, finansal araçlardan yeteri kadar yararlanamamaları olduğu gerçeğinden hareket eden Ülker ve DenizBank, bir çeşit ticaret kart olan “Family Card”ı hayata geçirerek bu soruna çözüm getiriyor.

‘Family Card’ın tanıtım toplantısında konuşan Ülker Şirketler Topluluğu Mali Hizmetler Grubu Başkanı Atilla Kurama, DenizBank ile hayata geçirilen Family Card projesinin, perakendeci esnaf için yepyeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti. Kurama, şöyle devam etti: “Türkiye genelinde her hafta 214 bin noktayı ziyaret eden Ülker kamyonları, ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketicisine ulaştırmak için çalışıyor. Bu noktaların önemli bir kısmı bakkal ve marketlerden oluşuyor. Ülker’in de önemli iş ortakları arasında yer alan bu kesim, finansal araçlardan en az yararlanan kesim. Family Card’la onlara, tahsilat konusunda büyük kolaylıklar sağlayacak bir kapı daha açıyoruz.”

Esnaf, Family Card ile vadeli mal alımı yapabileceği gibi, ödemelerin takibinde kolaylık, nakit para bulundurma gereği olmadan alışveriş ve çekli işlemlerle ilgili operasyon yükünün azalması gibi önemli ticari avantajlar elde edecek. Bugüne kadar 5 ile yayılan çalışmada, kullanıcı sayısı 10 bine ulaşan Family Card’ın 2007 yılı sonuna kadar 25 bin; 2008 yılı sonuna kadar da 75 bin perakendeci esnafa ulaşması öngörülüyor.

Ümit KIZILTEPE

07.09.2007


 

Konya Şeker, sıvı şekeri satışa sundu

Konya Şeker Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından üretilen Türkiye’nin ilk ve tek sıvı şekeri, “Şeker Damlası” markasıyla piyasaya sunuldu.

Tanıtım toplantısında konuşan Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in Türkiye’de ilk olan pek çok yatırım gerçekleştirdiğini ifade ederek, sıvı şekerin de bu öncü yatırımlardan biri olduğunu belirtti.

2005 yılı Mayıs ayında endüstriyel kullanıma yönelik üretilmeye başlanan sıvı şekerle gıda endüstrisinin önemli bir açığını kapattıklarını dile getiren Konuk, “Sıvı şekeri ‘Şeker Damlası’ markası ile de perakende sektörünün de hizmetine sunarak Türk mutfağı için devrim niteliğinde bir ürün geliştirdik” dedi. Konuk, Konya Şeker’in sadece gıda sektörüne yönelik değil diğer alanlarda da önemli çalışmalar yaptığını kaydederek, yakın gelecekte şeker pancarından alternatif yakıt türü olan çevre dostu biyoetanol üreteceklerini bildirdi.

Sıvı şekerin yüzde 100 tabiî şeker pancarından üretildiğini ve hiçbir katkı maddesi içermediğini anlatan Konya Şeker’in pazarlama şirketi Panek’in Şirket Müdürü Bülent Serttaş, “Şeker Damlası”nın sütlü tatlılar, kek hamurlarında, şerbetli hamur tatlılarında, reçel yapımında, hazır kuru tatlılarda, soğuk veya sıcak içeceklerde, komposto ve hoşaflarda ve soğuk tatlılarda kullanılabileceğini söyledi.

/ İSTANBUL

07.09.2007


 

Sıra, kırtasiyecilerde mi?

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Başkanı Emin İnağ, büyük marketlerde kiloyla satılan defter ve kırtasiye malzemelerinin küçük esnafı zarara uğrattığını belirterek, “Bakkal, manav bitti, sıra kırtasiyecilere geldi” dedi.

Büyük marketlerin, zorlukla ayakta kalmaya çalışan küçük esnafı çaresiz bıraktığını söyleyen İnağ, Perakende Yasası’nın bu yasama yılında mutlaka Meclisten çıkarılmasını istedi. Altmış yedi iş kolunu etkileyen büyük marketlerle mücadelenin artık mümkün olmadığını ifade eden İnağ, “Büyük marketleri şehir dışına çıkarın diye tüm Türkiye’de çağrılarda bulunduk, olmadı. Hiç olmazsa parlamento bir an evvel Perakende Yasası’nı çıkarsa da elde kalan esnafı kurtarsak. Büyük marketler her şeye el attı. Bakkal, manav bitti, şimdi de kırtasiyecilere sıra geldi. Kiloyla defter satıyorlar, ayrıca kalem satıyorlar, silgi satıyorlar. Kırtasiyeci sabahtan akşama bir kimlik fotokopisi çeksin diye mi açıyor dükkânını?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Esnafın çok zor durumda olduğunu vurguladı İnağ, Siyasilerden sorunlarına çözüm bulmalarını istedi.

/ EDİRNE

07.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri