Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Osmanlı kalesinde cumhuriyetin ilk kazısı

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyünde Osmanlı dönemine ait Hoşap Kalesi’nde, cumhuriyet tarihinin ilk kazı çalışması yapılıyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Van’a 60 kilometre uzaklıkta, Van-Hakkari kara yolu üzerinde bulunan Hoşap Kalesi’nin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mahmudî Beyliği tarafından kullanıldığını söyledi.

Kalenin giriş kapısı üzerindeki tek kitabesinde 1643 tarihiyle Süleyman Bey isminin yazılı olduğunu anlatan Top, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşan yapının, Van Gölü Havzası’nda, Osmanlı dönemine ait sağlam kalabilen ender kalelerden biri olduğunu bildirdi.

Kalede Mahmudî Beyliğine ait, harem, selâm, mescit, saray, mahzen gibi birimlerin bulunduğunu anlatan Top, yapının dokusunu belirlemek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 15 kişilik ekiple kazı çalışması başlattıklarını belirtti.

Bu yılki kazı çalışması sırasında 2 adet açma çalışması yaptıklarını kaydeden Top, şöyle devam etti:

‘’Çalışmalarımızı, daha önceki yayınlarımızda zindan olarak nitelendirilen yapının doğu tarafındaki toprak dolgulu kısımda sürdürüyoruz. Kazı sırasında doğudaki yerle bağlantılı batıya uzanan yeni bir duvar bulduk. İkinci açma çalışmasını ise kalenin en önemli birimlerinden biri olan harem diye nitelediğimiz mekânda başlattık. Haremin güney kesiminde ısıtma birimi olarak kullanılan yapıya ulaştık.’’

Kazı çalışmasının 10 yıl olarak projelendirildiğini anlatan Top, Hoşap Kalesi’nde Cumhuriyet tarihi boyunca herhangi bir bilimsel kazı yapılmadığını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçmiş yıllarda bazı onarım çalışmasının yapıldığını ifade eden Top, ‘’Van Gölü Havzasında Osmanlı dönemine ait bir kalede, ilk kez bilimsel bir kazı çalışması gerçekleştiriliyor’’ diye konuştu.

09.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı kalesinde cumhuriyetin ilk kazısı

  Siirt Ulu Camii’nin çinilerine restorasyon

  Türk Dünyası bu atlasta at koşturuyor


 Son Dakika Haberleri