Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiye'nin ‘en’leri

Türkiye’nin en fazla yağış alan ili Rize, en az ilçeye sahip ili Bayburt, ‘debi’si en yüksek nehir Çoruh, en yüksek sıradağlarımız ise Kaçkar Dağları...

Türkiye’nin en fazla yağış alan ili olan Rize’de, metrekareye yılda ortalama 2 bin ile 2 bin 300 kilogram arasında yağış düşüyor. Rize’de en fazla yağış sonbahar, en az yağış ise ilkbahar aylarında gerçekleşiyor. Yağışlar, Rize’de sık sık sel ve heyelana sebep oluyor.

EN FAZLA ÇAYIN ÜRETİLDİĞİ İL RİZE

Türkiye’de çay tarımının yapıldığı tek bölge olan Doğu Karadeniz’de, en fazla çay Rize’de üretiliyor. Yörede resmî rakamlarla 767 bin, gayriresmî rakamlarla 850 bin dekar alanda yaklaşık 204 bin üretici çay tarımı yapıyor. Çay üretim alanlarının yüzde 65,2’si ise Rize’de bulunuyor.

Son yıllarda yaş çay üretimi 1 milyon ile 1 milyon 200 bin ton arasında seyrediyor. Bundan da 200-220 bin ton civarında kuru çay elde ediliyor. Rize’de 21 kişinin de 30 dekar ve üzerinde çay bahçesi bulunuyor.

EN AZ İLÇESİ OLAN İL BAYBURT

1989 yılında il olan Bayburt, Türkiye’de en az ilçeye sahip il. Nüfusu, 2000 yılı sayımına göre toplam 97 bin 358 ve yüzölçümü 3739 kilometrekare olan ilde merkez ilçenin yanı sıra Aydıntepe ve Demirözü ilçeleri bulunuyor.

DEBİSİ EN YÜKSEK NEHİR ÇORUH

Çoruh Nehri, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri. Artvin’deki hemen hemen bütün çay ve dereler Çoruh’un kollarını oluşturuyor.

Erzurum’un Mescit Dağı’ndan doğan, Erzurum’un İspir ilçesi, Bayburt, Artvin’in Yusufeli ilçesi, merkez ve Borçka ilçelerinden geçtikten sonra ülke sınırlarını terk eden Çoruh Nehri, Batum’dan Karadeniz’e dökülüyor.

Toplam uzunluğu 376 kilometre Çoruh Nehri’nin debisi Mayıs ayında 569/529 m3/sn ile zirveye çıkıyor. Türkiye’nin debisi en yüksek nehri olan Çoruh, rafting ve kano gibi su sporları için en uygun ve en zorlu parkurlara sahip.

EN YÜKSEK SIRADAĞI, KAÇKAR DAĞLARI

Zirvesi Rize, Erzurum ve Artvin illerinin kesiştiği noktada yer alan ve bünyesinde 3500 metrenin üzerinde 100’den fazla zirve barındıran Kaçkar Dağları, Türkiye’nin en yüksek sıradağ kütlesi olma özelliğini taşıyor.

Türkiye’nin en tehlikeli ve en zor dağlarından birisi olarak kabul edilen Kaçkar Dağları’nın zirve noktası 3 bin 932 metre. Başlıca zirveleri Altıparmak, Kavron ve Çarşamba dağları olan Kaçkarlar, aynı zamanda Ağrı ve Cilo’dan sonra Türkiye’nin üçüncü en büyük buzuluna sahip.

Kaçkar Dağları Türkiye’nin nadir tabiî güzelliklerini de barındırıyor. Dünyada sadece üç yerde deniz kenarına oturarak 4 bin metrelik dağ kütleleri seyredilebilmekte. Bunlardan birisi de Rize sahillerinden izlenen Kaçkar Dağları.

/ TRABZON

10.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Bir olalım, büyük düşünelim

  CHP’liler Anıtkabir’de

  Seçmen, 96 bin 692 arttı

  Ankara'da 83. eylem

  İlk teravih 12 Eylül’de

  Duruşmaların ertelenmesi mazide kalacak

  Komşudan AB desteği

  Türk-Yunan doğalgaz hattı gün sayıyor

  Gurbetçi, AB ilişkilerini geliştirecek

  Rejim, kendisini tasfiye ediyor

  Minikler bugün okulda

  Okuldaki ilk gün korkusuna dikkat

  DSP Başkanı Sezer: 2 tane 11. cumhurbaşkanımız olacak

  10 DTP’liden 9’u tutuklandı

  Ege’de deprem

  Babacan yurda döndü

  Van’da hain tuzak son anda fark edildi

  Üniversiteye kayıtta son gün

  Gençler intihar kıskacında

  Türkiye'nin ‘en’leri

  Sokakta bulduğu el bombası yaraladı

  Ayder Yaylası, turizmin yüz akı

  Anadolu, kışa hazırlanıyor

  Dev 'caretta caretta'lar kıyıya vurdu

  Eğitim neferi Musa Amca

  Balıklar için sıcak alarmı

  Hindistan'dan virüs yağmuru


 Son Dakika Haberleri