Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Asgarî ücretli fitreye muhtaç

Hak-İş Konfederasyonu’nun, bir kişinin günlük gıda ihtiyacı baz alınarak; 2007 yılı için günlük en az 5 YTL olarak belirlenen fitre miktarını dikkate alarak yaptığı hesaplama, asgarî ücretli bir ailenin fitreye muhtaç olduğunu ortaya koydu.

Dört kişilik bir aile için sadece gıda ihtiyacı baz alınarak yapılması gereken aylık fitre miktarı 600 YTL olarak hesaplanırken, asgari ücret halen net 419.15 YTL düzeyinde bulunuyor. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, asgarî ücretin gıda harcamalarına bile yetmediğine dikkat çekerek, asgari ücretin yeniden belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Hak-İş’in Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bir kişinin günlük gıda ihtiyacını baz alarak; 2007 yılı için günlük en az 5 YTL olarak belirlediği fitre miktarını dikkate alarak yaptığı hesaplamaya göre, sadece gıda ihtiyacı dikkate alınarak yapılması gereken aylık fitre miktarı bir kişi için 150, iki kişi için 300, üç kişi için 450 ve dört kişi için 600 YTL düzeyinde bulunuyor. Asgarî ücret ise halen 419.15 YTL düzeyinde bulunuyor. Buna göre asgarî ücret, dört kişilik bir ailenin sadece gıda ihtiyacını karşılamaya bile yetmiyor. Başka bir deyişle asgari ücretli de fitreye muhtaç durumda bulunuyor.

USLU: ASGARİ ÜCRET ARTTIRILMALI

Hak-iş Genel Başkanı Salim Usu, konuyla ilgili yaptığı görüşlerini açıklarken, “Dört kişilik bir aile için sadece gıda ihtiyacı dikkate alınarak yapılması gereken fitre miktarının 600 YTL düzeyinde bulunduğu bir ülkede, asgarî ücretin 419.15 YTL’de kalması kabul edilemez. Yeni hükümetin ilk iş olarak asgari ücreti artırıcı çalışmalar yapması gerekmektedir. Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun antidemokratik yapısı ve işlevsizliği dikkate alınarak ve asgari ücret konusunun bu Komisyonu aştığı gerçeğinden hareketle, bütün toplum kesimlerinin katkısını almak üzere asgari ücret konusunun Ekonomik ve Sosyal Konsey’de (ESK) görüşülmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır” dedi.

Asgarî ücretin, asgari yaşam ücreti değil, aynı zamanda ülkede bozulan gelir dağılımını düzeltmek, toplumsal barış ve kalkınmayı sağlamak için ciddî bir araç olduğunu da söyleyen Salim Uslu, yoksullukla mücadelede asgarî ücret gibi son derece rasyonel bir araçtan yararlanması gerektiğini söyledi.

Recep GÖREN / ANKARA

14.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asgarî ücretli fitreye muhtaç

  Fındık üreticisinin tercihi, TMO

  Trakya’da 700 milyon metreküp doğalgaz üretilecek

  Tüketici kredileri 57,8 milyar YTL’ye çıktı

  Petrol fiyatları 80 doları aştı

  Türkiye Finans sermaye arttırdı

  Şekerde, kamunun payı azalıyor

  Belçikalı Balta Türkiye’yi üretim üssü seçti

  Ekonomide yeni dert: Dezenflasyon


 Son Dakika Haberleri