Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Belçikalı Balta Türkiye’yi üretim üssü seçti

Avrupa’nın en büyük duvardan duvara halı üreticisi Belçikalı Balta Grup, Uşak’taki yatırımlarına bir yenisini ekledi. Şirket, iplik dokuma firmasından sonra şimdi de halı fabrikası kurdu. 11 milyon Euro’ya mal olan fabrikada yılda 1 milyon metrekare halı üretilecek ve ürünlerin tamamı ihraç edilecek.

Dünyanın 5. büyük halı üreticisi Balta’nın yeni fabrikayla Uşak’taki yatırımı 23 milyon Euro’ya yükselmiş oldu.

Balta Grup’un Uşak Organize Sanayi Bölgesindeki yeni yatırımlarının açılışı Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Fabrikanın açılış töreninde konuşan Balta Grup CEO’su Marcus Bilmann, Türkiye’de yatırımlarına ara vermeden devam ettiklerini dile getirerek, “Ülkede ekonomik anlamda risk görmüyoruz. Türkiye’de yabancı yatırımcılara verilen destek üretim için isteğimizi arttırıyor ve güven veriyor” dedi. Bilmann, Uşak yerine neden Çin’de fabrika kurmadınız şeklindeki bir soruya: “Çünkü orada insanlar hem çalışmayı sevmiyor hem de güven vermiyorlar ancak Türk işçisi kaliteli hizmet yapıp istikrar sağlıyor; girişimcilik ruhuna sahipler. Ayrıca Türkiye iplik ve yedek parça konusunda kaliteli lojistiğe sahip. Grup olarak dünya halı sektöründe beşinci olduklarını kaydeden Bilmann şöyle konuştu: “730 milyon Avro ile kapattığımız geçen yılki ciromuzun 10 milyon Avrosunu Türkiye’de gerçekleştirdik. Uşak Organize Sanayiinde kurduğumuz yeni yatırımızla Türkiyedeki ciromuzu 25 milyon Avroya, işçi sayımızı da 180’den 700’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

GAZİANTEP EN BÜYÜK RAKİP

Balta Group Türkiye Genel Koordinatörü Christophe Vanderbauwhede, Gaziantep’te çok fazla sayıda üretici olduğunu ve kendilerine büyük rakip olduğunu vurguladı. Ancak fiyat ve desen bakımından farklı kesime hitap ettiklerini kaydeden Christophe Vanderbauwhede, “İç piyasa halı satmıyoruz. Ancak Gaziantepli halıcılar bize Rusya’da da büyük rakip. O nedenle biz farklı bir kesime hitap ederek rekabet etmekteyiz” dedi.

RAKİPLERLE EŞİT ŞARTLARDA

REKABET ETMEK İSTİYORUZ

Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli de, “Makro ekonomik reformlar, yeni dönemde mikro reformlarla desteklenmelidir. 60. Hükümetimizin de programında belirttiği gibi, işverenlerin üzerindeki yükler hafifletilmeli, her alanda rakiplerimizle aynı şartlarda rekabet edebilmenin gurunu yaşamamızın zamanı gelmiştir… İş dünyasının en büyük özlemi budur” dedi. Türkiye”de 2000 yılından bu yana yapılan doğrudan yatırım tutarının 40 milyar doları aştığını anlatan Sesli şöyle konuştu: Yerli yatırımcılar olan bizler gibi, yabancı yatırımcılar da istikrar buldukları ortamda yaşayabilmektedirler. Bu nedenledir ki, yakaladığımız istikrarın sürdürülebilirliği şarttır. Bu doğrultuda gerek hükümetimizin gerekse muhalefet partilerimiz ve tüm kesimlerin, istikrarı bozucu hal ve tavırlardan kaçınmaları gerekmektedir. Aydınlık bir Türkiye’nin geleceği, önündeki tüm sisli bulutları kaldırmaktan geçer.”

SANAYİYE YENİ TEŞVİKLER GELECEK

Türkiye’nin 22 çeyrektir büyüdüğünü söyleyen Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak da, bunda en büyük faktörün özel sektör olduğunu kaydederek, yeni teşvikler uygulanacağı söyledi. Bakan Özak, “İşçilik maliyetlerinin düşürülmesi, vergi yükünün hafifletilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. OSB’lerde enerji yükünü azalttık. Bu konuda ve ulaştırma konularında yeni çalışmalar yapacağız” dedi.

Balta Group’un Uşak OSB’deki ikinci tesisi olan halı üretim fabrikasının açılışını yapan Bakan Özak, Dünya markası Balta Group’u Türkiye’ye getirmenin önemli bir başarı olduğunu dile getirerek, “Balta’nın başka yabancı grupları da Türkiye’ye çekeceğine inanıyoruz. Çünkü bunun için Türkiye’de istikrar ortamı vardır” diye konuştu. Özak, teşvik konusunda ciddî düzenlemeler yapacaklarını anlatarak bunun için bölgesel ve sektörel anlamda rahat işlenebilir bir standart getirilmesi için çalıştıklarını kaydetti. Türkiye’nin şu an dünyanın en iyi 17’nci ekonomisine sahip olduğunu belirten Özak, 2023 yılındaki hedeflerinin 10. sıraya yükselmek olduğunu vurguladı.

Ümit KIZILTEPE / UŞAK

14.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asgarî ücretli fitreye muhtaç

  Fındık üreticisinin tercihi, TMO

  Trakya’da 700 milyon metreküp doğalgaz üretilecek

  Tüketici kredileri 57,8 milyar YTL’ye çıktı

  Petrol fiyatları 80 doları aştı

  Türkiye Finans sermaye arttırdı

  Şekerde, kamunun payı azalıyor

  Belçikalı Balta Türkiye’yi üretim üssü seçti

  Ekonomide yeni dert: Dezenflasyon


 Son Dakika Haberleri