Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yargıtay, ‘Azınlık Raporu’na hapis cezası istedi

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, ‘’Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu’’ ile ilgili davada, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile alt komisyon başkanı Prof. Dr. Baskın Oran’ın ‘’halkı kin ve düşmanlığa tahrik’’ suçundan beraatlerine ilişkin kararı esastan bozdu.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararının temyiz istemini sonuçlandırdı ve yerel mahkeme kararını oy çokluğuyla bozdu.

Kaboğlu ve Oran’a isnat edilen ‘’yargı organlarını alenen aşağılama’’ suçunun öncelikle değerlendiren yüksek mahkeme, yürürlükten kalkan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK), bu suç için Adalet Bakanı’nın izni şartını taşıdığı için sanıkların lehine olduğuna karar verdi.

Yargılama sırasında fezlekeyle dosyanın gönderildiği Adalet Bakanlığı’nın, ‘’5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda anılan suçtan dolayı takibat icrasının izne bağlı olmaktan çıkarıldığı cihetle gereği takdir edilmek üzere dosyasının mahkemesine tevdi’’ ifadeleriyle dosyayı yerel mahkemeye gönderdiğine işaret eden yüksek mahkeme, lehe olan 765 sayılı TCK uyarınca izin verilip verilmediği konusunda görüş bulunmadığını kaydetti. Yüksek mahkeme, ‘’yargı organını alenen aşağılama’’ suçu yönünden izin şartının gerçekleşip gerçekleşmediğinin net olarak belli olmadığından, yerel mahkemenin bu suç yönünden davanın düşürülmesi kararını bozdu.

‘’DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

VE KAMU DÜZENİ

İnsan hakları ve düşünce özgürlüğüne ilişkin değerlendirmelere de yer verilen Yargıtay 8. Dairesi kararında, özgürlük sorumluluğunun gelişigüzel sorumluluk olmadığı ifade edildi. Demokratik rejimlerde devletin, takdir alanının sınırları çizilmiş olarak, nesnel ölçü ve nedenlere dayanarak, düşünce özgürlüğünü sınırlayabileceği ifade edilen kararda, ‘’açık ve yakın tehlike’’ oluşturan, ulusal güvenliği bozan ifadelerin yasaklanmasının evrensel kural olduğu kaydedildi. Kararda, kamu düzeni kavramının toplumlara, ülkelere ve ülkelerin yapılarına göre değişiklik gösterebileceği belirtilerek, ‘’Milletlerin sosyal ve psikolojik şartları daima birbirinin aynı değildir. İşte burada devletlerin takdir marjı karşımıza çıkar. Devletler bunun biçimlendirilmesinde toplumsal yapılarının yanında, tarihsel geçmişlerini de gözetmek durumundadırlar’’ denildi.

Düşünce özgürlüğü ve buna getirilen kısıtlamalara ilişkin ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemelere de yer verilen kararda, 765 sayılı TCK’nın 312/2. maddesinde tanımlanan ‘’sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığına dayanarak, halkı birbirine karşı kamu düzeni için tehlikeli olabilecek şekilde düşmanlığa veya kin beslemeye alenen teşvik’’ suçunun unsurları irdelendi.

Raporda alt kimlik-üst kimlik tartışmalarının da yapıldığı hatırlatılan kararda, Anayasa’da yer alan ‘’Türk Milleti’’ deyimindeki ‘’Türk’’ kelimesinin etnik anlamda kullanılmadığı da kaydedildi. Kararda, ‘’Türk Milleti kavramı ırka, etnik kökene ve dine dayanmamaktadır. Raporda, alt kimlik-üst kimlik ayrımı yapılmak suretiyle eleştiri ve düşünce özgürlüğü sınırları aşılmış, suçlama niteliği taşıyan ve kamuoyuna açıklanan rapor içeriğiyle toplumsal tehlike boyutlarına ulaşılmıştır’’ denildi. Kararda, söz konusu nedenlerle Oran ve Kaboğlu’nun ‘’halkı kin ve düşmanlığa tahrik’’ suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerektiği ifade edildi.

Muhalif üye Aktan’ın ise karşı oy gerekçesinde raporun hiçbir yerinde şiddete tahrik bulunmadığını kaydederek, “Bu halde suç olanla olmayan arasındaki sınır, hoşa gidenle gitmeyen arasındaki sınıra dayanabilir” ifadesine yer verdi.

/ ANKARA

14.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Diyarbakır Gül’ü bekliyor

  İstikrarlı bir demokrasi

  AB: 301'in değiştirilmesi yeni anayasaya bağlanmasın

  Katılım süreci masaya yatırılıyor

  İktisatçılar, katılımcı anayasa istiyor

  Yargıtay, ‘Azınlık Raporu’na hapis cezası istedi

  Askerî araç devrildi: 1 şehit, 5 yaralı

  Erdoğan ABD'ye gidecek

  Amasya'da kaza: 5 ölü, 1 yaralı

  Muş’taki okullar kolonsuz çıktı

  15 bin Ankaralıya iftar verilecek

  İlk sahuru yerin altında yaptılar

  Okullarda israfa fotoselli çözüm

  Kiliseden pankartlı Ramazan kutlaması


 Son Dakika Haberleri