Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Meslekî eğitim yaygınlaşmalı

Türkiye’nin en önemli sorunlardan birinin, sanayinin, iş âleminin ihtiyaç duyduğu istihdam talebi ile piyasanın arzının birbiriyle çakışmaması olduğunu belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ‘’Bu kapsamda mutlaka bir istihdam envanterinin çıkarılması lâzım’’ dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Millî Eğitim Bakanlığının işbirliğinde sanayinin ihtiyacı olan kalifiye iş gücü yetiştirmek amacıyla oluşturulan ‘’Okul Sanayi Eğitim Programları’’ (OSEP) yeni öğretim yılı töreni, Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda yapıldı.

Sanayi Bakanı Çağlayan törende yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri, sanayinin, iş aleminin ihtiyaç duyduğu istihdam talebi ile istihdam piyasasının arzının birbiriyle çakışmamasıdır. Bu kapsamda Türkiye’nin mutlaka bir istihdam envanterinin çıkarılması lâzım. Türkiye’de neden milyonlarca insan işsiz, neden buna karşın binlerce, yüz binlerce sanayici nitelikli eleman için gazetelere ilân veriyor. Demek ki bu istihdamın talep ve arzını bir noktada örtüştürmek ve birleştirmek zorundayız.

İstihdamın ihtiyaç duyduğu niteliği, kaliteyi mutlaka çıkartıp bundan sonraki dönemde sanayinin iş âleminin ihtiyaç duyduğu bir istihdam politikasıyla çakıştırmak lâzım. Bu konuda eğitim envanteri çalışması yapılması da gerekiyor. YÖK’ün de iş âleminin önümüzdeki dönemde hangi konularda üniversite mezunlarına ihtiyaç duyduğu ve üniversite bölümlerinin de bu şekilde düzenleneceği bir çalışma içine girmesi, projeksiyon hazırlaması lâzım.’’

Hükümetin de istihdam sorununun çözülmesinde, meslekî eğitime önem verdiğini ve bunu hükümet programına aldığını ifade eden Çağlayan, meslek lisesi mezunlarının eğitim sisteminde oranının bugün yüzde 30’lara çıktığını, hükümetin hedefinin yüzde 50’ye yakın meslek lisesi mezununu iş âlemine kazandırmak olduğunu belirtti. Türkiye’de meslekî eğitim sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Çağlayan, bu projenin de bütün Türkiye’de ve organize sanayi bölgeleri ile sanayi sitelerinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

/ ANKARA

16.09.2007


 

Buğday uyarısı

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, kuraklık ve düşük fiyattan zarar gören buğday üreticisinin önümüzdeki yıl için üretimden vazgeçme eğilimine girdiğini öne sürdü.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, 2007-2008 buğday hasat döneminin ülke genelinde sona erdiğini hatırlattı ve Türkiye’nin uzun yıllar sonra ilk kez buğday üretimi açısından açık vererek tüketim düzeyini karşılayamaz hale geldiğinin ortaya çıktığını savundu. Rekoltenin 16 milyon ton civarında gerçekleştiğini, tüketim düzeyinin ise resmî rakamlara göre 18 milyon ton civarında olduğunu belirten Yetkin, ‘’Bu durumda yaklaşık 2 milyon tonluk açığın ithalat yoluyla karşılanması gerekecektir. Nitekim TMO yetkilileri, 1 milyon 200 bin tonluk ithalat için düğmeye basmış bulunmaktadır’’ dedi.

TMO’nun depolarında stok olmadığını iddia eden Yetkin, kuraklık ve düşük fiyattan zarar gören buğday üreticinin de üretimden vazgeçme eğilimde olduğunu ifade ederek, Tarım Bakanlığı üreticiyi üretime teşvik etme ve üretimi yönlendirme konusunda acil bir plan geliştirmezse 2008 yılında da buğday ithal etmek zorunda kalabiliriz.’’

/ ANKARA

16.09.2007


 

İş kazalarında bin 601 kişi öldü

İş kazaları ve bu kazalar sonucunda meydana gelen ölüm ve sakatlıkların arttığı, geçen yıl bin 601 kişinin iş kazası ve meslek hastalığı sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Hak-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine dayanılarak yapılan belirlemelere göre, iş kazaları ve bu kazalar sonucunda meydana gelen ölüm ve sakatlıkların arttığı belirtildi.

İş kazası ve meslek hastalıklarının sayısının son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaştığı, geçen yıl bin 953 kişinin iş kazası, 314 kişinin de meslek hastalığı sebebiyle sürekli iş göremez duruma geldiği, toplam bin 601 kişinin ise yine iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamaya göre iş kazası ve meslek hastalığı en fazla inşaat sektöründe gerçekleşiyor. Bunu nakliyat ile toptan ve perakende ticaret gibi sektörler izliyor. İş kazaları ve meslek hastalıklarının en fazla görüldüğü il olan İstanbul’da 219, Ankara’da 88, Antalya’da ise 53 kişi bu sebeplerle öldü. Hak-İş’ten yapılan değerlendirmede iş kazalarındaki artışın kaygı verici olduğu belirtildi.

Recep GÖREN / ANKARA

16.09.2007


 

İngiltere’de mortgage müdahalesi

İngiltere’de nakit sıkıntısına düştüğü için Merkez Bankası tarafından durumuna müdahale edilen Northern Rock adlı finans kuruluşu mevduat sahiplerinin hücumuna uğradı.

Gazeteler bu durumu ‘’sokakta panik, piyasada panik’’ başlıklarıyla manşete taşıdı, bankanın önünde paralarını çekebilmek için uzun kuyruklar oluşturan hesap sahiplerinin fotoğrafları ilk sayfalarda geniş şekilde yer aldı.

Ülkede gazeteler, ekonomistlere dayanarak mevduat sahiplerinin tasarruflarının ne kadar güvende olduğunu soruştururken, tutsat (mortgage) faizlerinin bir anda yükselmesinin ve çok sayıda başka bankanın da Merkez Bankasının yardımına ihtiyaç duyar hale gelmesine sebep olacağı sürüldü.

/ LONDRA

16.09.2007


 

Gelişmekte olan ülkeler etkilenebilir

Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilâtı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, piyasalarda süregelen çalkantının gelişmekte olan ülkelerde ciddî etkilere yol açabileceğini belirtti.

UNDP ve UNFPA’nın (BM Nüfus Fonu) ortak yönetim kurulu toplantısında bir konuşma yapan Kemal Derviş, küresel ekonomik ortamın kompleks ve mücadele gerektiren niteliğini sürdürdüğünü bildirdi. Piyasalarda süregelen çalkantının dünya ekonomisinde ve gelişmekte olan ülkelerde ciddi etkilere yol açabileceğini kaydeden Derviş, “Geleceğe ilişkin umutlar parlak olsa da, yaşananları uyarı olarak değerlendirmek gerektiğine inanıyorum, büyük bir ekonomideki konut piyasası gibi özel piyasalar arasında artan bağımlılığın oluşturduğu karışıklık, düzenleyici otoriteler ve kimi ulusal ekonomiler tarafından çoğunlukla iyi anlaşılmamış yeni finansal ürünlerin sürprizlere yol açması her zaman ihtimal dahilindedir” dedi. Piyasalardaki sıkıntının şimdiye kadar büyük ölçüde kredi kesimiyle sınırlı kaldığının görüldüğünü anlatan Derviş, reel ekonomide önemli bir etkinin ortaya çıkmadığını kaydetti.

/ NEW YORK

16.09.2007


 

Sıcak para miktarı Ağustos’ta azaldı

Yüksek orandaki getirinin cazibesiyle son beş yılda rekor düzeyde artarak bu yıl Temmuz sonu itibariyle 96 milyar dolara yaklaşan sıcak para stoku, Ağustos ayında 5.4 milyar dolar azalarak 90.6 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, yabancıların İMKB’deki hisse senedi portföyü geçen ay 1 milyar 670 küçülerek 55 milyar 154 milyon dolara geriledi. Yabancı yatırımcıların mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) tutarı 3 milyar 606 milyon dolarlık düşüşle 30 milyar 681 milyon dolara geriledi. Bu kapsamda YTL cinsi DİBS’ler 3 milyar 708 milyon dolar küçülerek 28 milyar 558 milyon dolara gerilerken, yabancı para DİBS’ler 102 milyon dolarlık artışla 2 milyar 123 milyon dolar oldu.

Türkiye’deki sıcak para stoku, Ağustos ayında kaydettiği 5.4 milyar dolarlık daralmaya rağmen, yılbaşından bu yana net olarak 25.1 milyar dolarlık genişleme kaydetti.

/ NKARA

16.09.2007


 

Memur, refahı 11 yıl sonra yakalayabiliyor

Memur, hükümetin teklif ettiği maaş artışıyla şu anki refah seviyesi kabul edilen gelire ancak 11 yılda ulaşabiliyor.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmada, Ağustos ayı itibariyle açlık sınırının 865 YTL, refah seviyesinin ise 2 bin 250 YTL olduğu, buna karşılık en düşük dereceli memurun maaşının 733 YTL, ortalama memur maaşının ise 980 YTL olduğu hatırlatıldı.

Araştırmaya göre, Hükümetin toplu görüşmelerde sunduğu ücret artışı hayata geçerse, memurların açlık ve yoksulluk sınırından kurtularak refaha ulaşması mümkün olamayacak. Açlık ve yoksulluk sınırında hiçbir yükseliş olmasa dahi, Hükümetin öngördüğü maaş artışıyla en düşük dereceli memur maaşı ancak 11 yıl, ortalama memur maaşı ise 8 yıl sonra bugünün refah ücreti olan 2 bin 250 YTL’yi yakalayacak.

/ ANKARA

16.09.2007


 

Antalya Havalimanı, IC-Fraport’a devredildi

Antalya Havalimanı 1. ve 2. Dış Hatlar Terminali ile İç Hatlar Terminali ve CIP Terminali, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı bir törenle, 12 Nisan 2007 tarihinde gerçekleştirilen kiralama ihalesini kazanan Fraport-Ic İçtaş Antalya Havalimanı Terminal Yatırım ve İşletmeciliği AŞ’ne devredildi.

Şirket yöneticileri, 17 yıllık kira karşılığı, 2 milyar 371 milyon 800 bin Avro tutarındaki çeki Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a teslim ettiler. Törendeki konuşmasında Ağustos itibarıyla Türkiye’nin havacılıktaki yolcu artışı oranında, bütün dünya ülkelerini geride bırakarak, yeni bir rekora imza attığını kaydeden Bakan Yıldırım, Ağustos ayı itibariyle Antalya’nın dış hatlarda İstanbul’u geçerek birinciliğe yükseldiğini de belirtti.

Yıldırım, hedeflerinin 2023 yılı, Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıldönümünde en az 150 milyon yolcu sayısına ulaşmak olduğunu da dile getirdi.

/ ANTALYA

16.09.2007


 

Atık, 562 milyon YTL kazandırdı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) bünyesinde 9 yıl önce kurulan Türkiye’nin ilk Atık Borsasının bugüne kadar ekonomiye 26 milyon 101 bin 426 ton atık kazandırdığı, bunun ekonomik değerinin 562 milyon 300 bin 220 YTL olduğu bildirildi.

KSO Genel Sekreteri Hamdi Doğan, atığın hammadde olarak kullanılması ve üretim sürecinde yer almasıyla çevresel sürdürülebilirliğin sağlanabileceğini söyledi. Doğan şunları kaydetti; “lkenin ilk atık borsası kanalıyla 9 yılda ekonomiye kazandırılan atık miktarı 26 milyon 101 bin 426 ton, kazanılan ekonomik değer de 562 milyon 300 bin 220 YTL oldu. Ayrıca, kurulduğundan bu yana 2 milyon 220 bin ton hurda metal, 712 bin 520 ton hurda kâğıt değerlendirildi. Toplam 7 milyon 164 bin metrekareyi işgal eden bu atıklar 979 futbol sahasını kaplıyor. Söz konusu atıklar Türkiye’nin ilk ve tek düzenli atık depolama sahası olan İzmit Atık ve Artıkları Yakma ve Değerlendirme AŞ’ye (İZAYDAŞ) gönderilseydi atık depolama kapasitesinin (363 bin metrekare) 20 katına ihtiyaç duyulacaktı.’’

/ KOCAELİ

16.09.2007


 

Atakent, damla sulamaya geçiyor

Konya’nın Akşehir ilçesinin kiraz üretimiyle ünlü Atakent beldesinde yürütülen AB destekli, 1 milyon 400 bin YTL’lik damlama sulama projesi kapsamında, beldenin 9 bin 500 dekarlık tarım arazisinin tamamında damlama sulamaya geçiliyor.

Atakent Belde Belediye Başkanı Musa Doğan, Türkiye genelinde suyun yaklaşık yüzde 70’inin tarımsal alanda kullanıldığı gerçeğinin, asıl su tasarrufunun tarımsal alanda yapılması gerektiğini gösterdiğini bildirdi.

Uygulama aşamasında bulunan projenin, uygulama ve tekniği itibariyle Türkiye’de ilkleri barındırdığını da vurgulayan Doğan, ‘’Alansal büyüklüğü ve çevresel boyutu itibariyle Türkiye’nin en büyük katılımcı damla sulama projesidir. Projemiz Atakent belde arazisinin tamamını kapsamakla beraber, 9 bin 500 dekar alanda sulama yapmaya imkan sağlamaktadır’’ dedi. Doğan, 1 milyon 400 bin avro hibe alan projeyle, ilçenin kiraz ihracatındaki payını da 5 milyon dolardan 10 milyon dolara çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

/ KONYA

16.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri