Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bu ağacın altından neler geldi, neler geçti

Bursa’nın simgelerinden biri olan ve bu yıl 600 yaşına giren ‘’İnkaya Çınarı’’, Osmanlı döneminde dikilmiş ‘’En diri çınar’’ özelliğini taşıyor. Her biri ağaç gövdesi kalınlığındaki heybetli dallarıyla Bursa’yı adeta kucaklayan çınar, şehrin anıt ağaçları arasında en çok tanınanı olarak boy gösteriyor.

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesinde bulunan 600 yaşındaki İnkaya Çınarı, adını Osmanlı Devleti’nin ilk köylerinden biri olan Bursa-Uludağ yolu üzerindeki İnkaya köyünden alıyor.

Her biri ağaç gövdesi kalınlığındaki heybetli dallarıyla Bursa’yı adeta kucaklayan çınar, şehrin anıt ağaçları arasında en çok tanınanı olarak boy gösteriyor. 35 metrelik boyu ve 9.2 metrelik çevresiyle görenleri şaşkına çeviren tarihî çınarın, her bir dalının kalınlığı bile 3-4 metreyi buluyor. 6 asırlık tarihiyle adeta Türk milletinin bir dönemine şahitlik eden tarihi çınar, Osmanlılar zamanında dikilmiş ‘’En diri çınar’’ özelliğini taşıyor.

Çınarın dallarının altında çay bahçesi, restoran, market, hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. İnkaya sakinleri, yaptıkları el işlerini, bahçesinde ya da tarlasında yetiştirdiği meyve ve sebzeleri de çınarın etrafında kurduğu tezgâhlarda satıyor.

“TÜRKİYE’NİN EN YAŞLI

KESTANE AĞACI’’ KÜTAHYA’DA

Kütahya merkeze bağlı Kumarı köyünde bulunan ve 1010 yaşında olduğu tahmin edilen kestane ağacının, ‘’Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı’’ olduğu bildirildi.

Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Nihat Değirmenci, Kumarı köyünde 3 yaşlı kestane ağacının bulunduğunu, bunlardan birinin yaşının 1010 olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Yapılan araştırmalarda, bu ağacın, ‘’Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı’’ olduğunun belirlendiğini ifade eden Değirmenci, ‘’Söz konusu ağaç, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince ‘Anıt ağaç’ olarak tescil edilerek koruma altına alındı’’ dedi.

Değirmenci, kestane ağacının çapının 8 metre, yüksekliğinin ise 25 metre olarak ölçüldüğünü sözlerine ekledi.

16.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fatih Camii yara sarıyor

  Bu ağacın altından neler geldi, neler geçti

  Türkiye’deki Ramazan atmosferinden çok etkilendim

  Bağcılar’da Ramazan coşkusu

  Bizim Radyo -Deniz Feneri işbirliği


 Son Dakika Haberleri