Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enerjide tasarruf dönemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide yılda en az 3 milyar dolarlık tasarruf sağlanmasına yönelik, ikincil mevzuatı ile verimlilik projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde hazırlanacak söz konusu düzenleme ve projeler, kişisel bazda enerjinin tasarrufu konusunda bilinçlendirme, enerji verimliliği sağlayan işletmeleri de ödüllendirmeye yönelik uygulamaları kapsıyor.

15 Ekim 2007-31 Aralık 2008 tarihleri arasında uygulanacak enerji tasarrufunu özendirme projesinin çizgi kahramanı ise ‘’yandan çarklı En-Ver’’ olacak. Binalarda yapılacak iyi bir yalıtım ile yüzde 25-30, sanayide yüzde 20, ulaşımda ise yüzde 15 tasarruf potansiyeli bulunduğuna işaret eden Enerji bakanlığı yetkilileri, rakama döküldüğünde yılda yaklaşık toplam 3 milyar dolarlık enerji tasarrufu yapılabileceğine, bunun da 2 adet Keban Barajı yaptığına dikkati çektiler.

Yapılacak çalışmalarla, birim başına tüketilen enerjinin 2020 yılına kadar en az yüzde 15 azaltılmasının hedeflendiğine vurgu yapan yetkililer, ‘’Bu hedef, aynı enerji ile daha fazla üretimin önünü açacak, enerji yatırım ihtiyaçları ve ithalat bağımlılığını azaltacak, ayrıca temiz çevrenin korunmasına da önemli katkıda bulunacak’’ diye konuştular.

YATIRIM ATAĞI

Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminin 2008 yılından tüketimini karşılayamaz hale geleceğine ilişkin kriz senaryoları nedeniyle nükleer santral yapımı da dahil önlem arayışları sürerken, büyük bölümü özel sektöre ait olmak üzere enerji yatırımlarında da oldukça hızlı bir artış yaşanıyor.

Bu yılın ilk sekiz ayında yatırımcılar, Türkiye genelinde gerçekleştirecekleri 63 proje kapsamında toplam 2 milyar 635 milyon YTL’lik enerji yatırımı için teşvik belgesi aldı. EPDK lisansları alındıktan sonra Hazine tarafından teşvik belgesine bağlanan enerji projelerindeki yatırım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’a yakın artış gösterdi.

/ ANKARA

28.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enerjide tasarruf dönemi

  Zorlu’dan ‘rüzgâra’ yatırım

  Kamu-Sen, “zamda adalet” istedi

  Açlık sınırı 656 YTL’ye yükseldi

  TUSKON, Rusya’ya köprü oldu

  İş dünyası, panel ve iftarda buluştu

  JTI’den Tekel’e 1.5 milyar dolar

  Dolar 6 yılın en düşük seviyesinde

  Kuveyt Türk’ten, kırtasiye desteği

  18.9 milyarlık yatırıma teşvik


 Son Dakika Haberleri