Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Semanın folklor olmasına tepki

Sema’nın folklor haline getirilmesine tepki için sanal alemde kampanya başlatıldı. Merkezi Gaziantep’te bulunan internet dergisi Truva Dergisi, Sema’nın özünden çıkarıldığı gerekçesiyle sanal âlemde kampanya başlattı.

İnsanları, Sema’ya sahip çıkmaya çağıran dergi editörleri, Sema gösterilerinin para kazanma aracı olarak kullanıldığını vurguladı.

Truva Dergisi editörlerinden Hasan Mahir, Mevlevîlik tarikatının Allah’ı zikir şekli Semâ’nın sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Allah’a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde ettiğini belirtti. Mahir, “Ancak Sema son dönemlerde folklorik hâlâ getirilip özünden uzaklaştırmaya çalışılıyor. Önceleri Mevlânâ’yı anma törenlerinde Sema gösterisi yapılırken şimdilerde, düğünde, sünnette, eğlencede, turistik programlarda şov haline getirildi. Mevlânâ Yılında Mevlânâ’ya yapılacak en büyük kötülüğün Semayı şov haline dönüştürülmesi olarak düşünüyoruz. Başta Kültür Bakanlığı ve bütün yetkilileri bu konuda uyararak bir Allah’ı anma şeklinin şov malzemesi olarak kullanılmasına engel olmaya çağırıyoruz. Bu konuda gerekli düzenlemenin yetkililer tarafından yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağıran Mahir, tepkilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilmesini istedi.

28.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni Asya Neşriyat TÜYAP'ta

  Semanın folklor olmasına tepki

  Anka Kuşu Bolu’dan havalanıyor

  “15. Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları” başladı


 Son Dakika Haberleri