Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Düzensiz beslenme, sağlığı tehdit ediyor

Fast food türü gıdaların yüksek ısıda pişirme tekniği ile pişirildiği için tabiî yağların içeriğinde kimyasal değişikliğe yol açtığı ve bu durumun, başta kalp ve damar rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açtığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, okul çağındaki çocuklarda fast food tarzında beslenmenin obeziteye (şişmanlığa) zemin hazırladığını, obez olan çocukların da hayatlarının

ileri dönemlerinde diabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riski taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Türk, bir öğünlük fast food türü yiyeceğin içerdiği tuz miktarının, yetişkinler için tavsiye edilen günlük tuz miktarının 2

katına kadar çıkabildiğini belirterek yetişkinlerin günde 6 gramdan, 6 yaşından küçüklerin ise 3 gramdan fazla tuz almasının sağlık açısından risk teşkil ettiğini vurguladı. Fast food firmalarının satışlarını daha fazla artırmak için yemeklerinde aşırı tuz ve yağ kullandıklarını ve özellikle küçük çocukların tüketimini alışkanlık haline getirdiklerini öne süren Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti:

‘’Tuz, ciddî anlamda bağımlılık oluşturan bir maddedir. Aşırı tuzlu yiyecekler, dildeki tuz tadını algılayan reseptörlerin çalışmasını engeller ve böylece tuzlu ve yağlı yiyeceklere olan isteği artırır. Özellikle çocuklukta alınan yüksek seviyede tuz, ilerleyen yaşlarda tansiyon ve kalp krizi riskini önemli ölçüde artırır. İngiltere’de yapılan ve yayımlanan araştırmada fast food yiyeceklerde aşırı tuz kullanıldığı tesbit edilmiştir. Fast food türü gıdalar yüksek ısıda pişirme tekniği ile pişirildiği için tabiî yağların içeriğinde kimyasal değişikliğe yol açıyor ve bu durum, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor.’’

Kolalı içeceklerin aşırı tüketiminin de çocukları ve gençleri obez yaptığını, diabet için aday haline getirdiğini belirten Prof. Dr. Türk, kolada tatlandırıcı olarak mısır şurubunun diabet ve obezite riskini artırdığını bildirdi.

Yapılan araştırmalarda yararlı yağların, vitamin ve minerallerin eksik alınması ile fast food tarzı beslenmenin, depresyon, alzheimer ve şizofreniye yol açtığının tesbit edildiğini belirten Prof. Dr. Türk, özellikle yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte fast food tüketiminin arttığını, bunun da özendirilmesi ile özellikle çocukların fast food kültürünün esiri olduğunu söyledi.

18 yaşından küçüklere fast food yasaklanmalı

Prof. Dr. Türk, fast food türü yiyeceklerin posa muhtevasının düşük olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti: “Posanın yetersizliği ise kolon, rektum kanser riskini arttıran faktörlerdendir. Fast food türü yiyeceklerin hazırlanmasında renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler gibi birçok katkı maddesi yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu katkı maddelerinin uygunsuz kullanımı ve katkı maddelerini içeren fast food ürünlerin sık tüketimleri de kanser riskini artırmaktadır. 18 yaşından küçük çocuklara fast foodlar yasaklanmalıdır. Fast food ve hazır gıda satan alanlarda çocukları cezp edici uygulama ve aktiviteler de mutlaka kaldırılmalıdır. Yapılan bir araştırmaya göre İstanbul’daki okul kantinlerinin yüzde 97’sinde salata, yüzde 45’inde süt bulunmazken, buna karşın tamamında kola ve cips satılıyor. Kantinlerde satılan diğer yiyecekler arasında sosisli sandviç, tost, çikolata, hazır kek, şeker ve gazoz gibi içecek ve yiyecekler yer alıyor.’’ Prof. Dr. Türk, Obezite Araştırma Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2025 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 40’ının aşırı şişman olacağını, buna fazla kilolular da eklenirse nüfusun yüzde 70’inin şişman olmasının öngörüldüğünü bildirdi.

/ KONYA

30.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dağları bombalamaya devam

  Ali Babacan’a söyledi

  Laiklik mitingleri hüsranla bitti

  Cumhuriyet 85 yaşına girdi

  Dünyevîleşme dindarlığı bozuyor

  AB’den ‘yerel yönetim’ desteği

  Türkiye, Doğu-Batı arasında önemli bir köprü

  Birlikten ayrılmak isteyen AB üyelerine yeşil ışık yandı

  Alman partileri, AKP'nin ortak üyeliğini tartışıyor

  Avrupa'nın, Türkiye'ye ihtiyacı var

  Yargıda 2008 hedefi AB'ye uyum

  ‘AB, Rum tarafını çözüm için teşvik etmeli’

  İmam hatiplilere üniversiteye giriş sözü

  Denizli’de şiddetli deprem

  Rumeli Camiinin musluklarını çaldılar

  Telekom hatları kesildi

  Kaçkar Dağları kontrol altına alınacak

  2 kaza: 6 ölü, 6 yaralı

  Eğitime ek ödenek talebi

  “Mobil anaokulu” Ankara’da

  ‘Dur’ ihtarına uymayınca

  Hava değişimine dikkat

  Düzensiz beslenme, sağlığı tehdit ediyor

  Türkiye, yetimlere sahip çıktı

  Google’dan Cumhuriyet sürprizi


 Son Dakika Haberleri