Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rice eli boş geliyor

Amerikalı siyasetçiler ve politika uzmanları, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın haftasonu yapacağı Türkiye ziyaretinde, kendisinden terör örgütüyle ilgili verdiği sözleri tutmasının talep edileceğini, ama Rice’ın aslında “ellerinin bağlı” olduğu yorumu yaptı.

Bu hafta sonu İstanbul’da yapılacak Irak’a komşu ülkeler genişletilmiş toplantısına katılmak üzere Cuma günü Ankara’ya gelecek olan Rice, Ankara’da temaslarda bulunacak.

Reuters haber ajansının derlediği habere göre, Türkiye’de görev yapan eski ABD Büyükelçisi Mark Parris, Rice’ın ziyaretiyle ilgili olarak, “Şapkadan tavşan çıkarabilmek ve böylece biraz da olsa gelişme kaydedildiğini öne sürmek için neler yapabileceğini hayal edemiyorum” diye konuştu.

Rice’ın son süreçte ABD’nin terör konusunda harekete geçeceği üzerine vaatleri ve Irak hükümetine yönelttiği eleştirilere rağmen uzmanlar, Amerikan savunma yetkililerinin terör örgütüne karşı herhangi bir askeri müdahalede bulunulmayacağını açıkça ifade ettiğini hatırlattı.

Irak’taki çok uluslu gücün Irak’ın kuzeyini ve 25. Piyade Tümenini kontrol eden Amerikalı komutanı Tümgeneral Benjamin Mixon’ın, PKK’ya karşı askeri olarak “hiçbir şey yapılmayacağı” açıklamasını hatırlatan Türkiye uzmanı Sam Brannen, Mixon’ın açıklamasının, “bir işaret balonu gibi Türkiye’nin üzerine ulaştığını” söyledi.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi uzmanı Brannen, Rice’ın Türkiye ziyaretinde amacına ulaşma konusunda gerçekten “zorlanacağı” yorumunu yaptı.

Haberde, uzmanların, Türkiye’nin, “kuzeydeki bölgesel yönetimden uzaklaşmamak için ABD’nin PKK’ya karşı harekete geçmediği” görüşünde olduğu belirtildi. Hudson Enstitüsü Avrasya Politikaları Uzmanı Zeyno Baran, “Türkiye’nin, ABD’nin daha fazlasını yapmaması nedeniyle hüsran yaşadığını, değişecek hiçbir şey görmediğini” kaydetti.

“ABD’nin iki kız kardeşi (Irak ve Türkiye) olduğu” benzetmesini yapan Baran, Ankara’nın, Washington’a “ikisi arasında seçim yapmak için baskı yaptığı” yorumunu yaptı. Eski Büyükelçi Parris, Dışişleri Bakanı Rice’ın “güvenilirlik” konusundaki sorunu aşabilmek için sınırlı parametreler içinde bir çözüm bulmak zorunda kalacağını kaydetti.

Çok sayıda uzmanın da Rice’ın, Irak ile Türkiye arasında diyalog için gerekli zemini kurarak işe başlaması gerektiği fikrinde olduğu belirtilirken, Dışişleri Bakanlığının eski yetkilisi Henri Barkey’in, “Rice’ın, iki taraf arasında arabulucu olmaya çok da niyetli olmadığı” yorumu yaptığı aktarıldı.

Barkey, “(Rice) Irak ile Türkiye arasında işbirliğinin artırılması için atılacak sonraki adımları, son fikirlerimizi ve planlarımızı istişare edecek” diye konuştu. Barkey, “sonraki adımların” gizli bilgiler olduğunu ve bu konuda ayrıntı veremeyeceğini belirtti.

ABD’nin, PKK sorunu konusuna yaklaşımının yetersiz olduğunu kaydeden Barkey, Rice’ın bu konudaki en büyük şansının (teröristlerin hareketliliğinin ve çatışmaların azalmasına neden olan) “soğuk hava” olacağını, “bu yüzden Rice’ın, kar yağması için dua etmesi gerektiğini” söyledi.

/ WASHINGTON

01.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rice eli boş geliyor

  Zebari: PKK ikmal hatları kesildi

  CIA’nın özrü kabahatinden büyük

  Başörtülü öğrenciyi incittik, özür dileriz

  Rusya’da otobüste esrarengiz patlama

  Mutteki: Irak üzerinde ABD ile anlaşmaya hazırız

  Pakistan’da çatışmalar tazelendi

  Butto yeniden Dubai’de

  Uzaya çıkan ilk canlının akibeti


 Son Dakika Haberleri