Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Uzaya çıkan ilk canlının akibeti

“Layka” adı verilen sokak köpeği, bundan 50 yıl önce Sovyet kapsülüyle uzaya çıkan ilk “dünyalı” oldu ve insanoğluna yıldızlara giden yolu hayatı pahasına açtı.

SSCB, 1917 Ekim devriminin 40. yıl dönümünde Amerikalılardan üstün olduğunu göstermek için 3 Kasım 1957’de Sputnik-2 adlı yapay uyduyu, içindeki köpekle uzaya yolladı. Sovyetlerin amacı, canlı organizmanın uzay şartlarına dayanıp dayanamayacağını görmekti.

Moskova sokaklarında başıboş gezen köpeklerin arasından seçilen ve “Layka” adı takılan “fox terrier” cinsi dişi köpek, kalp ritmini, kan basıncını ve nefesini ölçecek sensörlerle donatılmış bir giysi giydirilerek uzay kapsülünde kameranın karşısına oturtuldu ve dönüşü olmayan bir yolculuğa uğurlandı.

Resmi açıklamalara göre, “Layka” 1600 km irtifada yörüngeye oturan kapsülde görevini hakkıyla yerine getirdi. Ancak hayvancağızın son demlerinin nasıl geçtiği belli değildi. Bazıları, köpeğin son yemine katılan zehirle huzur içinde sonsuz uykuya daldığını söylüyor, bazıları ise “Layka”nın kapsülde oksijen bittiği için öldüğünü iddia ediyordu. Velhasıl, “Layka”nın hayatının nasıl sona erdiği belli değildi. “Layka”nın akıbetini öğrenmek için 45 yıl beklemek gerekti. 2002 yılında ABD’de düzenlenen bir uzay konferansında, o dönemdeki Sovyet uzay çalışmalarının önde gelen isimlerinden Dimitri Malaşenkov, “Layka”nın füzenin fırlatılışıyla ortaya çıkan rahatsızlık ve acılar sonucu birkaç saat içinde öldüğünü açıkladı. Yuri Gagarin de 12 Nisan 1961’de uzaya çıkan ilk insan oldu.

/ PARİS

01.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rice eli boş geliyor

  Zebari: PKK ikmal hatları kesildi

  CIA’nın özrü kabahatinden büyük

  Başörtülü öğrenciyi incittik, özür dileriz

  Rusya’da otobüste esrarengiz patlama

  Mutteki: Irak üzerinde ABD ile anlaşmaya hazırız

  Pakistan’da çatışmalar tazelendi

  Butto yeniden Dubai’de

  Uzaya çıkan ilk canlının akibeti


 Son Dakika Haberleri