Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Piyasalarda petrol endişesi

Amerikan ham petrolü 93 dolar 80 sent, brent petrolü de 90 dolar 49 sentle tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı. 2007 başından beri yüzde 70’ten fazla yükselen petrol fiyatları, rekorların ardından, kâr satışıyla hafif geriledi.

Petrol 100 dolara yaklaşınca, gözler petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC’e döndü. Ancak OPEC, fiyatların yükselişinden kaygı duyulmasına rağmen, yeni bir üretim artışı düşünmediklerini açıkladı. OPEC, 1 Kasım’da günlük üretimi 500 bin varil artırmayı daha önceden kabul etmişti.

OPEC Başkanı Muhammed El Hamlı, fiyatların giderek jeopolitik olayların ve finansal yatırımcıların kontrolüne geçtiğine dikkat çekti.

Sebep ne olursa olsun, petrol fiyatlarındaki yükseliş Türkiye’yi de olumsuz etkileyecek. 2008 bütçesinde petrolün varil fiyatı 71.2 dolar olarak öngörüldü. Buna göre, 2008’de enerji ithalatı, 30 milyar doların üzerine çıkacak.

Ancak, 2008’de petrolün ortalama 90 dolar olması halinde, Türkiye’nin enerji faturasına, 8.8 milyar dolar eklenecek.

Kabaca bir hesapla, bütçedeki 71.2 dolarlık öngörü ile 90 dolarlık tahmin arasındaki 20 dolarlık fark, Türkiye’nin cari açığına da 7,4 milyar dolarlık ek yük getirecek.

İran Petrol Bakanlığı yetkilisi Cevad Yarcani de, son dönemde petrol fiyatlarındaki aşırı artışın sebebinin ‘’psikolojik unsurlardan ve dünyadaki jeopolitik kaygılardan kaynaklandığını’’ belirtti.

Fiyatlar 3 dolar geriledi

New York piyasasında ABD hafif petrolünün varil fiyatı, önceki günkü kapanış fiyatına göre 3,02 dolar azalarak 90,51 oldu. Piyasanın diğer göstergesi Brent petrolünün varil fiyatı da önceki gün yaptığı 90,49 dolarlık zirveye göre 2,5 dolara yakın bir gerileme göstererek 87,92 dolara indi.

/ İSTANBUL

01.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu faizle gitmez

  TİM: Sıcak parayı soğutmalıyız

  İşsizlik biterse terör de biter

  Rusya’da faizsiz yatırım imkânı

  Ekmekte fiyat artışı sun’î

  Eurodizel’e 5 YKr zam

  Başbakanlık bütçesi 1 milyar 666 milyon YTL

  Ekmek zammına boykot çağrısı

  GAP yatırımcı bekliyor

  Piyasalarda petrol endişesi

  Media Markt Eskişehir’de açıldı

  Bank Asya Alanya Şubesi açıldı

  Rekabette 6 basamak yükseldik

  Emeklilere aylık uyarısı


 Son Dakika Haberleri