Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Faiz indirimi şart

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Malatyalı, Türkiye’de ekonominin canlanması için Merkez Bankasının faiz oranlarında kademeli ama ‘dişe dokunur’ oranlarda indirim yapması gerektiğini bildirdi.

Malatyalı, ekonomideki gelişmeleri değerlendirirken, 2007 Eylül ayında sanayi üretiminin yüzde 2,2 arttığını, bu rakamın geçen yılın Eylül ayında ise yüzde 4,1 olduğunu hatırlattı.

Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü çeyreğindeki sanayi üretim artışının ise yüzde 4’de kaldığını ifade eden Malatyalı, ‘’Bu rakamlar, gayri safi milli hasıla üçüncü çeyrek büyüme oranının yüzde 5’in altında kalacağı tahminlerini güçlendirdi’’ dedi.

Malatyalı, hükümetin, 2002-2006 döneminde ortaya çıkan yüksek büyüme oranlarına tekrar ulaşmak için, sanayi, yatırımlar ve ekonominin canlanmasına yönelik yeni önlemler alması gerektiğini ifade ederken, ‘’Merkez Bankasının faiz oranlarında kademeli ama dişe dokunur oranlarda indirim yapması, yatırımları canlandıracak en önemli adım olarak görünüyor’’ dedi.

REKABET KONUSU

Türk ekonomisinin son 4-5 yılda hızlı büyüme yakalamış olmasına karşılık rekabet gücünde çok fazla mesafe alınamadığından yakınan Malatyalı, dış ticaret açığının rekor düzeye ulaşmasının durumu yeterince anlattığını kaydetti.

Yıllık bazda ihracatın 100 milyar doları geçtiğini ifade eden Malatyalı, şöyle konuştu:

‘’İhracatımız 100 milyar doları geçti geçmesine de, ithalatımız da 159 milyar dolara vardı. İhracat kendi ithalatını yaratıyor. Sadece ara malı ithalatı, toplam ihracatı geçiyor. Türk Lirasının değerlenmesi, büyümenin ve dış konjonktürün de etkisiyle ihraç ürünleri içinde yerli katkı giderek azalıyor.

Bugün itibarıyla, tüketimdeki duraklamaya rağmen kurun düşüklüğü nedeniyle dış ticaret açığı büyümeye devam ediyor. Bunun cari açığa yansıması turizm sezonunun sona ermesiyle daha net ortaya çıkacak.’’

EKONOMİ KIRILGAN

Bu arada operasyon olasılığının gündemde olduğu şu günlerde, siyasi ve askeri konuların daha ön planda olduğunu belirten Malatyalı, hükümetten beklentilerinin, en az bu konular kadar önemli olan ekonominin de ihmal edilmemesi olduğunu söyledi.

Malatyalı, Türk girişimcisinin acil çözüm bekleyen sorunları olarak, ‘’istihdam üzerindeki yükler, üretim maliyetlerinin yüksekliği, bürokratik engeller’’ ve daha pek çok konunun sıralandığı uzun bir liste oluşturulduğunu, bu listedeki sorunların birer birer gündeme alınarak çözümlenmesi zamanının geldiğini aktardı. Kenan Malatyalı, şunları kaydetti:

‘’Hepimiz şu gerçeği kabul etmeliyiz; Türkiye, dünya ekonomisindeki muhtemel bir dalgalanmayla bütün dengelerin alt üst olacağı kırılgan bir ekonomiye sahip. Bu durumdan kurtulmanın yolu, ekonomide yapısal dönüşümün sağlanması için gerekli adımların atılmasıdır. Ayrıca Irak’ın kuzeyiyle ilgili hükümetin alacağı her türlü siyasi ve askeri kararın arkasındayız.’’

/ ÇORUM

15.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faiz indirimi şart

  İŞKUR, işsizlerin umudu oldu

  Beyaz et üreticileri kuş gribi şokunu atlattı

  Mayın yerine serbest bölge

  Güler: Elektrik zammı kararnamesini imzalamadık

  Kâbe’ye Elazığ mermeri

  BEST, altın madalyayı kaptı

  Pişmaniye satıcılığından pestil krallığına

  Mikro kredi hayat verdi


 Son Dakika Haberleri