Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Beyaz et üreticileri kuş gribi şokunu atlattı

Kuş gribiyle 2 yıl önce tanışan Türkiye’de hastalıktan büyük ölçüde etkilenen beyaz et sektörünün, yeniden toparlanma sürecine girdiği bildirildi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, yaptığı açıklamada, 2005 yılının Ekim ayında Balıkesir’in Manyas ilçesinde görülen kuş gribi vakasının, ilk olması özelliği nedeniyle etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Aynı yılın sonunda, Iğdır’ın Aralık ilçesinde çıkan kuş gribi sonucu 4 kişinin öldüğünü hatırlatan Canoler, hastalık ilk görüldüğünde yüzde 25’lere düşen tüketimin, ölümlerin yarattığı panik nedeniyle sıfır noktasına indiğini belirtti.

Canoler, TBMM’de yapılan, ‘’Tavuk ürünleri günü’’ ve bilgilendirme kampanyaları sonucu satışların tekrar arttığını ve yaz aylarında yüzde 80-85 seviyelerine ulaştığını kaydederek, şunları söyledi: ‘’Fakat, bu arada stoklarımız 100 bin tona ulaşmıştı. Üretim ne kadar olursa o kadar zarar oluyordu. Büyük firmalar, üretimlerini düşürmek için kuluçkahanelerdeki yumurtaları attı, 16 günlüğe kadar civcivler imha edildi. Yaz aylarında tüketim artsa da satış fiyatı, maliyetlerinin altında kaldı. 2005 ile birlikte 2006’da da zarar ettik. Hemen hemen tüm firmalar zarar etti.’’

KÂR ETMEYE BAŞLADIK

Canoler, kuş gribi görülmeden önce her yıl yüzde 10-14 büyüyen sektörün, son 3 yıldır 940-970 bin ton arasında tavuk eti üretimi yaparak durgun bir seyir izlediğine değinerek, sektörün büyük zarara uğramasına rağmen üretimde düşüş yaşanmamasının sevindirici olduğunu, aksilik çıkmaması durumunda gelecek yıl tekrar büyüme trendine gireceklerini ifade etti.

Kuş gribi nedeniyle 9 büyük firmanın üretimden çekilmek zorunda kaldığını belirten Canoler, şunları kaydetti:

‘’Zararına satış yapma bedelini ödeyenler, şimdi bunu telafi etme şansı yakaladılar. Bu yılın mart ayından sonra ilk defa maliyetler üzerinde, karlı bir seviyede satış yapmaya başladık. Sektör, son 3 yılda ilk kez kâr edecek. Maliyet altındaki fiyatlara alışan halkımızdan, (fiyatları nasıl artırdılar, bak şu fırsatçılara) şeklinde yaklaşımlar oluyor. Fakat sürekli zararına satış yapmamız da mümkün değil.’’

/ BURSA

15.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faiz indirimi şart

  İŞKUR, işsizlerin umudu oldu

  Beyaz et üreticileri kuş gribi şokunu atlattı

  Mayın yerine serbest bölge

  Güler: Elektrik zammı kararnamesini imzalamadık

  Kâbe’ye Elazığ mermeri

  BEST, altın madalyayı kaptı

  Pişmaniye satıcılığından pestil krallığına

  Mikro kredi hayat verdi


 Son Dakika Haberleri