Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Mayın yerine serbest bölge

Kilisli iş adamları, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazide ‘’ortak bir serbest bölge’’ kurulmasını istiyor. Serbest bölgede sağlanan teşvik ve avantajlarla yatırımları artırmayı hedefleyen Kilis, Suriyeli iş adamlarıyla ortak üretim yaparak, milyarlarca dolar pazara sahip Arap Birliği ülkelerine gümrüksüz mal satmayı amaçlıyor.

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası, iki ülke dış ticaretini artırmanın yanı sıra kentin ekonomisini canlandıracak ve işsizliği önleyecek ‘’ortak serbest bölge kurulması’’ önerisine ilişkin raporunu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığına sunacak.

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Mehmet Özçiloğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında sınırda mayınlı bölgede iki ülke iş adamlarının ortak çalışabileceği, yatırımlar yapabileceği bir serbest bölge kurulmasını istediklerini söyledi.

Kilis’in güney batısında tarıma elverişli olmayan araziler bulunduğunu belirten Özçiloğlu, ‘’Kentin güney batısında mayınlı alan az. Bunlar temizlenerek, Türkiye ve Suriye arasında geçiş yapılabilir. Burada ilk etapta 1,000 dönüm üzerinde örnek bir serbest bölge kurulabilir. Halep Ticaret ve Sanayi Odası da buna olumlu bakıyor’’ dedi. Mehmet Özçiloğlu, sınırda serbest bölgenin kurulması için, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvuruda bulunacaklarını bildirdi.

SINIRDA OLMASI AVANTAJ

Serbest bölgede teşvik ve vergi avantajları, ucuz enerji kullanımı ve daha az bürokrasi sağlandığını vurgulayan Özçiloğlu, serbest bölgede özellikle makine, plastik, demir çelik, gıda, ambalaj sektörlerinde ortak yatırımlar yapılabileceğini ifade etti.

Mehmet Özçiloğlu, serbest bölgenin sınırda olmasının iki ülkeye avantaj sağlayacağını dile getirerek, şöyle dedi: ‘’Serbest bölgenin yanı sıra Suriye’nin ucuz enerjisinden istifade ederek üreteceğimiz ürünleri, Ortadoğu ülkelerine, Arap Birliği ülkelerine gümrüksüz satabiliriz. Suriye’de üretilen tüm ürünler, Arap Birliği ülkelerine gümrüksüz ihraç edilebiliyor. Arap Birliği ülkeleri birlik dışındaki ülkelerden, ithalat ve ihracatta yüzde 200’e varan gümrük vergisi alıyor. Arap Birliği ülkeleri pazarı çok büyük. Serbest bölge ile gümrük vergisi engelini aşar, bu pazardan daha büyük pay alabiliriz. Son yıllarda Türkiye-Suriye ticari ve sosyal ilişkilerimiz çok gelişti. Serbest bölgenin, iki ülkenin ekonomisine ve ilişkilerine büyük katkısı olacaktır.’’

/ GAZİANTEP

15.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faiz indirimi şart

  İŞKUR, işsizlerin umudu oldu

  Beyaz et üreticileri kuş gribi şokunu atlattı

  Mayın yerine serbest bölge

  Güler: Elektrik zammı kararnamesini imzalamadık

  Kâbe’ye Elazığ mermeri

  BEST, altın madalyayı kaptı

  Pişmaniye satıcılığından pestil krallığına

  Mikro kredi hayat verdi


 Son Dakika Haberleri