Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

7568 üniversiteliyle yapılan araştırma

Türkiye genelinde yedi coğrafî bölgeden 7568 üniversite öğrencisiyle yapılan bir araştırmaya göre, üniversite gençliğinin yüzde 68.7’si Türkiye’nin AB’ye girişine olumlu bakıyor. Öğrencilerin yüzde 33.4’ü Türkiye’nin 10 yıl içerisinde AB’ye üye olacağını düşünürken, yüzde 29’u 20 yıl içinde, yüzde 12.1’i de 20 yıldan fazla bir süre içinde birliğe katılabileceğimiz kanaatini taşıyor.

Türkiye genelinde 7 bin 568 üniversite öğrencisiyle yapılan araştırmada, üniversite gençliğinin Avrupa Birliğine bakışı belirlendi.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın başkanlığında 9 öğretim üyesi tarafından gerçekleştirilen ‘’Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Profili Araştırması’’yla, üniversite gençliğinin Avrupa Birliğine dönük beklentileri tesbit edildi.

Devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 7 bin 568 öğrencinin katılımıyla yapılan araştırmada, üniversiteli öğrencilerin, eğitim gördükleri şehir, fakülte, ailelerinin ikamet ettiği yerler, siyasi düşünceleri gibi özelliklerine göre AB’ye bakışları ve beklentileri değerlendirildi.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 68.7’si Türkiye’nin AB’ye girişine olumlu bakıyor. Devlet üniversitelerinde eğitim gören öğrenciler arasında AB’ye katılımı destekleyenlerin oranı yüzde 68.6 olurken, vakıf üniversitelerindeki öğrencilerin katılımı destek oranı ise yüzde 72.8 olduğu belirlendi.

Üniversite öğrencilerin yüzde 33.4’ü Türkiye’nin 10 yıl içinde AB’ye üye olacağını, yüzde 29’u 20 yıl içinde, yüzde 12.1’i de 20 yıldan fazla bir süre içinde üye olabileceği düşüncesini taşıyor. Öğrencilerin yüzde

25.4’ü ise Türkiye’nin AB üyeliğine kabul edilmeyeceğine inanıyor. Öğrencilerin yüzde 55.5’i AB’ye katılım sonrası serbest dolaşımın sağlanacağını, yüzde 23.7’si ise serbest dolaşımın sağlanamayacağı düşüncesini taşırken, bu konuda kararsız olanların oranı ise yüzde 20.8 oldu.

Araştırmada, Türkiye’de AB üyeliği sonrası işsizliğin azalacağına inanların oranı 40.2 olurken, işsizliğin azalacağına hiç katılmayanların oranı yüzde 10, katılmayanların oranı 19 oldu. Bu konuda kararsız olanların oranı ise yüzde 30.8 olarak tespit edildi.

AB’ye katılım sonrası enflasyonun düşeceğini düşünen öğrenci oranı yüz 31.6 olurken, enflasyonun düşeceği fikrine katılmayanların oranı yüzde 19.1 bu fikre hiç katılmayanların oranı yüzde 9.8 oldu. Bu konuda kararsız olanların oranı ise 39.5 oldu. Üniversite öğrencilerinin yüzde 43.7’sinin AB’ye katılımla gelirin artacağı, yüzde 24.9 öğrencinin ise gelirin artacağı fikrine katılmadığı ortaya çıktı. Gelirin artacağı yönünde kararsız olanlar ise yüzde 31.4 oldu.

Araştırmada, Türkiye’nin AB’ye katılımıyla birlikte eğitim ve sosyal güvenlikte, iyileşme olup olmayacağı sorusu da soruldu. Öğrencilerin yüzde 63.1’i eğitim ve sosyal güvencede iyileşme olacağını düşünürken, yüzde 14.1 öğrenci de bu fikre karşı çıktı. Öğrencilerin 22.7’si ise bu konuda kararsız kaldı.

Üniversite öğrencilerinin yüzde 51.2’si AB’ye katılımın kültürel değerleri zayıflatacağına, yüzde 30.4’ü katılımın kültürel değeri zayıflatmayacağına inandığını beyan etti. Bu konuda kararsızların oranı ise yüzde 18.4 oldu.

“DEMOKRASİ VE BİREYSEL ÖZGÜRLÜK’’

AB’ye katılım ile birlikte daha fazla demokrasi ve bireysel özgürlük sağlanacağına ilişkin olumlu görüş taşıyanların oranı yüzde 53.6 iken, bu konuda kararsız olanların oranı yüzde 27.8, bu konuda olumsuz düşünenlerin oranı da yüzde 18.6 oldu. Öğrencilerin yüzde 49.5’i de AB’ye katılım ile birlikte çevrenin korunması konusunda duyarlılığın artacağı düşüncene inandıklarını kaydetti.

Öğrencilerin yüzde 53.2’si AB’ye katılımla birlikte ülke kaynaklarının yabancıların eline geçeceği düşüncesini taşırken, yüzde 22.4’ü ise bu fikre karşı çıktı. Bu konuda öğrencilerin yüzde 24.4 kararsız olduğu ortaya çıktı.

AB’ye katılımla dış politikada bağımsızlığı kaybedileceği görüşünü taşıyan öğrencilerin oranı ise 46.1 oldu.

Araştırmada, bölgelere göre üniversitelerde okuyan öğrencilerin AB’ye katılıma verdikleri destek de belirlendi. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki öğrencilerin yüzde 76.8’i AB’ye katılımı desteklerken, Doğu Anadolu’daki öğrencilerin yüzde 72.3, Marmara’daki öğrencilerin yüzde 69.2’si, Ege Bölgesi’ndeki 69.3, Akdeniz’deki yüzde 69, İç Anadolu’daki yüzde 67.7, Karadeniz’deki yüzde 65.1 oldu.

Araştırmada cinsiyete göre AB hakkında öğrencilerin görüşleri de belirlendi. Araştırmaya katılan kız öğrencilerin yüzde 66.9’u AB’ye katılımı desteklerken bu oran erkek öğrenciler arasında yüzde 70.2 olması dikkati çekti.

/ ERZURUM

29.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Terör göçü durdu

  7568 üniversiteliyle yapılan araştırma

  Başörtüsü yasağı hakarettir

  Hikmet Çetin: Sadece askerî yöntemlerle terörde başarılı olunamaz

  Bakan Yıldırım: 3. Köprü güzergâhı için karar aşamasındayız

  Hak arama azmi ipotek altına alınmaya çalışılıyor

  CHP ve DSP’den, bütçeye muhalefet şerhi

  5 yıllık planda ulaşım gündemi yoğun

  Meclis’in gündeminde 76 dokunulmazlık dosyası var

  Bakan Güler: Enerji politikamızı 5 sütun üzerine oturtacağız

  Gümüşhane'de 21 köy yolu kapalı

  YAŞ bugün toplanıyor

  Altın üretimi ÇED'e bağlı

  Muğla’nın son hacı kafilesi yola çıktı

  Dünya felâketin eşiğinde

  Ankaralılar ASKİ ve EGO’dan şikâyetçi

  Google’nin hedefi ucuz enerji

  Çocuk ticareti korkunç boyutlarda

  Şiddet, çocuğu sokağa itiyor

  Hatay’a, Trabzon-Batum modeli

  Edirne’deki camilerde engelliler için kolaylık


 Son Dakika Haberleri