Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Chavez’den tarihî ve tartışmalı referandum

Venezuela’da halk, Amerikan aleyhtarı liderleri Hugo Chavez’in tartışma meydana getiren anayasa reformu için sandık başına gitti.

Seçmen, Chavez’in sosyalist anayasasına “Evet” ya da “Hayır” diyecek. Petrol zengini Venezuela’nın 1999’dan beri başında bulunan 53 yaşındaki eski paraşütçü Chavez, “iktidarı halka vermek” istediğini söylüyor ve kendisine muhalefet edenlere “hain” damgasını yapıştırmaktan çekinmiyor.

Anayasa reformu referandumda kabul görürse, Küba lideri Fidel Castro’ya “baba” gözüyle bakan Chavez, çok geniş yetkilere sahip olacak. Anayasa tasarısında devlet başkanının görev süresi 7 yıla çıkarılıyor, başkanın yeniden seçilmesine hiçbir kısıtlama getirilmiyor. Anayasanın getirdiği en önemli değişiklikler arasında, merkez bankasının özerkliğinin kaldırılması ve haftalık çalışma süresinin 44 saatten 36’ya indirilmesi bulunuyor. Yeni anayasayla Chavez, kriz zamanlarında sansüre başvurma veya sosyalist ekonomi modelini uygulama imkanına kavuşuyor. Son araştırmalar, “Evet” ile “Hayır” arasında günlerdir devam eden mücadelenin, sandıkta da çok çekişmeli geçeceğini gösteriyor.

Taraflardan biri kılpayı kazanacak gibi görünüyor. Venezuela’da 16 milyon seçmen, dün TSİ 12.00-22.00 arasında oy kullandı. Geçen yıl ezici çoğunlukla 2013’e kadar tekrar başkan seçilen Chavez, referandumdan sonra isyan çıkarsa ABD’ye petrol vermeyeceğini söylüyor. Referandum yaklaşırken Venezuela’da muhalefeti kışkırtmakla suçladığı “Amerikan imparatorluğunu” tehdit eden Chavez, “Referandumdan sonra ortalık karışacak olursa kimseye petrol vermeyiz, petrolün varili 200 dolara çıkar...” diyor. Dünyanın 6. petrol üreticisi Venezuela, üretiminin yüzde 60’ını ABD’ye satıyor.

“KURTARICI RÜYASI...”

Gözlemciler, anayasada sosyalist reform isteyen Chavez’in, ABD karşısında “Latin-Amerika’nın kurtarıcısı olma hayalini kurduğunu” düşünüyor. İki başarısız darbeden sonra 1999’da sandıktan çıkmayı başararak ülkenin yönetimini ele geçiren Chavez, “yoksulluğu yok edebilmek için iktidarın halka devredilmesi gerektiğini” söylüyor.

“Alo Başkan” adlı bir TV programıyla halkın sorularına doğrudan cevap veren, eşinden boşandıktan sonra kendi deyimiyle “vatanıyla evlenen” Chavez, “cehenneme götüren kapitalizmi” yerden yere vuruyor ve “İsa peygamber bile bugün gelse devrime oy verir...” diyor.

/ CARACAS

03.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sıcak istihbarata, sıcak operasyon

  Chavez’den tarihî ve tartışmalı referandum

  İsrail ve Filistin’de deprem

  Nejad, KİK zirvesine katılıyor

  Adnan El Duleymi göz hapsinde

  İran ambargoya karşı gıda stokladı

  Benazir Butto boykota katılmıyor

  Büyükler İran’a yaptırımda anlaşamadı

  İngiliz donanması çöküntü halinde

  Singapur’da kanserle savaşan Türk

  1.5 kg mantara 330 bin dolar


 Son Dakika Haberleri