Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Türkiye borç faizi mağduru

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği tarafından yapılan çalışmada, Türkiye’nin gelecek yıl dakikada 106 bin 544 YTL, saniyede bin 775 YTL faiz ödeyeceği belirtilerek, gelecek yıl tahminlerine göre, fert başına düşen faiz yükünün 767,1 YTL, dört kişilik aile başına düşen yükün de 3 bin 68,5 YTL olacağı belirtildi.

Alınan bilgiye göre, TİED, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı verilerini kullanarak, Türkiye’nin borç faizi ödemeleriyle ilgili bir çalışma yaptı.

TİED Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de iç ve dış borçların sadece faizlerine ödenen tutarların adeta ‘’dudak uçuklatır’’ hale geldiğini söyledi.

Önümüzdeki yılın hedeflerinin, borç faizlerine ilişkin rakamların daha da artacağını ortaya koyduğunu ifade eden Orhan, ‘’Bu yılın Ekim ayı itibarıyla Türkiye, 44 milyar 686 milyon YTL iç ve dış borç faizi ödemiştir. Yıl sonu tahmini ise 52 milyar 946 Milyon YTL’dir. Önümüzdeki yıl ise ödenecek faiz, 56 milyar YTL olacaktır. Tabii bütün bu rakamlar sadece faiz ödemeleridir. Yani ana borçlarımız bu hesapta yoktur’’ dedi.

Orhan, borç faizlerine ilişkin yaptıkları çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

‘’Verilere göre, ülkemiz, geçtiğimiz 10 ay içerisinde dakikada 102 bin 78 YTL, saniyede ise bin 701 YTL faiz ödemiştir. Önümüzdeki yıl ise dakikada 106 bin 544 YTL, saniyede ise bin 775 YTL faiz ödeyeceğiz.

Geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla ise dakikada bin 425 YTL faiz ödemiştik. 73 milyon nüfuslu ülkemizde, kişi başına düşen faiz ödemesi yükü ise 2007 yılının 10 aylık dönemi için 612,1 YTL’dir. Yani bir başka ifadeyle dört kişilik bir ailenin üzerine düşen faiz yükü 2 bin 448,4 YTL olmaktadır.

Önümüzdeki yıl tahminlerine göre ise bu rakamlar fert başına 767,1 YTL ve dört kişilik aile başına 3 bin 68,4 YTL olacaktır.’’

Orhan, işçi emeklilerinin yüzde 82’sinin, Türk-İş tarafından 697 YTL olarak hesaplanan “açlık sınırı’’nın altında kalan ortalama 576 YTL tutarlarında aylıkla hayat mücadelesi verdiklerini ifade ederek, ‘’Bu yetmezmiş gibi, işçi emeklileri dolaylı vergiler ve benzeri kalemlerle söz konusu faiz yükünü de karşılamaya çalışmaktadırlar’’ diye konuştu.

Ortaya çıkan tabloda emekli, dul ve yetimlerin ‘’nefes bile alamaz duruma geldiklerini’’ belirten Orhan, ‘’İntibaklarımızın yapılmamış olması nedeniyle zaten giderek eriyen aylıklarımız adeta sefalet ücretlerine dönüşmüştür’’ görüşünü dile getirdi.

“BİRAZ NEFES ALMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Ülkenin ekonomik sıkıntılarına duyarsız kalmalarının mümkün olmayacağını vurgulayan Orhan, şunları kaydetti: ‘’Ama yönetenlerimizden artık emeklinin geçim sıkıntısı gerçeğini de görmelerini istiyoruz. 2008 yılı, bütün vatandaşlarımıza getireceği gibi bizim üzerimize de fazladan faiz yükü getirecektir. Bu yükün altında ezilmemek için biraz nefes almaya ihtiyacımız var. Hükümetimizden talebimiz, bize hiç olmazsa 2008 yılında biraz nefes almamızı sağlayacak ek düzenlemelere gitmesidir. Emekli, dul ve yetimlerimiz artık bu rüyayla yatıp, bu rüyayla kalkmaktadırlar ve ‘ne olur bir kez olsun yüzümüzü güldürün’ diye beklemektedirler. Umuyor ve diliyoruz ki sesimiz duyulur ve hükümetimiz, 2008 yılına yüzümüzü güldürecek bir müjdeyle girmemizi sağlar.’’

/ ANKARA

03.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye borç faizi mağduru

  Perakendeci yatırıma teşvik edilmeli

  Çayda özel sektör endişeli

  Kredi kartı ücretleri yasal değil

  ATO’dan kaçak hayvan uyarısı

  Akaryakıta AB standardı

  Meclis 2008 bütçesi için çalışacak

  Maden sahaları görücüye çıktı

  Helâl gıdaya logo teklifi


 Son Dakika Haberleri