Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Putin’den hileli ve şaibeli seçim

Uluslararası gözlemciler, Rusya’da dün yapılan parlamento seçimlerinin adil olmadığını ve Avrupa’nın demokratik standartlarını karşılamadığını açıkladı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) Başkanı Goran Lennmarker, düzenlediği basın toplantısında, ‘’Pazar günü yapılan seçimler bizim standartlarımızın ve taahhütlerimizin bir çoğunu karşılayamadı’’ dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPM) heyetinin başkanı Luc Van den Brande de, yaptığı açıklamada, seçimlerde gerçek bir kuvvetler ayrılığı olmadığını, daha ziyade Devlet Başkanı Vladimir Putin’in politikaları için düzenlenen referandum niteliğinde olduğunu söyledi.

Yönetimin seçim kampanyası üzerinde yoğun bir etkisi olduğunu ifade eden Van den Brande, sonucu etkilemeye yönelik suistimaller olduğunu ve oy kullanmada gizlilik ilkesinin ihlâl edildiğini savunarak, ‘’Bu seçimlerin adil olduğunu kesinlikle söyleyemeyiz’’ diye konuştu.

‘’Seçimlerin iyi organize edildiğini’’ belirten Van den Brande, ‘’Ancak Rusya’da 2007 yılında siyasî oyun sahası yoktu’’ dedi. Van den Brande, seçimlerin çok sınırlı siyasî rekabet ortamında yapıldığını, Kremlin lehine medyaya müdahalede bulunulduğunu kaydetti. Van den Brande, ‘’Demokrasinin gelişimi açısından birçok kaygı verici unsur bulunuyor’’ dedi.

Bu arada, Rusya’daki seçimlere dış ülkelerden ilk resmî tepki Washington’dan gelirken, Beyaz Saray, muhalefetin seçim hileleriyle ilgili iddialarının araştırılması talebinde bulundu.

Kremlin sözcü yardımcısı Dimitriy Peskov da, seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Rus seçmenler, Birleşik Rusya için, Devlet Başkanı Putin’in çizgisi ve bu çizginin gelecek yıl başkanlık görevi sona erdikten sonra da sürdürülmesi lehinde oy kullandı’’ diye konuştu.

Parlamentodaki tek muhalif güç olacak Komünist Parti ise seçim sonuçlarının iptali için Yüksek Mahkemeye başvuracağını, yeni parlamentoyu boykot edip etmemeyi bugünden itibaren değerlendireceğini bildirdi.

Kremlin muhalifi liberal SPS partisi lideri Boris Nemtsov da, dünkü seçimi ‘’Modern Rusya’nın en dürüst olmayan seçimi’’ şeklinde değerlendirdi.

Parlamento seçimlerinde hile iddiaları ortaya atılsa da, ülkede yapılan kamuoyu yoklamaları, halkın büyük çoğunluğunun Putin’e saygı duyduğunu ve kendisini ‘’ulusal bir lider’’ olarak görmek istediğini ortaya koyuyor.

Rusya’da yapılan son kamuoyu araştırmaları, Putin’in halk arasındaki popülaritesinin yüzde 70 civarında olduğunu gösterirken, dün yabancı ve yerli basının konuştuğu iktidar partisine oy veren seçmenler, BRP’ye, Putin’e olan sevgilerinden dolayı oy verdiklerini söylediler.

Nitekim, Rusya genelinde yapılan protesto gösterilerine katılım ve yine bağımsız araştırma şirketlerinin yaptığı kamuoyu yoklamaları, Kremlin karşıtı muhalefetin oy oranının düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Rusya Merkez Seçim Komitesi Başkanı Vladimir Çurov ise seçimde hile yapıldığı yolundaki iddiaları yalanlayarak, ‘’Seçim günü ciddî bir ihlâl olduğunu düşünmüyorum’’ dedi.

Merkez Seçim Komitesi yetkilileri, seçime katılım oranının geçen parlamento seçimlerine kıyasla artış göstererek yüzde 62’ye ulaştığını, ülke genelinde seçime en yüksek katılımın yüzde 99 ile Çeçenistan’da olduğunu söylediler.

Rusya’da daha önce ülke barajı yüzde 3 civarındaydı ve milletvekillerin yarısı parti, yarısı bağımsız listelerinden seçiliyordu. Bu seçimde adayların tamamının parti listelerinden gösterilmeleri, muhaliflerin parlamentoda sandalye sahibi olmasını neredeyse imkânsız hale getirdi.

/ MOSKOVA

04.12.2007


 

Chavez Putin’den demokrat çıktı

Venezuela’da halk, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in kendisine geniş yetkiler sağlayacak anayasa reformuna “hayır” dedi. Ulusal Seçmi Konseyi’nden yapılan açıklamada, anayasa reformu için yapılan referandumda yüzde 51 “hayır”, yüzde 49 da “evet” oyu çıktığını bildirdi.

Konsey, Chavez’in referandumu kaybettiğini de ilân etti.

Bu arada,Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, kendisine geniş yetkiler verecek anayasal reformlarla ilgili referandumu kaybetmesini “şimdilik olmadı” şeklinde değerlendirdi.

Chavez, referandum sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, geçmişteki hükümetlerden farklı olarak sonuçlara saygılı olduğunu söyledi. Yandaşlarını “üzülmeyin” diye teskin eden Chavez, referandumdaki “hayır” ile “evet” oyları arasındaki farkın ‘’mikroskopik’’ olduğunu ifade etti.

Bu arada, Rusya’da Putin’in önünü açan ve referandum niteliğinde olan seçimlerle Venezüela’da yapılan referandumun demokrasi farkını ortaya koyduğu bildirildi. Buna göre, seçimlere hile katarak yüksek oranda seçimleri kazanan Putin ve yandaşları ile hileden kaçınarak referandumu kılpayı kaybeden Chavez arasında demokrasiye bağlılık açısından dağlar kadar fark bulunuyor.

/ CARACAS

04.12.2007


 

Sarkozy, Cezayir’de istenmeyen adam

Fransız basını, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bugün başlayacak Cezayir ziyaretinin “gergin ortamda yapılacağı” yorumunda bulundu.

Cezayirli bir bakanın Sarkozy’yi “Musevî lobisinin adamı” olarak nitelemesini ve Cezayirli gaziler derneğinin Sarkozy’den ziyaret öncesi, Fransa’nın bu ülkedeki sömürgeci politikasından dolayı özür dileme talebini gündeme getiren basın, “ziyaretin hassas dengeler altında yapılacağını” yazdı.

Sarkozy, ziyaretine başlamadan önce yaptığı açıklamada, “İki ülkenin, geçmişi bir tarafa bırakıp geleceğe odaklanmasını ve ikili ekonomik ilişkileri geliştirmesi gerektiğini” söyledi.

Sarkozy’nin doğal gaz zengini Cezayir’i ziyareti sırasında iki ülke arasında enerji alanında çeşitli sözleşmeler imzalanacak. Fransa’nın bu sözleşmelerle 2019 yılına kadar doğal gaz ihtiyacını garanti altına alması bekleniyor. İki ülke arasında ayrıca, nükleer işbirliği konusunda bir anlaşma imzalanacak. Sözleşmelerin Cezayir’de yaklaşık 7 bin kişi için istihdam olanağı sağlaması öngörülüyor. Sarkozy’nin ziyaretine Fransa’dan yaklaşık 150 iş adamı katılacak.

Yine Fransız iş adamlarının, bu ülkede yapacakları yeni yatırımların miktarının da 5 milyar avroyu bulacağı belirtiliyor. Cezayir, 1830 yılında Fransa tarafından istilâ edilmiş, 1954 ve 1962 yılları arasında süren bağımsızlık savaşının ardından bu ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı.

/ PARİS

04.12.2007


 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’dan KİK’e teklifler

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Basra Körfezi İşbirliği Örgütü zirvesinde, bölgedeki işbirliğinin geliştirilmesi için “yeni öneriler” sunacak.

6 zengin petrol ülkesinin oluşturduğu Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) yıllık olağan zirvesi Katar’ın başşehri Doha’da başladı. KİK tarihinde İran’ın ilk kez katıldığı zirve 2 gün sürecek. Bu arada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Basra Körfezi İşbirliği Örgütü zirvesinde, bölgedeki işbirliğinin geliştirilmesi için “yeni öneriler” sunacak. Ahmedinejad, katılmasının “Körfezde yeni bir başlangıç” olabileceğini söyledi.

“El ele vererek körfezi dostluk ve barış bölgesi haline getirebiliriz” diyen Ahmedinejad, zirvede, bölgedeki işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesi için “yeni öneriler sunacağını” kaydetti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı basın toplantısında, Birleşik Arap Emirlikleri ile aralarındaki sınır anlaşmazlığına ilişkin soru üzerine, “Körfezdeki üçlü adalar İran toprağıdır ve bunlar İran’ın ayrılmaz parçasıdır. Ancak Ebu Musa adası konusunda belirsizlikleri gidermek için görüşülebilir” demişti. İran’ın Kuveyt ile arasındaki anlaşmazlık da 1960 yılına kadar uzanıyor ve altında İran ile Kuveyt’in, bugün British Petrolium’a ait olan İngiliz-İran Petrol Şirketi’ne ve Royal Dutch/Shell’e tavizler vermeyi kabul etmesi yatıyor. Anlaşmazlığa konu olan Dorra gaz yatağı rezervlerinin 200 milyar metre küp olduğu sanılıyor.

/ DOHA

04.12.2007


 

Pakistan’da medresede patlama

Pakistan’ın güneybatısındaki Belucistan’da bir medresede meydana gelen patlamaya, bir Afgan mültecinin geceyi geçirdiği odaya yerleştirilen bombanın neden olduğu bildirildi.

Polis yetkilisi Muhammed Faruk, eyaletin başşehri Ketta’nın 140 kilometre kuzeyindeki Kille Seyfullah kasabasında bulunan medresede bombanın, Afgan mültecinin geceyi misafir olarak geçirdiği odadan çıkmasından sonra infilak ettiğini söyledi. Faruk, 4 öğrencinin patlamada öldüğünü, diğer 2’sinin de daha sonra öldüğünü belirtti. Patlamada 4 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

/ KETTA

04.12.2007


 

Şerif kardeşlere seçim yasağı

Pakistan’da, sürgünden dönen eski başbakan Navaz Şerif’in, 8 Ocak’ta yapılacak genel seçimlere adaylığı, seçim komisyonu tarafından reddedildi.

Seçim Komisyonu yetkilisi Raja Kamaruzaman, Şerif’in başvurusunun, daha önce hakkında alınan mahkûmiyet kararları sebebiyle reddedildiğini kaydetti. Muhalefet lideri Şerif, bu kararların siyasî olduğunu öne sürüyor. Pervez Müşerref tarafından 1999’daki kansız darbeyle devrilen Şerif, bir yıl sonra sürgüne gitmiş, geçen Eylül ayında ülkesine döndükten sonra birkaç saat içinde Suudi Arabistan’a geri gönderilmişti.

/ LAHOR

04.12.2007


 

Sünnî milletvekillerinin boykotu sona erdi

Irak’ta Sünnî Uyum Cephesi milletvekillerinin, liderleri Adnan El Duleymi’nin evinde göz hapsine alınmasını protesto için başlattığı meclis boykotu sona erdi.

El Duleymi ve partisinin milletvekillerinin bugünkü meclis oturumuna katıldığı belirtildi. Ancak Duleymi’nin Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile randevusu olduğu gerekçesiyle 10 dakika sonra oturumdan ayrıldığı kaydedildi. El Duleymi, Bağdat’taki bürosunun yakınında Cuma günü patlayıcı yüklü araç bulunmasından sonra evinde göz hapsine alındığını söylemişti.

/ BAĞDAT

04.12.2007


 

BM: KKTC’ye izolasyonlar kaldırılmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) ile ilgili raporu, önümüzdeki günlerde BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak.

Alınan bilgilere göre, Kıbrıslı Türklere yönelik uygulanan izolasyonların kaldırılması ile ilgili talepler yer alıyor. Raporda izolasyonların kaldırılması ile ilgili olarak yabancı hükümetleri işbirliği yapmaya çağıran Annan Raporu ile Türkiye ile İngiltere arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan startejik işbirliği anlaşması ve iki hükümetin bu konu ile ilgili olarak aldığı önlemlerden bahseden maddelere de yer veriliyor.

/ NEW YORK

04.12.2007


 

64 yaşında ilk çocuğunu doğurdu

Almanya’nın Bavyera eyaletinde, 64 yaşındaki bir kadının ilk çocuğunu doğurduğu ve bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Der Spiegel Dergisi’nin internet sitesindeki habere göre, Bavyera’daki Aschaffenburg kliniğinden Elias Karam adlı doktor, anne ve kız bebeğin durumunun iyi olduğunu, doğumun Perşembe günü sezaryenle gerçekleştirildiğini, bebeğin 2 kilo doğduğunu bildirdi. Yıllardan beri hamile kalmaya çalışan, ancak başarısız olan 64 yaşındaki kadının, böylece Almanya’nın en ileri yaşta doğum yapan kadını unvanını aldığı açıklandı.

/ MÜNİH

04.12.2007


 

Oyunu uzaydan kullandı

Rus kozmonot Yuri Maleşenko, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Duma seçimleri için oy verdi.

Maleşenko, Rusya’nın Uzakdoğu bölgesinin üzerinden geçerken oyunu kullandı. Interfax haber ajansına açıklamalarda bulunan Uzay kontrol merkezi görevlisi Dimitri Zhukov, kozmonotun oyunu şifreli bir kanalla kullandığını, tercihinin de gizli bir zarfla Yüksek Seçim Kurulu’na iletildiğini kaydetti.

/ MOSKOVA

04.12.2007


 

Peygambere hakaret eden İngiliz affedildi

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in, Sudan’da bir oyuncak ayıya “Muhammed” adını verdiği için Hz. Muhammed’e hakaret ettiği gerekçesiyle 15 gün hapis yatmasına ve sınır dışı edilmesine karar verilen İngiliz öğretmeni affettiği bildirildi.

İngiliz öğretmenin affedilmesini talep etmek üzere Sudan’da bulunan İngiliz Lordlar Kamarası’nın 2 Müslüman parlamenterini kabul eden Beşir’in, Başkanlık Sarayı’nda yapılan görüşmede, İngiliz öğretmeni affettiği ve yakında serbest bırakılacağı kaydedildi.

İngiliz öğretmen Gillian Gibbons’a, Hz. Muhammed’e hakaret ettiği gerekçesiyle 15 gün hapis ve sınır dışı edilme cezası verilmişti.

Öğretmenin yargılandığı “dinî nefreti körüklemek” suçunun cezasının 40 kırbaç, 6 ay hapis ya da para cezası olabileceği belirtiliyordu.

/ HARTUM

04.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri