Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tutsata devlet garantisi yok

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, hiçbir şekilde devlet garantili bir mortgage (tutsat) sistemi oluşturmayı düşünmediklerini söyledi. Erol, Türkiye’de mortgage piyasanın 150 milyar dolarlık bir hacme, bunun milli gelire oranının da yüzde 35’e ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile Dünya Gazetesi’nin düzenlediği konferansta konuşan SPK Başkanı Turan Erol, dünya genelinde insanların ev almak için harcadıkları paranın 5 trilyon dolar olduğunu söyledi.

Türkiye’de konut finansmanında SPK olarak yalnız denetleyici değil, sistemin gelişiminde destekleyeceklerini belirten Erol, sermaye piyasalarını güçlendirmek gerektiğini ifade etti. Erol, ipotekli tahviller üzerinde çalışmalara devam ettikmlerini, 4 ürünün piyasaya çıkarılması üzerinde çalıştıklarını belirterek, hiçbir şekilde devlet garantili bir sistem oluşturmayı düşünmediklerini kaydetti. Erol, mortgage sisteminde değerlemenin çok önemli olduğuna işaret ederken, teminatlarla ilgili değerleme hizmeti verecek danışma kurulları oluşturduklarını kaydetti.

TÜRKİYE’DE PİYASANIN 150 MİLYAR DOLARA ULAŞMASINI BEKLİYORUZ

SPK Başkanı Erol, Türkiye’de mortgage konusunda ciddî gelişmeler beklediklerini vurguladı. İspanya’nın son 10 yılda Avrupa’da en hızlı gelişen morgage piyasasına sahip olduğunu belirten Erol, “İspanya’da , 500 milyar Euro civarındaki piyasa GSMH’nin yüzde 50’sini teşkil ediyor. Güney Kore’de hızlı gelişme gösteren 300 milyar dolarlık piyasa GSMH’nin yüzde 25’ini oluşturuyor. Bu iki ülke deneyimlerini yakından inceliyoruz. Türkiye’de ise piyasanın 150 milyar dolarlık hacme, GSMH’nin ise yüzde 35’ine ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Türkiye’de bankaların konut kredilerini düşük tutmasının, gayrimenkullere olan ilgiyi artıracağını ifade eden Erol, gayrimenkul fontlarının artmasının ise sektörün gelişmesine önemli katkı sunacağını söyledi.

“TÜRK İNSANI NE YAPAR, NE

EDER KONUT BORCUNU ÖDER”

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise Türkiye’de konut ihtiyacının göçle birlikte arttığını ifade ederek, Türkiye’de şehirlerin etrafını “yağ lekesi” gibi saran gecekonduların, konut ihtiyacını, sunumunu ve finansmanını içinden çıkılmaz hale getirdiğini kaydetti. Bayraktar, Türkiye’nin dünyada 1-1.5 yıldır ipoteğe dayalı konut finansmanında yaşanan krizden olumsuz etkilenmediğini vurgulayarak, “Türkiye’de insanlar barınmayı ve evi kutsal sayar, ihtiyaçlarının en üstünde tutar. Ne yapar ne eder bu borucun öder. İpoteğe dayalı konut finansmanı yastık altında bulunan varlıkları likidite edecek ve piyasaya çekecektir” diye konuştu. Bayraktar, “İstanbul’da 3 milyon konutun yüzde 60’ının yenilenmesi gerekiyor. İstanbul’da uydu kentlere ihtiyaç var. Bu şehir ciddî potansiyel içeriyor. Bunların yapılmasıyla birlikte 500 milyar dolarlık hacimli piyasa canlanacaktır” şeklinde konuştu.

/ İSTANBUL

04.12.2007


 

Asgarî ücret zammı yüzde 6’yı aşabilir

Asgarî Ücret Tespit Komisyonu, 2008 yılında uygulanacak ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. Çalışma Bakanı Çelik, hükümet programında yüzde 6 olarak yer alan asgarî ücret artışının 1-2 puan yükseltilebileceğini açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısının açılışında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, mevcut asgarî ücretin yeterli olmadığını ancak bütçe imkânlarının da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Çelik, “hükümet programında yer alan yüzde 6’lık artışın üzerine çıkılabilir mi” sorusuna “Olabilir de olmayabilir de. Hükümetin koyduğu bir rakam var. 1-2 puan yukarıda olabilir. Farklı şeyler de olabilir” karşılığını verdi. Görüşlerini açıklayan işveren temsilcisi TİSK, istihdam üzerindeki vergi, prim ve kıdem tazminatı yükünün azaltılmasını istedi. İşçi kesimi adına da Türk-İş, şu anki asgarî ücret ile 2 çocuklu bir ailenin geçinmesinin imkânsız olduğuna dikkat çekti.

“ASGARÎ ÜCRET, ASGARÎ İNDİRİM

TUTARINI DA BELİRLEYECEK”

1 Ocak 2008’den itibaren asgarî geçim indirimi uygulamasının başlayacağını hatırlatan Çelik, bu düzenlemeyle belirlenen brüt asgari ücretin asgarî geçim indirim tutarlarını da etkileyeceğini ifade etti. 2008 yılı başından itibaren asgari ücretin yıllık brüt tutarının ücretlinin kendisi için yüzde 50’si, çalışmayan eşi için yüzde 10’u, çocukların her biri ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için yüzde 7.5, diğer çocuklar için ise yüzde 5’i asgarî geçim indirimi olarak uygulanacağını söyledi. Çelik, bu uygulamayla asgari ücret ile çalışanların ödeyeceği gelir vergisinde önemli azalma olacağını dile getirerek, “Asgarî ücretlilere ve diğer ücretlilere de bu durum olumlu yansıyacak” dedi.

/ ANKARA

04.12.2007


 

Diyarbakır’a 120 milyon avroluk alış veriş merkezi

Hollanda-Türkiye ortaklığıyla kurulan Multi Turkmall şirketi tarafından 120 milyon avroluk yatırımla Diyarbakır’da alışveriş merkezi kurulacak.

Multi Turkmall’un Güneydoğu Anadolu’daki ilk projesi olan ‘’Forum Diyarbakır Alış veriş ve Yaşam Merkezi’’nin temel atma töreni, bugün Multi TurkMall CEO’su Levent Eyüboğlu’nun katılımıyla yapılacak.

Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerindeki TOKİ Projeleri, ticaret, otel, hastane ve rekreasyon projelerinin geliştirildiği yeni yerleşim ve gelişim alanı içerisinde kurulacak merkezin toplam yatırım değerinin 120 milyon avro olduğu bildirildi. 2009 yılı Eylül ayında tamamlanarak hizmete açılacak merkezin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük alış veriş merkezi olacağı kaydedildi. Merkez, 2 bin kişiye istihdam sağlayacak.

/ DİYARBAKIR

04.12.2007


 

S&P: Sosyal güvenlik, kırılganlığı azaltacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor’s’un Türkiye analisti Faruk Soussa, Sosyal Güvenlik Reformunun Meclis’ten başarılı bir şekilde geçmesinin, Türkiye’nin kredi notu açısından mevcut ‘’olumlu’’ ekonomik görünümünü daha da güçlendireceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Reformunun, kısa vadede, Türkiye’nin malî dinamikleri üzerinde herhangi bir etkide bulunmayacağını belirten Soussa, orta ve uzun vadede, malî dinamikleri güçlendireceğini vurguladı.

Adil ve üzerinde uzlaşılan bir Sosyal Güvenlik Reformunun faaliyet açısından önemine dikkat çeken Soussa, bu reformun başarılı bir şekilde Meclis’ten geçmesinin iki önemi bulunduğunu belirterek, bu etkileri şöyle sıraladı: ‘’Bunlardan ilki, sosyal direnci yüksek, zor ve popülist olmayan bir reformun yürürlüğe girmesi, Hükümet’in, reformları gerçekleştirebileceği, malî disiplini korumaya kararlı olduğu konusunda, hem ulusal hem de uluslararası piyasalara çok güçlü bir sinyal verecek. İkinci önemli konu ise bu reform, yurt içi tasarrufların yükselmesine ve mevcut cari açığın azalmasına katkıda bulunacak.’’ Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesinin, kredi notunun mutlaka yükseltileceği anlamına gelmediğine de dikkat çeken Soussa, ancak bu reformun, mevcut belirsiz küresel finansal ortamda, Türkiye’nin dış kırılganlığını azaltacağını söyledi.

/ LONDRA/ANKARA

04.12.2007


 

Tekstil sektörüne ‘petrol’ darbesi

Suni ve Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB) Genel Sekreteri Eray Sanver, yüksek petrol fiyatlarının, petrol türevlerini kullanan ve ham maddesinin yüzde 80’ini ithal eden sunî ve sentetik iplik sektörüne büyük darbe vurduğunu söyledi.

Petkim’in ihtiyacın sadece yaklaşık yüzde 20’sini karşıladığını, yüzde 80’inden fazlasının ise ithal edildiğini belirten Sanver, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bu, bizi son derece olumsuz etkileyen bir parametre. Tarihin en yüksek seviyelerini gören petrol fiyatları, petrol türevlerini kullanan ve ham maddesinin yüzde 80’ini ithal eden suni ve sentetik iplik sektörüne büyük darbe vuruyor. Siz ağzınızla kuş tutsanız bile kontrol dışındaki üretim maliyetleri ve aşırı değerli YTL, üretim ve ihracatta sektörü kuşattı, kan kaybettirdi.’’

Aşırı değerli YTL’nin de etkisiyle ithalatın ucuzladığını, bunun da ithalatı patlattığını ifade eden Sanver, bu sürecin sürdürülebilirliğinin güçleştiğini dile getirdi.

/ BURSA

04.12.2007


 

Vatandaşların giyim harcaması düşüyor

Ipsos KMG Perakende Ölçüm ve Araştırmalar Bölümü tarafından altı aylık dönemler itibarıyla yılda iki kez gerçekleştirilen Türkiye Hazır Giyim Tüketim Endeksi Raporu’na göre, hazır giyim harcamalarındaki düşüş eğilimi sürüyor.

Rapora göre, 2006-2007 kış döneminde mevsim normalleri üzerinde gerçekleşen sıcaklıkla beraber hazır giyim sektöründe beklenen yüksek cirolar elde edilemedi. 2007 Şubat ve Ağustos dönemlerini içeren yaz dönemi hazır giyim alış verişleri, 6,4 milyar YTL’lik değer ile önceki yaza göre yüzde 5,3 oranında düşüş gösterdi. Ipsos KMG Perakende Ölçüm ve Araştırmaları Koordinatörü Renan Burduroğlu, rapora ilişkin değerlendirmesinde, kış dönemlerinden yaz dönemlerine mevsimsellikten doğan düşüşün yanı sıra, 2006 yazına göre gerçekleşen düşüşün hazır giyim sektörü açısından “kaygı verici” olduğunu ifade etti.

/ İSTANBUL

04.12.2007


 

Türk-İş’e tasarruf tavsiyesi

Türk-İş’in son dönem yürüttüğü çalışmalara ilişkin hazırlanan denetleme raporunda, Örgütlenme Fonu’na rağmen üye sayısındaki farklılaşmanın gelir ve gider dengesini olumsuz etkilediği belirtilerek, önümüzdeki dönem için tasarruf artırıcı tedbirler alınması önerildi.

Alınan bilgiye göre, Türk-İş, 1 Ocak 2004-31 Ekim 2007 tarihleri arasında konfederasyona bağlı 35 sendikadan 21’ine ‘’grev, direniş, işçi çıkarma, üye kaydetme’’ gibi durumlarda Örgütlenme Fonu’ndan ödemede bulundu. Konfederasyonun 1 Ocak 2004-31 Ekim 2007 tarihleri arasında fondan yaptığı ödemeler, 2 milyon 535 bin 889,48 YTL’si sendikalara olmak üzere 2 milyon 791 bin 187,68 YTL’yi buldu.

/ ANKARA

04.12.2007


 

Koç’un 2008 ciro hedefi 50 milyar dolar

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Topluluğu’nun 2007 sonu ciro tahmininin 45 milyar dolar, 2008 yılı ciro hedefinin 50 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Çin’de Beko çamaşır makinesi fabrikasının açılışına katılan Mustafa Koç, ciroda halen yüzde 60 olan yurtiçi satışların payının 2010’da yüzde 50 olmasını hedeflediklerini ancak güçlü YTL sebebiyle bunun iddialı bir hedef olduğunu belirtti.

Mustafa Koç, Arçelik’in süregelen yatırımlar için gelecek yıl 150 milyon Euro harcama yapacağını, Ocak ayında da Çerkezköy’deki kurutma makinesi fabrikasının faaliyete geçeceğini söyledi. Koç Holding’in 1.6 milyar YTL olan 9 aylık net karını değerlendiren Mustafa Koç, son çeyrekte karakteristiği gereği otomotiv ve dayanıklı tüketimde satışların toparlanmasını bekliyor. Koç, siyasî belirsizlik olmaması durumunda 2007’ye göre 2008’in daha iyi geçmesini beklediğini kaydetti. Koç, satış sürecindeki Migros’a çok ciddî ilgi olduğunu da sözlerine ekledi.

/ PEKİN

04.12.2007


 

Rüzgâr için ihale yapılacak

Rüzgârda 156 milyar YTL’ye ulaşan, mevcut kurulu gücün iki katına yakın başvuru yapılması üzerine, şirketlerin kamuya vereceği katkı payı üzerinden yarışacağı ihaleler yapılması kararlaştırıldı.

Aynı bölgede rüzgâr enerjisi santrali kurmak için başvuruda bulunan şirketler ihaleye girecek. En fazla parayı veren santrali kurmaya hak kazanacak.

Rüzgârda rekor başvuru sebebiyle yapılması gereken eleme, ihale ile gerçekleştirilirken, şirketler için katkı payı yarışı ile ek maliyet ortaya çıkacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Kasım’da 750 adet rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesisi kurulması için başvuru almıştı. Lisans başvurularının toplam tutarı 156 milyar YTL’ye; toplam kurulu güç başvurusu, Türkiye’nin mevcut kurulu gücünün iki katına yakın olan 78 bin megavata (MW) ulaşmıştı. Şirketler başvuruları için 780 milyon YTL’lik teminat mektubu da vermişlerdi.

Rüzgâr potansiyeli açısından başı çeken Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Hatay illerinin ihalelerde öne çıkması bekleniyor.

/ ANKARA

04.12.2007


 

Türkiye Finans, şubeleri ile büyüyor

Bölgesel ihtiyaç ve talepleri değerlendirerek hizmet ağını Türkiye geneline yaymayı amaçlayan Türkiye Finans şube yatırımlarını sürdürüyor.

Karadeniz Ereğli, Ankara Demetevler ve İstanbul’un altı farklı semtinde yeni şube açılışları gerçekleştiren Türkiye Finans, Aralık ayının ilk haftası Turgutlu, Fatsa, Edirne ve Çorlu’da da yeni şubelerini törenle hizmete açmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin “en yaygın hizmet ağına sahip olan katılım bankası” ünvanını taşıyan Türkiye Finans’ın şube sayısı bu açılışlarla birlikte 136’ya ulaşacak. Şube sayısı artışına paralel olarak insan kaynaklarına yönelik yatırımlara da önem veren Türkiye Finans, 2007 yılında bünyesine 505 yeni personel daha ekledi.

Türkiye Finans’ın en öncelik verdiği alanlardan birinin şube yatırımları olduğunu bunun için bölgesel ihtiyaç ve talepleri değerlendirerek zaman kaybetmeden yeni şubeler açtıklarını belirten Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, “Bu doğrultuda 2008 yılında en az 25 yeni şube açma hedefliyoruz. Yakın zamanda Türkiye’nin her noktasında olacağız ve kaliteli hizmeti anlayışımızı tüm yurttaşlarımıza sunacağız” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

04.12.2007


 

İzmir’e Çinli yatırımcı ilgisi

Ege Otomotiv Sanayicileri Derneği (EGOD) Genel Sekreteri Kasım Gündüz, Çin’deki bazı otomotiv fabrikalarının, Avrupa pazarına bir köprü olarak gördükleri İzmir’de yatırım yapma niyetlerini beyan ettiklerini söyledi.

Çin Ticaret Bakanlığı Otomotiv Masası ile yürütülen görüşmelerde, bazı firmaların İzmir’de forkliftten başlayarak iş makineleri ve ticarî araç konusunda yatırım yapmayı düşündüğünün belirtildiğini aktaran Gündüz, şunları kaydetti: ‘’Çinli firmalardan gelen talep bizi heyecanlandırdı. Çin, Avrupa pazarına açılmak amacıyla uzun vadeli stratejiler belirliyor. İzmir’in Avrupa’ya yakınlığı, İzmir Limanı’nın Uzakdoğu menşeli bir gruba özelleştirilmesi ve son olarak İzmir’in Çinli girişimciler için yatırım yapılabilecek en iyi kentler arasına girmesi, ilgiyi bölgemize çekti.’’

/ İZMİR

04.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri