Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enflasyon niye arttı?

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “Gerek enerji fiyatlarındaki son derece hızlı yükseliş, gerek dünya gıda ve emtia fiyatlarındaki artış, enflasyonu ciddî bir şekilde hedeften uzaklaştırdı” dedi. Petrol fiyatlarının 50 dolarlardan 100 dolarlara çıktığını hatırlatan Şimşek, “Ama bunun tekrarlanmayacağını, emtia ve gıda fiyatlarındaki artışın süreklilik kazanmayacağını varsayarsak, enflasyondaki başarı aslında ortadadır” diye konuştu.

Şimşek, TÜSİAD’ın Ankara’da düzenlediği konferansın açılışında yaptığı konuşmada, büyüme, enflasyon, yatırım gibi konularda son dönemde önemli başarılar kaydedildiğinin altını çizdi. ‘’Bu sene aslında çekirdek enflasyon itibariyle ciddi bir başarı elde edilmişti’’ diyen Şimşek, gerek enerji fiyatlarındaki son derece hızlı yükseliş gerek dünya gıda ve emtia fiyatlarındaki artışın enflasyonu ciddi bir şekilde hedeften uzaklaştırdığına işaret etti. Çekirdek enflasyona yoğunlaşmada fayda bulunduğuna işaret eden Şimşek, ‘’Petrol fiyatları 50 dolarlardan 100 dolarlara çıkmıştır. Ama bunun tekrarlanmayacağını, emtia ve gıda fiyatlarındaki artışın süreklilik kazanmayacağını varsayarsak, enflasyondaki başarı aslında ortadadır.

Yani orta dönemde Türkiye, düşük tek haneli enflasyonu gerçekleştirme hedefinde kararlı bir şekilde yoluna devam etmiştir’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, bu sene itibariyle maastrich kriterlerinden iki tanesini tutturmuş olacağını da kaydeden Şimşek, “2005 yılından bu yana bütçe açığının millî gelire oranı yüzde 3’ün altında eyretmektedir. İlk defa bu dönemde AB tanımlı kamu borç stoğunun millî gelire oranı da yüzde 60’ın altına inmiş olacaktır’’ diye konuştu.

Sosyal güvenlik bu yıl yasalaşacak

Sosyal güvenlik reformunun önümüzdeki dönemdeki en önemli reformlardan biri olacağına işaret eden Şimşek, ‘’Maalesef yasal sınırlamalar nedeniyle sistem çok uzun bir süre dengeye gelemeyecektir. Ama yine de uygulamaya koyacağımız bu reform, Türkiye’de önümüzdeki dönemlerde yapacağımız potansiyel üretimi artırıcı adımlar için gerekli malî imkânı oluşturabilecek nitelikte bir reformdur’’ dedi.

Yasanın Meclis komisyonundaki görüşmelerinin ertelenmesi ile ilgili bir soru üzerine, düzenlemenin bu yıl yasalaşacağını vurgulayan Şimşek, yürürlük tarihi konusunda ise, bazı maddeler için hemen, bazı maddeler için ise Mayıs 2008 tarihini verdi.

/ ANKARA

05.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enflasyon niye arttı?

  Unakıtan: Bütçede Maastricht kriterini yakaladık

  MB: Enflasyon görünümü olumsuz değil

  Yalçındağ: Yüzde 7,5 büyüme çok daha zor olacak

  Bakan Çağlayan’dan “çek” uyarısı

  İşçi ve memurlar aile bildirimi verecek

  Tarımda radikal kararlar alınacak

  Electro World, İstanbul mağazasını açıyor

  Numara taşımada engel kalmadı


 Son Dakika Haberleri