Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Nejad zafer ilan etti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD istihbaratının İran’ın nükleer programına ilişkin açıkladığı raporun, “İran’ın büyük güçlere karşı kazandığı zaferin ilanı olduğunu” söyledi.

Ahmedinejad, Irak sınırındaki İlam şehrinde halka hitaben yaptığı konuşmada, ABD istihbaratının İran’ın nükleer programına ilişkin açıkladığı rapora da değindi ve raporun “çok açık bir şekilde, nükleer konuda İran’ın doğru bir yolda ilerlediğini teyit ettiğini, İran’ın haklı olduğunu ve faaliyetlerinde hiçbir sapma olmadığını ortaya çıkardığını” ileri sürdü.

Raporun, “ABD hükümetinin sorunlarını çözmek ve karşılaştığı çıkmaz sokaktan kurtarmak için yayımlandığını” söyleyen Ahmedinejad, “Ama gerçekte bu rapor, İran halkının zafer bildirisidir. Bu rapor, nükleer program konusunda İran halkının dünyadaki büyük güçler karşısındaki büyük zaferinin ilanıdır” diye konuştu.

Ahmedineajad, “Bu rapor, kendi müttefiklerine zarar veren, yalan ve tehditle İran’ın nükleer programını dünyaya tehdit olarak gösteren ve dünyayı gerginlikle dolduran ABD’ye karşı sıkılmış son kurşundur” ifadesini de kullandı. İran’ın nükleer bir ülke olduğunu, bunu da bütün dünyanın kabul ettiğini ifade eden Ahmedinejad, ülkesinin nükleer konumunun “çok iyi bir düzeyde” olduğunu söyledi.

Ahmedinejad, “İran, nükleer teknolojiyi direnişle elde etti. Şunu belirtmek istiyorum ki İran, nükleer programında direnmeye devam edecek ve iğne ucu kadar kendi hakkından vazgeçmeyecek” diye konuştu.

Nükleer programın devam edeceğini belirten Ahmedinejad, ülkesi aleyhine çıkarılmaya çalışılan yeni yaptırım kararlarına ilişkin de şunları söyledi:

“Bize yaptırım yapacaklarını söylüyorlar. Bizim zaten 28 yıldır ABD ile hiçbir ticari ilişkimiz yok. Gerçekte ABD, Avrupa ülkelerine yaptırım uygulamak istiyor. İran’la ticari ilişkilerini kesmek, AB ülkelerine yaptırım uygulamaktır.”

/ TAHRAN

06.12.2007


 

İsrail Gazze’ye rahat vermiyor

İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, “İsrail ordusunun, gerekli olduğunda Gazze’ye geniş çaplı bir kara operasyonu için hazırlıklı olduğunu” söyledi. Aşkenazi, Gazze’de halen devam eden bir savaş olduğunu, geniş çaplı birliklerin her gece zaten operasyonlarını sürdürdüğünü kaydetti.

Aşkenazi, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, ordunun ne yapacağına ilişkin kararın hükümete ait olduğunu belirtti.

Kassam roketlerine karşılık vermek üzere, Gazze’ye girme, orada bir harekat gerçekleştirme ve tekrar çıkmanın oldukça karmaşık bir konu olduğunu belirten Gabi Aşkenazi, Gazze’de halen devam eden bir savaş olduğunu, geniş çaplı birliklerin her gece zaten operasyonlarını sürdürdüğünü de kaydetti.

Aşkenazi, roket saldırılarını azaltmada başarı sağladıklarını, daha az havan mermisi atıldığını kaydetti, ancak yine de hala roket ve havan ile saldırıların devam ettiğini ifade etti.

Genelkurmay Başkanı, hükümetin, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in dönüşüyle ilgili herhangi bir talepte bulunmaksızın Filistinli siyasi tutukluların serbest bırakılması uygulamasını doğru bulmadığını yineledi.

/ KUDÜS

06.12.2007


 

Bush İsrail’de İran’ı görüşecek

İsrail radyosu, üst düzey bir yetkiliye dayanarak, ABD Başkanı George Bush’un 2 günlük ziyaret için 10 Ocak’ta İsrail’e geleceğini bildirdi.

Söz konusu ziyaret, Bush’un başkan olduğundan bu yana geçen 7 yılda İsrail’i ilk ziyareti olacak. ABD Başkanı, Texas Valisi olduğu dönemde, 1998 yılında İsrail’e gelmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe de ABD Başkanı’nın, Ocak ayının ilk günlerinde Orta Doğu’ya gideceğini söylemiş, ancak bu gezinin hangi ülkeleri kapsadığı veya diğer ayrıntıları vermemişti.

Bush’un İsrail ziyaretinde, geçen hafta Annapolis’te yapılan zirveden sonra İsrail-Filistin barış görüşmelerine ivme kazandırılması ve İran konusunun ele alınması bekleniyor.

/ KUDÜS

06.12.2007


 

Duleymi’nin evine baskın

Irak’ın önde gelen Sünni Arap lideri Adnan El Duleymi’ye ait ev ve büroların basılmasını savunan Irak ordusu, cinayet ve insanları evlerini terk etmeye zorlamakla ilgili olarak 42 kişi hakkında soruşturma yaptığını bildirdi.

Irak askeri sözcüsü Tümgeneral Cesim El Musavi, Irak Uyum Cephesi lideri Duleymi ile bağlantısı olan 42 kişinin soruşturulduğunu, ancak Duleymi’nin “şüpheli” durumunda olmadığını söyledi. Musavi, “Biz doğrudan Dr. Adnan El Duleymi’yi ya da Uyum Cephesi’den herhangi bir kişiyi suçlamadık... Ancak tüm durum (Duleymi’nin) özel korumalarıyla bağlantılı. Sizi temin ederim ki, Irak güvenlik güçleri bu davayı profesyonelce ele almaktadır” diye konuştu.

Tümgeneral Musavi, Duleymi’nin ikametgahının olduğu Adil mahallesinde 100’den fazla kişinin, “cinayet ve insanları evlerini terk etmeye zorladıkları” gerekçesiyle söz konusu korumalar hakkında şikayet başvurusunda bulunduklarını kaydetti. Musavi, Duleymi’nin bürosuna yapılan baskında önemli belgeler ele geçtiğini, bunların soruşturmanın ardından yargıya teslim edileceğini belirtti.

Amerikalı ve Iraklı askerler, geçen hafta, yakınlarda bomba yüklü bir araç bulunması üzerine Duleymi’nin ikametgahına baskın düzenlemişti. Duleymi’nin özel korumalarından birinin bomba yüklü araçla bağlantısı olduğu iddia edilmiş, Duleymi’nin oğlu ile yaklaşık 30 kişi gözaltına alınmıştı. Duleymi daha sonra ev hapsine alındığını savunmuş, Irak hükümeti ise bu durumun tüm korumaları tutuklandığı için koruma amaçlı olduğunu öne sürmüştü.

/ BAĞDAT

06.12.2007


 

ABD: Türkiye’ye ne yeşil ne de kırmızı ışık yaktık

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, terör örgütü PKK’ya karşı hafta sonunda düzenlediği operasyonu kendi ulusal güvenlik kaygılarından dolayı gerçekleştirdiğini belirterek, ‘’Türkiye, eylemleri için ABD’den yeşil ışık veya kırmızı ışık almaz’’ ifadesini kullandı.

Bakanlık sözcüsü Tom Casey, operasyona ilişkin bir soru üzerine, ‘’diğer dostlarımız ve müttefiklerimiz gibi Türk hükümeti, eylemleri için ABD’den yeşil ışık veya kırmızı ışık almaz. Türk hükümeti bunu, ulusal güvenlik kaygılarından ve PKK’nin hepimize karşı oluşturduğu ortak tehditten dolayı yaptı’’ dedi. Casey, düzenlediği günlük basın toplantısında, ‘’daha önce de dile getirdiğimiz gibi bizim kesinlikle PKK’nın tasfiye edildiğini ve hiçbir yerde güvenli sığınak bulamadığını görmek şeklinde ortak bir hedefimiz var. Başkan Bush’un, Başbakan Erdoğan’a görüşmelerinde belirttiği gibi bu konuda Türk hükümetiyle işbirliği içinde çalışmaya niyetliyiz’’ diye konuştu. Sözcü Casey, bu sorunla, geniş çaplı bir kara operasyonuyla değil ilgili herkesin birlikte çalışması yoluyla mücadele edilmesi gerektiği yönündeki görüşlerini koruduklarını da kaydetti.

/ WASHINGTON

06.12.2007


 

Gates Irak’a gitti

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, temaslarda bulunmak üzere Irak’a geldi. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell, Gates’in, son ziyaretinden bu yana gelinen noktayı görmek üzere Irak’ı ziyaret ettiğini söyledi.

Irak ziyaretine Musul’dan başlayan Gates’in, ilk etapta bu ülkedeki Amerikalı komutanlarla bir araya geleceği, daha sonra görüşeceği Iraklı yetkililerden, azalan şiddet olaylarını fırsat bilerek Şiilerle Sünniler arasında köprü kurulmasına yönelik imkanlar üzerinde durulmasını isteyeceği belirtildi. Morrell, Gates’in Irak’ta bulunduğu sırada Başbakan Nuri El Maliki ile görüşeceğini de söyledi.

/ MUSUL

06.12.2007


 

2 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyinde direnişçilerin saldırısına uğrayan Amerikan askerlerinden 2’sinin öldüğü bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Selahaddin vilayetinde düzenlenen operasyon sırasında yapılan saldırıda 2 askerin de yaralandığı belirtildi. Amerikan Associated Press haber ajansının verilerine göre, Irak savaşının başladığı 2003 yılının mart ayından beri Irak’ta hayatını kaybeden Amerikan askerlerinin sayısı 3885’e ulaştı.

/ BAĞDAT

06.12.2007


 

CIA raporu yeni yaptırımları zora soktu

Çin, Amerikan istihbaratının İran’ın nükleer çalışmalarını içeren raporunun, İran’a yönelik yeni yaptırımlara ihtiyaç duyulduğu konusundaki kuşkuları artırdığını açıkladı.

Çin’in BM Büyükelçisi Wang Guangya, BM Güvenlik Konseyi’nin herhangi bir adım atmadan önce Amerikan istihbaratının raporunu gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Raporun, BM’nin İran’a yeni yaptırımlar getirme olasılığını düşürdüğünü ifade eden Wang, “Artık durum değişti” diye konuştu.

Amerikan istihbaratının raporunda, İran’ın nükleer silah programına 2003 yılında son verdiğinin açıklanmasına rağmen Washington ile Avrupa’daki müttefikleri yeni yaptırımlar konusunda ısrar ediyor.

06.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri