Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kuraklık tarımı vurdu

Türkiye’de karakteristik ürünlerin yetiştirildiği bölgelerde, kuraklık sebebiyle verim kaybı yaşandı. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale ve Muğla’da yoğun üretimi bulunan üzüm, incir, pamuk ile tütün rekoltesinin, kuraklık sebebiyle yüzde 20 ile 35 arasında düştüğü belirlendi.

Türkiye’de karakteristik ürünlerin yetiştirildiği bölgelerde, kuraklık sebebiyle verim kaybı yaşandı. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale ve Muğla’da yoğun üretimi bulunan üzüm, incir, pamuk ile tütün rekoltesinin, kuraklık sebebiyle yüzde 20 ile 35 arasında düştüğü belirlendi. Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzümde geçen yıl 240 bin ton olan rekoltenin bu yıl yüzde 20 düşüşle 225 bin tona indiğini bildirdi. Aydın başta olmak üzere Denizli ve İzmir’i kapsayan Büyük ve Küçük Menderes havzalarında yılda 60 bin ton üretilen kuru incirde de yüzde 20 oranında verim düşüşü olacağı üretimin 48 bin 12 ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ege Bölgesi’nde, pamukta geçen yıla göre verimin yüzde 30 düşüşeceği, rekoltenin 153 bin 651 ton civarında olacağı bildiriliyor.

Bursa’da, zeytin veriminde özellikle Mudanya ve Gemlik’te sulama yapılamayan yamaçlık bölgelerdeki zeytinliklerde rekolte düşüşü yaşanırken, Orhangazi ve İznik gibi sulanabilen bölgelerde bu konuda sorun bulunmadığı belirtildi. Bursa denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden olan şeftalide ise geçen yıla göre rekoltede düşüş meydana geldi.

Iğdır Tarım Müdür Vekili Aysel Ağayar, kuraklığın özellikle buğday ve şeker pancarı üretimini olumsuz etkilediğini, her yıl ortalama 80 bin ton olan buğday üretiminin, bu yıl 52 bin 800 tona düştüğünü kaydetti.

Amasya Tarım Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kentte bu yıl görülen kuraklığın etkisiyle buğday üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 40 verim düşüklüğü görüldü. Buğdayın 2007 yılı üretimi, 341 bin ton olarak gerçekleşti.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bu yıl havanın aşırı sıcak olması ve poyraz sebebiyle beklenilen verimin alınamadığını, diğer ürünlerde olduğu gibi pamukta da rekolte düşüşü yaşandığını söyledi. Barut, “Hasat bittiğinde yüzde 35-40’lık kayıp olduğunu gördük” dedi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, ildeki narenciye üretiminin yüzde 50’ye yakın bir oranda azalacağını söyledi.

Kütahya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2006’da 450 bin ton olan buğday üretimi, 2007’de 407 bin tona geriledi. Buğdaydaki rekolte düşüşü sebebinin kuraklık olduğu bildirildi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, patates rekoltesinin kuraklık nedeniyle bu yıl düştüğünü belirterek, Nevşehir’de geçen yıl 1 milyon 50 bin ton, bu yıl ise ekim alanlarının genişlemesine rağmen 870 bin ton patates rekoltesi gerçekleştiğini söyledi.

Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Yusuf Ünlü, hububat üretiminin ağırlıklı olduğu kentte bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 50’den fazla düşüş olduğunu bildirdi.

HUBUBAT İTHALATINDA REKOR ARTIŞ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk on ayında geçen yılın aynı dönemine göre ithalatta en hızlı artış hububatta gerçekleşti. Tarımda yaşanan rekolde kaybı nedeniyle ortaya çıkan arz-talep açığı hububat ithalatını patlattı. Geçen yılın ilk on ayında 112.3 milyon dolar olan hububat ithalatı bu yıl anılan dönemde yüzde 615.6’lık artışla 804 milyon dolara ulaştı.

/ ANKARA

06.12.2007


 

Çalık’tan Sabah-atv’ye 1.1 milyar dolar

Sabah-atv ticari ve iktisadi bütünlüğünün satış ihalesine tek başına katılan Çalık Grubu önderliğindeki Turkuaz peşin olarak 1.1 milyar dolarlık teklif verdi.

Ahmet Afif Paşa Yalısı’nda yapılan ihalede Çalık’ın kapalı zarfla teklifi muhammen bedel 1.1 milyar dolar oldu. İhale Komisyonu’nun bedel artırım talebine rağmen grup teklifi değiştirmedi. İhale sonucu Fon Kurulu’nun onayına sunulacak.

Çalık Grubu adına ihalede Hukuk Müşaviri Serhat Demir, Proje Yatırım Direktörü Berkan Ateş ve Kurumsal İletişim Müdürü Aslıhan Ahişkal yer aldı. İhale sonrası grup adına açıklama yapan Serhat Demir, AB’ye aday ülkelerde reklam ve medya sektörlerinde çok ciddi büyüme yaşandığını belirterek, “Grubumuz bunu tamamen ticari olarak değerlendirdi. Medya üzerinde siyasi yetki kullanma düşüncemiz yoktur. Bizim hassasiyetimiz tamamen bu yönde” dedi. CHP lideri Baykal’ın ‘Sabah-atv Başbakan’ın damadının şirketine gidiyor’ eleştirisini değerlendiren Demir, “Şartnameyi aldığımız 15 Kasım’dan bu yana mali, hukuki ve ticari açıdan değerlendirmeleri yaptık. Bunun dışındaki gelişmeler tamamen bizim dışımızdaki tartışmalardır. Biz kendi işimize baktık” dedi.

Yabancı ortaklık düşünmediklerini belirten Demir, Turkuaz A.Ş’nin Çalık’ın mutlak kontrolünde olan bir şirket olduğunu söyledi.

İHALE İÇİN ÜÇ SEÇENEK VAR

Bundan sonraki aşamada ihale, üç şekilde sona erdirilebilir. Fon Kurulu, ya ihalenin pazarlık tarihi olan 7 Aralık 2007’de teklifi vereni pazarlığa çağıracak veya ihaleyi iptal edecek ya da fiyatı onaylayacak. Onaydan sonra ise teklif, Rekabet Kurulu ve RTÜK’e görüş almak için gönderilecek. Fon Kurulu, son kararını görüşler alındıktan sonra verecek.

/ İSTANBUL

06.12.2007


 

MÜSİAD’dan Bakan Çağlayan’a Rapor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD,) yılın son Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısını Konya’da, gerçekleştirecek

Konya MÜSİAD Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan toplantıya; Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat’ın yanı sıra 28 şube başkanı, Konyalı işadamları ve bölge milletvekilleri katılacak.

İki aylık periyotlarla Anadolu’nun çeşitli illerinde yapılan toplantılar ile ticari bir hareketlilik sağlanmasının yanısıra bölgesel sorunların çözümü için adım atılmaya çalışıldığını ifade eden MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk, düzenlenecek toplantıda MÜSİAD şube başkanlarının Bakan Zafer Çağlayan’a illerinin acil sorunlarını içeren bir rapor sunacaklarını belirtti. Organize Sanayi Bölgeleri ile kümelenmenin masaya yatırılacağı toplantı 7 – 8 Aralık 2007 tarihlerinde Konya MÜSİAD Şubesi’nde gerçekleştirilecek.

Yeni Asya / İSTANBUL

06.12.2007


 

EKK cari açık için toplanıyor

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında bugün toplanacak.

Başbakanlık yeni binada yapılacak toplantıda, genelde ekonomideki güncel gelişmeler ele alınırken, özelde gündemi cari açık oluşturacak. Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanı sıra Merkez Bankası Başkanı, Maliye, Sağlık, Tarım ve Köyişleri, Hazine, Dış Ticaret, Devlet Planlama Teşkilatı, Gümrük müsteşarları, Türk Standardları Enstitüsü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası başkanları da toplantıya katılacak.

/ ANKARA

06.12.2007


 

Motorinde 4 YKr indirim

Motorinin litre fiyatında 4 YKr indirim yapıldı. Yeni ayarlamaya göre, Ankara’da motorinin litre satış fiyatı BP, OPET, Shell ve Petrol Ofisi’nde 2,61 YTL’den 2,57 YTL’ye düştü.

Aynı satış noktalarında İstanbul nadolu ve Avrupa yakalarında 2,58 YTL’den 2,54 YTL’ye, İzmir’de ise 2,57 YTL’den 2,53 YTL’ye düştü.

‘’Eurodizel’’ olarak bilinen düşük kükürtlü motorinin pompa fiyatında da litrede 6 YKr indirime gidildi. Buna göre düşük kükürtlü motorinin pompa fiyatı Ankara’da BP, Opet ve Shell’de 2,78 YTL’den 2,72 YTL’ye Petrol Ofisi’nde 2,75 YTL’den 2,69 YTL’ye geriledi. İzmir’de de söz konusu istasyonlarda 2,74 YTL’den 2,68 YTL’ye, İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası’nda ise 2,75 YTL’den 2,69 YTL’ye indi.

Öte yandan, fuel-5 ve fuel-6’nın kilogram fiyatında da söz konusu istasyonlarda 2-3 YKr indirime gidildi. Gazyağının litre fiyatında ise Shell, Ankara, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakası ile İzmir’de 5 YKr indirime gitti

/ ANKARA

06.12.2007


 

Bal üreticileri sıkıntıda

Muğla’da, yaklaşık bir milyon kovanda yıllık ortalama 25 bin ton bal üretiminin yapıldığı ve 5 bin 800 ailenin arıcılıkla geçimini sağladığı ilde, yaşanan kuraklık nedeniyle 2007 yılı çam balı üretimi durma noktasına geriledi

Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ının Türkiye’de üretildiğini, üretilen çam balının da yüzde 70’inin Muğla’dan karşılandığını belirterek, arıcılara devlet desteği istedi.

MAYBİR Başkanı Şahin, önümüzdeki aylarda toplu arı ölümlerinin olabileceğine ileri sürerek, “Arıcılık ölürse ekolojik denge bozulur. Bitkilerdeki döllenme olmaz. Tüm bitkisel üretimler de sona erer. Bu da insanlığın sonu demektir” ifadelerini kullandı.

/ MUĞLA

06.12.2007


 

Irmaklardan 15 bin megavat elektrik üretilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’deki ırmakların değerlendirilmesiyle bin 600 proje oluşturulduğunu belirterek, ‘’Bunların 980 tanesi şu anda sahibini buldu. Bunlardan üreteceğimiz elektrik yaklaşık 15-16 bin megavat yapacak’’ dedi.

Güler, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nca (TUSKON) İstanbul’da düzenlenen ‘’Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü’’ toplantısında yaptığı konuşmada, enerji ve tabii kaynaklar konusunda Türkiye’de yapılanlara değinerek, özellikle ırmakların enerji üretme noktasındaki potansiyellerinin tespit edildiğini söyledi. Güler, şöyle konuştu: ‘’Bizler bu şekilde bütün ırmaklarımızı değerlendirerek, bin 600 proje oluşturduk. Bu bin 600 projeyi, şimdi nehir tipi küçük türbinlerle elektrik üretmek üzere projelendirdik. Bunların 980 tanesi şu anda sahibini buldu. Bunlardan üreteceğimiz elektrik, yaklaşık 15-16 bin megavat yapacak. Bu, son derece önemli bir miktar. Bunların türbinlerini üretmek istiyoruz. Türbinleri ürettiğimiz zaman yaklaşık 20 milyar dolarlık bir piyasa meydana gelecek.’’

Güler, Türkiye’nin rüzgar haritasının çıkarıldığını, rüzgardan hem elektrik, hem de bunların türbinini üretmenin mümkün olduğunu belirterek, burada da 10-12 milyar dolarlık bir piyasa olduğunu söyledi.

Türkiye’nin jeotermal enerji bakımından zengin olduğunu vurgulayan Güler, jeotermal enerji konusunda da sondaj makinelerinin imal edilip, bunların daha derinlere inmesinin sağlanabileceğini bildirdi. Güler, imkanlar değerlendirildiği takdirde, enerjide dışa bağımlılığın azalacağını, karbondioksit nedeniyle meydana gelen hava kirliliğinin de önleneceğini söyledi.

/ İSTANBUL

06.12.2007


 

Enerji ithaline 26.6 milyar dolar

Türkiye’nin ham petrol, akaryakıt, doğal gaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatı yılın ilk on aylık döneminde ödediği döviz 26.6 milyar dolarla toplam ithalatın yaklaşık beşte birini oluşturdu.

Bu dönemdeki dış ticaret açığının yüzde 45.3’ü net enerji ithalatından kaynaklandı. Bu yılın tümünde 166 milyar dolara çıkacağı tahmin edilen toplam ithalat içinde enerji ithalatının da 32 milyar doları aşması bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl Ocak-Ekim döneninde 23 milyar 516 milyon dolar olan enerji ithalatı için bu yıl aynı dönemde ödenen fatura 26 milyar 621 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu tutar aynı dönemde 137 milyar 36 milyon dolar olan toplam ithalatın yüzde 19.4’ü kadar bir büyüklük oluşturdu. Buna göre Türkiye’nin ithalat faturasının yaklaşık beşte biri enerji için ödendi.

/ ANKARA

06.12.2007


 

Turkcell: Dâvâdan vazgeçebiliriz

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Numara Taşınabilirliği Yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması talebinin Danıştay’ın 13. Dairesi tarafından reddedilmesine ilişkin olarak, “Davadan vazgeçmeyi düşünebiliriz” dedi.

Ciliv, Active Academy tarafından düzenlenen 5. Uluslararsı Finans Zirvesi sırasında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Danıştay’ın numara taşınabilirliği konusunda aldığı kararı değerlendiren Ciliv, “Biz her zaman devletin, hukukun kararlarını son derece saygıyla karşılıyoruz. Bu yüzden, kararları anında uygulamaya geçireceğiz” dedi.

Ciliv, “Davadan vazgeçmeyi düşünebilir misiniz?” şeklindeki bir soruya ise “Davadan vazgeçmeyi düşünebiliriz. Durumu değerlendiriyoruz. Esasında bu dava hakkında bir yorumda bulunmak mümkün değil. O yüzden biraz beklemek gerekiyor” cevabını verdi.

/ İSTANBUL

06.12.2007


 

İnşaat sektöründe küçülme

İnşaat sektöründe bu yıl gözle görülür bir küçülme yaşandı. Yılın ilk dokuz ayında belediyelerce Yapı Ruhsatı verilen bina sayısında yüzde 11.4, daire sayısında da yüzde 4.3 düşüş yaşandı, binaların değerinde ise yüzde 10 artış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yapı izinleri istatistiklerini açıkladı.

Buna göre yapı ruhsatı verilen toplam bina sayısı Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.4 düşerek 74 bin 740’a geriledi. Yapı ruhsatları kapsamındaki binaların toplam yüz ölçümü de yüzde 0.2 küçülerek 88 milyon 796.6 bin metrekareye indi.

Daire sayısı yüzde 4.3 azalarak 419 bin 83’e gerilerken, yapı ruhsatı alınan binaların toplam değeri 44 milyar 73 milyon YTL ile geçen yılın aynı dönemindekinin yüzde 10 üzerinde gerçekleşti. Yapı ruhsatları kapsamında 2006 yılının ilk dokuz ayında 73 bin 596 olan “konut” tipi bina sayısı, bu yılın aynı döneminde yüzde 12.1 düşüşle 64 bin 661’ye geriledi.

Konut yüzölçümleri yüzde 4.1’lik düşüşle 67 milyon 453.2 bin metrekareden 64 milyon 687.9 metrekareye geriledi.

/ ANKARA

06.12.2007


 

Yoksullukla mücadelenin yolu kamu reformundan geçiyor

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, yolsuzlukla mücadele etmenin yolunun, kamu sektörü reformu olduğunu kaydetti.

Zachau, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen ‘’3. Yolsuzlukla Mücadele Konferansı-Yerelleşme ve Yolsuzluk’’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, yolsuzluğun her ülkede yaşandığını, ancak bazı ülkelerde, bazı sektörlerde, bazı şehirlerde yolsuzluğun daha az zarar verdiğini kaydetti.

Bunun nedeninin, kamu sektörünün daha etkin çalışması ve kamu reformlarının yapılması olduğunu belirten Zachau, kamu sektörü reformunda en önemli unsurlardan birinin şeffaflık olduğunu söyledi. Türkiye’nin kamu hizmetlerinin modernleşmesi konusunda çok önemli yol katettiğini, ancak halen atılması gereken adımların bulunduğunu da kaydeden Zachau, eğitimin kamu sektörü reformu bağlamında çok önemli bir unsur olduğunu belirtti. TEPAV Direktörü Güven Sak da yolsuzlukla mücadelede kamu reformunun çok önemli olduğunu belirterek, yolsuzluğun ilacının saydamlık olduğunu bildirdi.

/ ANKARA

06.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri