Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Teşvik 15 yıl uygulansın

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 24 oda ve borsa başkanları hazırladıkları raporda, yeni teşvik yasasının 21 ilde 15 yıl uygulanması isteğinde bulundu. Aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Elazığ, Şırnak, Malatya, Batman, Adıyaman, Şanlıurfa, Van, Muş Tunceli, Mardin, Bingöl’ün bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 24 oda ve borsa başkanları hükümete sunmak üzere Teşvik Yasası ile ilgili ortak görüşlerini bir raporda topladı.

Raporda, Türkiye ekonomisinin bugün en önemli gündem maddelerinden birinin Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinin ekonomik anlamda istenilen noktada bulunmadığı ifade edilerek, bölgede yaşanan bir çok sosyal sorunun kökeninde bu noktanın önem arz ettiği inancında oldukları kaydedildi.

Mevcut teşvik mevzuatı ve 5084 sayılı yatırımları teşvik kanununun bölge için süresinin uzatılması ve yeni desteklerin ilâve edilmesinin bölgenin kalkınmasında faydalı olacağı görüşünde birleşildiği ifade edilen raporda, mevcut 5084 sayılı teşvik kanunun yalnız Doğu ve Güneydoğu’daki illerde 15 yıl süre ile uygulanması, teşvik yasasının, yasadan önce yapımı tamamlanmış ve üretime geçmiş bütün işletmeleri kapsaması gerektiği kaydedildi. Batı illerinden bu bölgeye fabrikalarını taşımak isteyen yatırımcılara uzun vadeli, düşük faizli kredi desteği sağlanması ve bu bölgeden yapılacak ihracatlarda çok daha düşük faizli Eximbank kredilerinin verilmesi görüşüne yer verilen raporda, enerji desteğinin peşin olarak mahsup edilmesi de istendi.

UZUN VADELİ, DÜŞÜK KREDİ İSTEĞİ

Raporda, bölgede üretilen ürünlerin pazara ve limana ulaşmasında nakliye desteği verilmesi, bu desteğin akaryakıttan ÖTV’nin alınmaması şeklinde olabileceği teklifinde bulunuldu. Türkiye genelinde yüzde 40 olarak uygulanan yatırım indiriminin bölgede yüzde 200 olarak uygulanması talebini içeren raporda, şöyle denildi: ‘’Hazine kaynaklı uzun vadeli düşük faizli veya faizsiz yatırım kredileri teşvik kapsamına alınmalı, teşvik belgesi şartı aranmadan tüm yatırımlar bu destekten faydalanmalıdır.

Geçmiş yıllarda gündeme gelen nitelikli Sanayi Bölgesi (NSB) projesinin yeniden gündeme alınarak ABD ile bu yönde anlaşma yapılmalıdır. Programlarda öncelikle bölgenin yatırım ortamını iyileştirecek, başta eğitim, sağlık, turizm, finans, kara yolları, demir yolları gibi fiziki bütün altyapı eksikliklerinin giderilmesi sağlanmalıdır.’’

/ DİYARBAKIR

07.12.2007


 

Kamu borcunda sanal küçülme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, TBMM Genel Kurulu’nda 2008 bütçe konuşmasında, “2002 yılında yüzde 78.4 olan kamu borç stokunun millî gelire oranının yüzde 45’e indiği ve yıl sonunda yüzde 40’a düşeceği” yönündeki açıklamasının, kamu borcuna ilişkin bir “tanım farkı”ndan kaynaklandığı belirlendi.

AKP’nin iktidarda olduğu 2002 sonundan bu yana 100.9 milyar YTL artarak 357.7 milyar YTL’ye ulaşan toplam kamu borcu, ilişkili olmadığı halde, Hazine’nin “kamu net borcu” tanımı kapsamında, Merkez Bankası varlıkları, kamu mevduatı ve İşsizlik Sigortası Fonu birikimlerinin bundan düşmesiyle, “kâğıt üzerinde” 249 milyar YTL’ye düşüyor.

Başbakan Erdoğan’ın kamu borcunun millî gelire oranına ilişkin verdiği yüzde 45 oranı da söz konusu kamu “net” borcu tanımına dayanıyor. Toplam borcun GSMH’a oranı ise yüzde 63.3’le hâlâ “çok borçluluk” kriterini aşıyor. Uluslar arası kabulde yüzde 60 olan “çok borçlu ülke” tanımında ise toplam kamu borcunun ülke millî gelirine oranı esas alınıyor.

BORÇTA 100 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

AKP’nin iktidarda olduğu 2002 sonundan bu yana kamunun toplam borç stokunda yüzde 39.3 oranında 100 milyar 901 milyon YTL’lik artış oldu. Toplam borç, 2002 sonunda 256 milyar 818 milyon YTL düzeyinde bulunuyordu. Bu dönemde iç borç stoku yüzde 72.1 oranında 111 milyar 552 milyon YTL artarken, dış borcun YTL cinsinden karşılığı ise kurdaki düşüş sebebiyle 10 milyar 652 milyon YTL küçüldü. Kurdan kaynaklanan bu düşüş de toplam borç stokundaki artışın düşük gözükmesine yol açtı.

Ancak “net” borç hesabına göre, kamu net borç stoku, anılan dönemde sadece yüzde 15.5 oranında 33 milyar 371 milyon YTL artmış gözüktü.

/ ANKARA

07.12.2007


 

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ihalesi Özgün’ün

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin Türkiye sınırları içindeki 76 kilometrelik bölümünün yapım ihalesi sonuçlandı. İhaleyi, en düşük teklifi veren Özgün Yapı-Çelikler Ortak Girişimi kazandı. İhale sonucu, Kamu İhale Kurumuna herhangi bir itiraz olmaması halinde kesinleşecek ve kazanan firmayla sözleşme imzalanmasının ardından firmaya yer gösterme işlemi yapılacak.

Tarihi İpek Yolu’nu ‘’Demir İpek Yolu’’na dönüştürecek Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının Türkiye içerisinde kalan kısmının yapımı için yatırım programında 380 milyon YTL ödenek ayrıldı. Projenin tümünün 2010 yılında tamamlanması hedefleniyor. Diğer taraftan İstanbul Boğazı’nda sürdürülen Marmaray Projesi’nin de tamamlanmasına paralel olarak, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hayata geçirildiğinde Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması planlanıyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hizmete girdiğinde, orta vadede yıllık 30 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.

/ ANKARA

07.12.2007


 

Petkim ilk çeyrekte devredilecek

Petkim’in özelleştirme süreci devam ederken, devrin en geç 2008 yılının ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor.

Petkim’in santral, sosyal tesis gibi kısımları, şirketin mütemmim cüzleri (hukukî ve işletme anlamında ayrılmaz parçası) olduğundan ve Petkim’de hisse satışı şeklinde özelleştirme yapıldığından, taşınmazlarda aynı anda devredilecek. İhaleyi kazanan Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu prosedür gereği, Türkiye’de tüzel kişiliği olan bir şirket oluşturacak. Daha sonra, devir sözleşmesi oluşturulan bu yeni şirketle imzalanacak.

Alıcının, peşin ya da taksitli ödeme seçenekleri bulunuyor.

/ ANKARA

07.12.2007


 

Elektriğe 8 milyar dolar fazla ödenecek

Enerji Bakanlığı, imtiyaz sözleşmesi bulunmasına karşılık devrini yapmadığı Afşin-Elbistan A Termik Santralı ile ilgili dâvâyı kaybetti.

Danıştay’ın aldığı karar çerçevesinde santralın 20 yıllığına ERG-Verbund Elektrik’e devredilmesi için görüşmeler başladı. Devrin yapılması ile alım ve fiyat garantisi verileceğinden kamu 4 milyar dolara mal edeceği elektrik için 12 milyar dolar ödeyecek.

/ ANKARA

07.12.2007


 

Netron’dan bilişime iş gücü desteği

IT Pro Factory’nin hedefi, bilişim sektörü içen 1yılda 500 sistem uzmanı yetiştirmek.

Netron Genel Müdürü Bülent Tekmen, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçoğlu ve Randstad Genel Müdürü Altuğ Yaka düzenledikleri toplantı ile IT Pro Factory projesini tanıttılar. Proje ile yetişmiş iş gücü açığının yüz binlerce kişiye ulaştığı bilişim sektörüne nitelikli sistem uzmanlarının kazandırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında bir yıl içerisinde 500 sistem uzmanı yetiştirilmesi hedefleniyor. Mezunlar hemen işe yönlendirilirken, eğitim ücretini de programın tamamlanmasının ardından işe yerleşince ödemeye başlayacaklar.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

07.12.2007


 

“İslâm Finansında Liderler’’ Zirvesi İstanbul’da

International Quality and Productivity Center (IQPC) tarafından 25-29 Mayıs 2008 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak ‘’İslam Finansında Liderler’’ Zirvesi’nin dünya finans çevrelerine tanıtımı amacıyla 9 Aralık’ta Dubai’de bir toplantı düzenlenecek.

IQPC’nin bu zirvenin düzenlenmesinde Türkiye’deki stratejik ortağı olan Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi’nden yapılan açıklamada, Dubai’de yapılacak tanıtım toplantısına, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, SPK Başkan Yardımcısı Ender Çolak ve BDDK Bankalar Yeminli Başmurakıbı Utku Tosun’un katılacağı bildirildi.

Açıklamada, özellikle son yıllarda petrol fiyatlarındaki artış sebebiyle petrol üreticisi Körfez ülkelerinde büyük bir sermaye birikimi oluştuğu, Dubai, Katar, Bahreyn gibi yerlerin önemli finans merkezleri haline geldiği ifade edildi.

/ ANKARA

07.12.2007


 

İşsizlik fonu 30 milyar YTL’yi aştı

İşsizlik Sigortası Fonu’nun, net birikimi Kasım sonu itibariyle 30 milyar 58.4 milyon YTL’ye ulaştı. İşsizleri finanse etmek için kurulan Fon topladığı paraları iç borçlanma ihalelerinde devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) yatırarak, yüksek getiri elde ederken, Hazine’nin borçlanmasını kolaylaştırdı. İşsizlere ödenen para ise sembolik düzeyde kaldı.

Türkiye İş Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, Fon’un bugüne kadar işçi ve işverenlerden topladığı primler, gecikme zam ve cezaları ile Fon’a yapılan devlet katkısı ve faizden oluşan toplam geliri Kasım sonu itibariyle 31 milyar 576 milyon YTL’ye ulaşırken, Fon’dan büyük bölümü işsizlere olmak üzere yapılan toplam harcama 1 milyar 509 milyon YTL’de kaldı. Fon, yasal olarak prim tahsiline başladığı 1 Haziran 2000’den bu yana işçi ve işveren payı olarak toplam 9 milyar 834.2 milyon YTL prim tahsil etti. Bu dönemde geciken ödemeler dolayısıyla 216.2 milyon YTL gecikme zammı ve 10.5 milyon YTL de idarî para cezası tahsil eden Fon’a devlet katkısı olarak da Hazine tarafından 3 milyar 356.1 milyon YTL aktarıldı. Fon, bu dönemde gelirlerini çeşitli yatırım araçlarında değerlendirerek 18 milyar 159 milyon YTL faiz geliri elde etti. Böylece Fon’un başlangıçtan bu yana elde ettiği toplam gelir 31 milyar 576.1 milyon YTL’ye çıktı.

/ ANKARA

07.12.2007


 

Benzinde 4 kuruş indirim

95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatında 4 YKr indirim yapıldı. OPET, BP, Shell, Petrol Ofisi, 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa litre fiyatını Ankara ve İzmir’de 3,13 YTL’den 3,09 YTL’ye, İstanbul’un Avrupa yakasında ise 3,14 YTL’den 3,10 YTL’ye düşürdü.

Bu arada Shell, 98 oktan kurşunsuz benzinin pompa litre fiyatını ise Ankara’da 3,47 YTL’den 3,43 YTL’ye, İzmir’de 3,44 YTL’den 3,40 YTL’ye, İstanbul’un Avrupa yakasında ise 3,45 YTL’den 3,41 YTL’ye indirdi.

/ ANKARA

07.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri