Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bölünme hız kazanıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, 2004 yılında yapılan referandumun ardından geçen 3 yıllık süreçte, Kıbrıs’taki iki halkın birbirinden daha uzak ve hoşnutsuz olduğunu, bölünmenin siyasi elitten halka doğru yayılma yaşadığını söyledi.

Talat, ‘’(Kıbrıs Rum kesimindeki) seçimlerin hemen arkasından BM’nin bir inisiyatif almasını bekleyebiliriz’’ dedi.

Talat, Denizli Sanayici ve İşadamları Derneğinin (DESİAD) davetlisi olarak geldiği Denizli’de konuşmacı olarak katıldığı ‘’Kıbrıs Gündemi’’ konulu konferansta, 24 Nisan 2004’de Kıbrıs’ta yapılan referandumun, KKTC için tarihi dönüm noktalarından olduğunu belirtti. Referandumun ardından dünyanın Kıbrıs’ta barışın sağlanması yolunda KKTC ve Türk insanına bakışının değiştiğini dile getiren Talat, ‘’AB, 26 Nisanda yani referandumdan 2 gün sonra Kıbrıs Türk’lerinin izolasyonunu kaldıracağı sözünü vermişti, ancak yapamadılar. Çünkü Kıbrıs Rum kesimi AB üyesi oldu. Veto hakkını kullandı. Her şeye engel oldu. AB, ancak veto hakkının geçerli olmadığı noktalarda bazı açılımlar yapabildi’’ dedi.

Ülkelerin dış politikalarının bir anda değil, adım adım değiştiğini, bu sebeple KKTC olarak doğru politikalarını sürdüreceklerini vurgulayan Talat, esnek, kararlı, reddeden olmayan ve haklarını geliştirmeye yönelik politikaları sayesinde, Kıbrıs’ta çözümü hangi tarafın istemediğinin tam olarak anlaşılacağını, dolayısıyla ülkelerin dış politikalarında değişiklikler yaşanacağını anlattı.

Bölünme kalıcı olabilir

2008 yılında yapılacak seçimlerin ardından ortaya konulacak girişimlerin başarısız olması halinde, Kıbrıs sorununun çözümünün başka yöntemlerle aranacağını vurgulayan Talat, şöyle devam etti: “Benim bildiğim bir şey var; 2004’e göre bugün Kıbrıs’ta iki halk birbirinden daha uzaktır, birbirinden daha hoşnutsuzdur. Yani kafalarda, beyinlerde uzaklaşma vardır. Yani bölünme siyasi elitten halka doğru ciddi bir yayılma yaşamıştır. Eğer 2008’den sonra, yani Kıbrıs Rum tarafındaki seçimden sonra bu durum devam ederse, hatta kötüleşirse bölünme daha da kalıcı hale gelir. Bu da bir gerçekliktir ve bunun bütün dünya, BM dahil olmak üzere görmektedir, bilmektedir. Zaten Genel Sekreter ‘Eğer Kıbrıs sorunun çözüleceğinden emin olmazsam inisiyatif yüklenmek istemiyorum’ diyor.’’

Seçimlerin ardından Kıbrıs’ta kalıcı barışın oluşması yönünden son girişimlerinin yaşanacağını, sonucuna da herkesin katlanacağını bildiren Talat, ‘’Biz doğru politikamızı yürütmeliyiz ki katlanacağımız sonuç bizim için ağır olmasın. O nedenle uluslararası alanda anlaşılır, kabul edilir, çağdaş sayılan, rekabet edebilir bir politika yürütüyoruz. Bu politikayı sürdüreceğiz’’ dedi.

“BM İNİSİYATİF ALMALI”

2008 yılında Kıbrıs Rum kesiminde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin bütün dünya tarafından merakla beklendiğini dile getiren Talat, şunları söyledi: ‘’BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, son raporunda ‘2008 önemli bir yıl olacak’ diyor. Dolayısıyla seçimlerin hemen arkasından BM’nin bir inisiyatif almasını bekleyebiliriz. Biz o güne hazırlanıyoruz. Biz o günü karşılamak için haklı politikamızı, haklı çizgimizi koruyarak Kıbrıs Türk halkının ve tabii Türkiye’nin çıkarlarının gerektirdiği politikaların hazırlıklarını yaparak o güne yönlendiriyoruz. Bir müzakere sürecinin başlama ihtimali olup olmadığı sorusunun kesin bir cevabı yok. Çünkü bu Kıbrıs Rum tarafının tutumuna bağlı. Yarın Kıbrıs Rum tarafı ‘müzakereleri başlatmaya hazırım’ dese bu müzakereler başlar. Bu da kesindir. ’’

/ DENİZLİ

08.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başbakandan ‘eve dön’çağrısı

  Fırat: Açık bir hüküm olmayacak

  Öger: Türkiye, AB’nin “daha akıllı Çin”i olacak

  Karlsson: AB, “akdi”ne uyacak

  Teziç bugün bırakıyor

  Esengün: Teziç dönemi yasakla anılacak

  Hacda kuraya devam

  Üniversite’den kurban satışı

  ‘’Aile polisliği’’ projesi başlıyor

  Doğu'da kar yolları kapadı

  Bölünme hız kazanıyor

  Bilman: Azınlıklar, ülkelerarası köprü

  Büyükelçi Ross Wilson: Bilgi paylaşımı iyi sonuçlar verdi

  Malatya cinayetinde geri adım yok

  Çocuklar okulu harabeye çevirdi, fatura devlete

  Öğretmenler POS cihazlı tahsilata başladı

  Gezici internet otobüsü hizmette

  Enfeksiyondan korunmak için eller yıkanmalı

  ABD’de, 200 bin Lâtin Müslüman var


 Son Dakika Haberleri