Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

OECD rakamları Şimşek’i yalanlıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) verileri, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in “Türkiye’de ortalama ücretler OECD ortalamasının üzerinde” iddiasını doğrulamıyor. Konuyu Referans gazetesindeki Analiz köşesinde değerlendiren İsmet Özkul, Bakan Şimşek’in, ‘Türkiye’de ücretler yüksek’ açıklamasını, OECD verilerinin yalanladığını savundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verileri, Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in “Türkiye’de ortalama ücretler OECD ortalamasının üzerinde” iddiasını yalanlıyor.

Konuyu, Referans Gazete’sindeki Analiz köşesinde değerlendiren İsmet Özkul, Bakan Mehmet Şimşek’in, ‘Türkiye’de ücretler yüksek’ açıklamasını, OECD verilerinin yalanladığını savundu. Şimşek’in, Çarşamba günü yapılan 5. Uluslararası Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada “Diyorlar ki ücretler çok düşük. Türkiye’de ortalama ücreti alın, kişi başına milli gelire bölün. OECD ülkeleri ile karşılaştırdığınızda, ücrette en yüksek ülkelerden bir tanesiyiz. Yani yorganına göre imkanlar, aslında son derece iyi” dediğini hatırlatan Özkul, OECD’nin tüm üyeleri kapsayan en son verisi olan 2004 yılına ait rakamlara göre, Türkiye’nin ücret ve maaşların gayrısafi yurtiçi hasıladan (GSYİH) aldığı payın yüzde 26,3 olduğuna işaret etti. “OECD ülkelerinin ortalaması ise yüzde 52 ile Türkiye’nin iki katına eşit” diyen Özkul, OECD içinde ücretlerin milli gelirdeki payı en düşük ikinci ülke olan Meksika’da bile bu oranın yüzde 30,4 ile Türkiye’den 4.1 puan daha yüksek olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek’in hesabının, ortalama ücretin kişi başına milli gelire bölünerek bulunan oranın, diğer OECD ülkeleri ile karşılaştırmasına dayandığını belirten Özkul şunlar kaydetti: “Ancak Şimşek, Türkiye’de en büyük sorun olarak görülen kayıtdışını hesaba katmıyor. Hiçbir sosyal güvenliğe sahip olmadan asgarî ücretin bile altında çalıştırılan nüfus gözönüne alındığında ücret ortalamasının, Şimşek’in hesapladığı rakamın çok altına ineceği açık. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en son verilerine göre Türkiye’de istihdamın yüzde 48,7’si kayıtdışı çalışıyor.”

“Şimşek tarihe geçti”

Özkul yazısında, “Bugüne kadar kamu kesimi ücret görüşmeleri ve asgari ücret tesbit çalışmaları sırasında, ‘Türkiye’nin ve bütçenin imkanları el vermediği için ücretlerin zorunlu olarak düşük tutulduğunu’ savunan bakanları Türk kamuoyu çok gördü. Ancak Türkiye’de maaşların, dünyanın en zengin ülkelerinin ortalamalarından bile yüksek olduğunu iddia eden ilk bakan Mehmet Şimşek oldu” dedi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

09.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  OECD rakamları Şimşek’i yalanlıyor

  Açlık sınırı 659 YTL

  10 milyon 655 bin kişi kayıt dışı

  İran, artık dolarla petrol satmıyor

  İngiltere’de ekonomik kriz

  “Geçim indirimi yüksek ücretliyi cezalandırıyor”

  Yeni teşvik sistemi yolda

  İstanbul’un ihracatı 80 ile bedel

  Kepez Limanı kapatılmasın

  e-Beyanname ertelendi mükellef rahatladı

  Gelir İdaresi Başkanlığı’na Ulusoy atandı

  Grev mağdurlarına bedava konuşma

  Vatandaşların yüzde 28’i fiş istemekten vazgeçti

  Yurtdışına çıkış yasağı kalktı


 Son Dakika Haberleri