Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İran, artık dolarla petrol satmıyor

İran yönetimi, dolarla petrol ticaretini tamamen durdurdu. İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozeri, Öğrenci Haber Ajansına (İSNA) yaptığı açıklamada, geçen yıl, petrol ticaretinin dolar dışındaki dövizlerle yapılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Petrol satışında dolardan başta avro olmak üzere değerli dövizlere yöneldiklerini belirten Nozeri, artık petrol ticaretinde doların ‘’tamamen silindiğini’’ söyledi. Nozeri, dolardaki aşırı değer kaybı ve güvensizliğin, petrol ihracatı yapan ülkeleri buna ‘’mecbur’’ bıraktığını kaydetti.

İran olarak son Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında, petrol satışında güvenli bir dövizin kullanılmasını önerdiklerini ifade eden Nozeri, bunun için kurulan komisyonun gelecek toplantılarda konuya ilişkin görüşünü açıklayacağını belirtti. Mevcut üretimiyle, dünyanın en büyük dördüncü, OPEC üyeleri arasında ise ikinci büyük petrol üreticisi durumunda olan İran, son iki yıldır dolarla petrol satışını sürekli azaltıyor. İran Milli Petrol Şirketi (IOC) Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ali Hatibi, iki ay önce, petrolün yüzde 65’ini avro, yüzde 20’sini yen ile sattıklarını bildirmiş, geri kalan miktarı da değerli dövizlerle satacaklarını belirtmişti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da doları ‘’değersiz bir kağıt parçası’’ olarak nitelendirmiş ve OPEC üyelerini petrol satışında dolardan vazgeçmeye çağırmıştı. ABD karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez de Ahmedinejad’a destek vermişti.

/ TAHRAN

09.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  OECD rakamları Şimşek’i yalanlıyor

  Açlık sınırı 659 YTL

  10 milyon 655 bin kişi kayıt dışı

  İran, artık dolarla petrol satmıyor

  İngiltere’de ekonomik kriz

  “Geçim indirimi yüksek ücretliyi cezalandırıyor”

  Yeni teşvik sistemi yolda

  İstanbul’un ihracatı 80 ile bedel

  Kepez Limanı kapatılmasın

  e-Beyanname ertelendi mükellef rahatladı

  Gelir İdaresi Başkanlığı’na Ulusoy atandı

  Grev mağdurlarına bedava konuşma

  Vatandaşların yüzde 28’i fiş istemekten vazgeçti

  Yurtdışına çıkış yasağı kalktı


 Son Dakika Haberleri