Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail: Yeni bir Yom Kippur savaşı kapıda

İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter, İran’la ilgili olarak yayımlanan ABD istihbarat raporlarında bazı şeylerin yanlış olduğunu savunarak, “Bunların düzeltilmesi için Amerikalılara yardımcı olmamız gerekir” dedi.

Dichter, “rapordaki hataların, Filistinlilerle ilişkilere çeşitli engeller çıkarabileceği gibi, bu hataların, bölgede yeni bir Yom Kippur savaşına sebep olabileceğini” öne sürdü. Yom Kippur savaşı, Mısır, Suriye ve İsrail arasında, İsrail’in en büyük bayramının kutlandığı gün olan Yom Kippur günü, 6 Ekim 1973’te, iki Arap ülkesinin İsrail’e taarruzuyla başlamış ve 20 gün kadar sürmüştü.

Dichter, Holon’da bir kültürel etkinlik sırasında yaptığı açıklamada, ABD istihbarat raporunun İran’ın nükleer programıyla ilgili bölümlerini şiddetle eleştirerek, “İran nükleer tehdidinin yakınlığı konusunda ABD’yi ikna edemiyoruz” dedi. Dichter, İran’ın nükleer silâh üretme niyetinin kabul edilmemesinin, Yom Kippur gibi, bölgesel bir savaşa neden olabileceğini öne sürdü ve İsrail dahil bölge ülkelerinin İran füzelerinin tehdidi altında olduğunu, İran füzelerinin menziline Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerinin de girdiğini söyledi. Dichter, ılımlı istihbarat raporunun, İsrail’in Amerikalılara, İran’ın nükleer tehdidiyle ilgili resmin bütününü göstermekte başarısız olduğunu ispatladığını ifade etti. İsrail’in, İran’a muhtemel saldırıda inisiyatif alıp almayacağına yönelik bir soru üzerine Dichter, “İsrail’in, dünya silah ihracatında 4. sırada yer almasına rağmen süper güç olmadığının altını çizdi. İsrail’in küçük bir ülke olduğunu vurgulayan İsrailli bakan, İran nükleer tehdidine karşı, ABD gibi bir süper gücün tavır alması gerektiğini belirtti. Dichter’in bu açıklamaları, İsrail hükümet yetkililerini rahatsız etti. Ordu radyosu, üst düzey bir İsrailli yetkilinin, Dichter’in açıklamalarının İsrail-ABD ilişkilerine ciddî zarar verebileceğini söylediğini bildirdi.

Bakanlardan Ami Ayalon, Dichter’in Beyaz Saray’ı kamuoyu önünde eleştirmekle hata yaptığını belirtti ve bu tür açıklamaların, İran’a karşı koalisyon oluşturma çabalarını da olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

/ KUDÜS

17.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail: Yeni bir Yom Kippur savaşı kapıda

  İsrail, ABD ile İran’ı görüşüyor

  ABD, Kazakistan’a nükleer baskı yapmış

  İngilizler, Basra’dan çekildi

  Kırgızistan’da tarihi seçim

  Almanya, İranlı bir diplomatı sınırdışı etti

  İsrail, Hamas mensuplarını ve milletvekilini gözaltına aldı

  Noel’i bütün Hıristiyanlar kutlamıyor

  Mekke çölünde safari


 Son Dakika Haberleri