Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İngilizler, Basra’dan çekildi

İngiliz birlikleri, Irak’ta denetimindeki son bölge olan Basra’yı Iraklılara teslim etti. Devir teslim için düzenlenen törende Irak’ın ulusal güvenlik danışmanı Muvafak El Rubaye yaptığı konuşmada, Irak’ın, ülkenin güneyindeki Basra için sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

El Rubaye, güvenlikteki gelişmelerin, hem hükümetin hem de Irak halkının terörizmle mücadelede gösterdikleri büyük çabaların sonucu olduğunu belirtti.

Devir teslim için şehir merkezinin, bayraklar, ışıklar ve pankartlarla süslendiği törenin yapıldığı askerî üste, İngiliz tümgeneral Graham Binns ve Basra Valisi Muhammed Moşbah El Veli devir teslimin yapıldığını gösteren belgeleri imzaladı.

İngiliz komutan Binns de yaptığı konuşmada, Irak güvenlik güçlerini övdü ve Irak askerlerinin göreve hazır olduğunu bildirdi. İngiltere’nin 2003’ten bu yana denetimindeki 4 bölgeden sonuncusu olan Irak’ın en büyük petrol ihracat merkezi Basra’nın sorumluluğuna, ABD ve en yakın müttefiki İngiltere olmadan Bağdat hükümetinin vereceği büyük bir sınav gözüyle bakılıyor. Irak’ın ikinci büyük şehiri Basra, Iraklı yetkililerin denetimine geçen 18 bölgeden 8’i arasında en kalabalık nüfusa, zenginliğe ve stratejik öneme sahip bulunuyor. Basra bölgesi ayrıca, Irak hükümet fonlarının hemen hemen tamamını karşılayacak günlük 1.5 milyon varilden fazla petrol ihracatıyla da stratejik önem taşıyor.

Basra ve ülkenin güney kesimi, Şii lider Mukteda El Sadr ve Mehdi ordusu, en büyük Şiî siyasî partisinin lideri Abdülaziz El Hekim ve Bedr Tugayları ile diğerleri gibi kendi savaşçıları olan Fedhile partisi gibi üç ana Şiî grup arasında bölünmüş bulunuyor.

/ BAĞDAT

17.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail: Yeni bir Yom Kippur savaşı kapıda

  İsrail, ABD ile İran’ı görüşüyor

  ABD, Kazakistan’a nükleer baskı yapmış

  İngilizler, Basra’dan çekildi

  Kırgızistan’da tarihi seçim

  Almanya, İranlı bir diplomatı sınırdışı etti

  İsrail, Hamas mensuplarını ve milletvekilini gözaltına aldı

  Noel’i bütün Hıristiyanlar kutlamıyor

  Mekke çölünde safari


 Son Dakika Haberleri