Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD, Kazakistan’a nükleer baskı yapmış

Kazakistan’ın ilk Dışişleri Bakanı Tölevtay Süleymanov, bağımsızlıklarının ilk yıllarında ABD’nin, Sovyetler Birliği döneminden kalan nükleer silâhlardan vazgeçmeleri için yoğun baskı yaptığını söyledi.

Süleymanov, Kazakistan’ın bağımsızlığının 16. yıl dönümü dolaysıyla ulusal haber ajansı Kazinform’a verdiği mülakatta, bağımılığın ilk yıllarında dışişlerinin durumu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Süleymanov, çok az sayıda ve yeterli diplomatik formasyonu olmayan personelle işe koyulduklarını belirterek, bu şartlarda Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in dışişlerine önemli ve kısa sürede tamamlanması gereken iki görev verdiğini, bu görevlendirmeyle 1992 yılında önce Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı’na (AGİT), kısa bir süre sonra da BM’ye üye olduklarını hatırlattı. BM’ye üye olmalarıyla birlikte hemen Kazakistan’ın BM Temsilciğinde nükleer silâhlardan vazgeçmesi konusunda görüşmeler başladığını bildiren Süleymanov, Nükleer Kulüp üyeleri ve özellikle ABD’nin yoğun bir şekilde Kazakistan’ın elindeki nükleer silâhlardan vazgeçmesini istediğini, Müslüman ülkelerinse bu silahları ellerinde tutmalarını tavsiye ederek, maddî yardıma hazır olduklarını bildirdiklerini kaydetti.

Süleymanov, bu şartlarda kendilerinin de ‘’nükleer silâh sahibi süper güçler güvenliklerini garanti etmeleri halinde, nükleer silâhlardan vazgeçebilecekleri’’ yönünde bir tutum takındıklarını ve bu çerçevede 3 yıla yakın süren görüşmeler sonunda ‘’güvenlik garantisi’’ alarak nükleer silahlardan vazgeçtiklerini bildirdi. ‘’Bu kararın (nükleer silahlardan vazgeçme), yeni bağımsızlığını almış, imkânları oldukça kısıtlı genç Cumhuriyet için yerinde bir karar’’ olduğunu ifade eden Süleymanov, ‘’Çünkü eğer biz nükleer silahtan vazgeçmeseydik, uluslararası çevreler tarafından çeşitli ekonomik baskılar ve ambargolar uygulanacağı, ülkemize yatırım gelmeyeceği açıktı’’ diye konuştu.

Nükleer silâhtan vazgeçmelerinin uluslararası kamuoyunda Kazakistan konusunda olumlu fikir oluşmasını sağladığını belirten Süleymanov, bunun neticesinde oluşan Kazakistan’a güven sayesinde uluslararası finans çevrelerinin desteği, bu destekle de dış yatırımların gelmeye başladığını bildirdi.

/ ALMATI

17.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail: Yeni bir Yom Kippur savaşı kapıda

  İsrail, ABD ile İran’ı görüşüyor

  ABD, Kazakistan’a nükleer baskı yapmış

  İngilizler, Basra’dan çekildi

  Kırgızistan’da tarihi seçim

  Almanya, İranlı bir diplomatı sınırdışı etti

  İsrail, Hamas mensuplarını ve milletvekilini gözaltına aldı

  Noel’i bütün Hıristiyanlar kutlamıyor

  Mekke çölünde safari


 Son Dakika Haberleri