Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yasama ‘sivil’den destek istiyor

Meclisin, yasama çalışmalarında sivil toplumun katkısını sağlamaya dönük çalışmalarda sona gelindi. TBMM Başkanı Köksal Toptan, yaptığı açıklamada, sivil toplumun yasama sürecine katkısını sağlamaya çalıştıklarını, bunu çok önemsediklerini söyledi.

Sivil toplum olabilmenin, sivil toplum örgütlerinin yasa yapımına, yasama organının yetkisini kullanımına katkı sağlamakla başladığını belirten Toptan, ‘’Bizde yasama veya yürütme organı, aslında bütün organlar, sivil toplum kendi kendine yaşıyor. Biz bunu kaynaştırmak istiyoruz. Sivil toplum ile yasama organı kaynaşsın, bir yasa yapmak gerektiğinde bunu beraber katkı yapmak suretiyle yapsın istiyoruz’’ dedi.

Demokrasinin gelişimine bakıldığında, dünyanın gelinen aşamada, ‘’partiler demokrasisinden, temsili demokrasiye geçtiğine’’ işaret eden Toptan, şöyle konuştu:

‘’Dünya, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra yeni bir kavramla tanıştı. Bu ‘katılımcı demokrasi’dir. Batı demokrasilerde bu mükemmel şekilde yürüyor. Zaten Batı demokrasilerinde sivil inisiyatifin, yönetim ve yasama sürecine katılması için çok ciddi bir sivil inisiyatif, sivil örgütlenme var. Bizde bu sivil örgütlenme çok sağlıklı değil, çok geniş de değil. O nedenle, biz yasama faaliyetlerinden başlamak suretiyle böyle bir kültür oluşturmaya çalışıyoruz.’’

Toptan, bu konuda 19 Kasımda TBMM’de sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileriyle bir toplantı yaptıklarını hatırlatarak, onlardan önerilerini aldıklarını vurguladı. Sivil toplum temsilcilerine, ‘’Biz sizi yasa yapımına katmak istiyoruz, bize nasıl katkı yaparsınız, nasıl bir yöntem sizin için uygundur?’ diye sorduklarını kaydeden Toptan, Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı uzmanlarının bütün konuşmaları dikkatle izlediklerini, ayrıca dünyadaki uygulamayı incelediklerini söyledi.

Toptan, sivil toplum örgütlerinin önerileri ile dünyadaki uygulamayı da gözönünde bulundurarak konuyu hayata geçireceklerini bildirerek, ‘’Muhtemelen önümüzdeki süreçte TBMM İçtüzüğü’nde bir değişiklik yapmak suretiyle sivil inisiyatifi yasa yapımına katacağız’’ dedi.

MECLİSİN KURUMSAL YAPISI GÜÇLENDİRİLİYOR

TBMM Başkanı Toptan, Meclisin kurumsal yapısının güçlendirilmesi amacıyla AB ile ortak bir proje yürüttüklerini söyledi. Projeyi Macaristan ve İtalyan parlamentolarıyla birlikte gerçekleştirdiklerini bildiren Toptan, bu amaçla 16 Ocakta Macar ve İtalyan Meclis başkanlarıyla Ankara’da bir toplantı gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

/ ANKARA

18.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Arafat heyecanı

  Terörün zemini yok edilmeli

  Güneydoğu halkı huzur istiyor

  TSK bombaladı AB ‘endişe’ duydu

  Genelkurmay: Yunanistan, adaları silâhlandırıyor

  TSK'ya hakaret cezasına bozma

  Yasama ‘sivil’den destek istiyor

  Rahip müşahade altında

  Babacan: Filistin’e huzur gelsin istiyoruz

  Bakan Çelik: Sosyal Güvenlik Reformunu daha sağlık olsun diye erteledik

  Yine tekne faciası: 7 kaçak öldü

  Genç hacılar artacak

  Bozuk aile yapısı çocuğu suça itiyor

  Kurban kesimini küçükler izlemesin

  İl olmak dertlerine deva olmadı

  Cumhurbaşkanı Gül, 2 kanunu onayladı

  İHH'dan Gazze'ye gıda yardımı

  Öğrencilere süt yardımı için yasa teklifi

  Kamuya personel alımı yapılacak

  Üniversiteli tamircinin okuma azmi


 Son Dakika Haberleri