Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Osmanlı hattına İspanya ilgisi

Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Osmanlı Hat Koleksiyonu’ndan seçmelerin yer aldığı ‘’Altın Satırlar: Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat San’atı’’ isimli sergisinin, İspanyol basınından büyük ilgi gördüğü bildirildi.

Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Osmanlı Hat Koleksiyonu’ndan seçmelerin yer aldığı “Altın Satırlar: Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat Sanatı’’ isimli sergisinin, İspanyol basınından büyük ilgi gördüğü bildirildi.

Sabancı Holding’ten yapılan açıklamaya göre, İspanya Kültür Bakanlığı ile Sabancı Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi ile ilgili haberler İspanyol basınında geniş yer aldı.

İspanya’nın en yüksek tirajlı ve en etkin yayınlarından olan El Pais’in eki Semanal Dergisi, sergi açılışından bir gün önce yayınlanan sayısında koleksiyona 3 sayfa ayırdı.

Julia Luzán tarafından kaleme alınarak, hat san’atının tarihçesi ve felsefesiyle ilgili detaylı bilgilere yer verilen yazının girişi ‘’Sonsuza dek kavisli hatlar, görkemli sesli harfler. Osmanlılar tarafından icat edilen zarif el yazısı ile kaleme alınan kutsal metinleri oluşturan altın harfler. Beş yüz yıldan daha uzun geçmişi ile Sabancı koleksiyonunu oluşturan gerçek ziynetler’’ şeklinde yapıldı.

Yazıda, ‘’Büyük Türk iş adamlarından, Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı merhum Sakıp Sabancı, ailenin eski yazlık konutu olan İstanbul’un Emirgan semtinde, boğazın kıyısındaki güzel bir yalı olan ve halen kendi adını taşıyan müzede sergilenen Osmanlı el yazmasının etkileyici örneklerinden oluşan bir koleksiyonu derlemeyi başardı. Bu koleksiyondan örnekler, daha önce New York - Metropolitan, Paris - Louvre’da ve Berlin - Guggenheim müzelerinde sergilendi. Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın ifadeleri ile bu koleksiyondan ‘özel bir seçki’, şimdi Madrid ve ardından da Sevilla kentlerinde görülebilecektir’’ ifadelerine de yer verildi.

Yazıda, Sabancı koleksiyonunda ayrıca fermanların ve belgelerin donatıldığı imparatorluk monogamlarını oluşturan tuğraların da bulunduğu belirtildi.

“OSMANLI’NIN KUTSAL SÖZLERİ”

Açıklamaya göre, sergi açılışı sebebiyle düzenlenen ve İspanyol basının geniş katılımda bulunduğu basın toplantısının ardından, çeşitli gazetelerde konuyla ilgili haberler yer aldı.

Expasion, haberi ‘’Dünyanın En Önemli Türk El Yazısı Koleksiyonu Şimdi İspanya’da’’, ‘’Osmanlı İmparatorluğu’nun Kutsal Sözleri’’ başlığı ile okuyucularına duyurdu.

Ana Martinez tarafından kaleme alınan yazının girişinde, ‘’Altın Satırlar: SSM’den Osmanlı Hat Sanatı sergisi, İspanya’da açılmadan önce tüm dünyanın en büyük ve önemli müzelerinde san’atseverlerin beğenilerine sunuldu. Türk kültürünün derinliklerine nüfuz etme olanağı sağlayan toplam 96 yapıt. Sergide, Osmanlı âleminin bin bir gecesi yaşanacak ve yazı sanatının harikaları yerinde görülecek’’ bilgilerine yer verildi.

18.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Osmanlı hattına İspanya ilgisi

  Mevlânâ yılına “Şeb-i Arus”lu final

  “Alın Teri” ödülleri verildi

  Irak’taki savaş, fikir savaşıdır

  Devletin zirvesi orda olacak


 Son Dakika Haberleri