Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

KKTC, AB ile uyum görüşmelerine başlıyor

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in ekibiyle, Kıbrıs Türk tarafının Avrupa standartlarına ulaşmasını sağlamak için 12 başlık çerçevesinde AB uyum görüşmelerinin başlaması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Soyer, bu amaçla Kıbrıs Türk tarafının idari yapısının Avrupa standartlarına yükseltilmesiyle ilgili uyum görüşmelerinin gelecek ay başlayacağını bildirdi.

KKTC Başbakanı Soyer, Bayrak Televizyonu’na (BRT) yaptığı açıklamada, Rehn’in ekibi tarafından Avrupa Birliği müktesebatına uyum konusunun 12 başlık altında görüşülmesi amacıyla kendilerine teklif sunulduğunu belirtti. Brüksel’deki temasları sırasında Rehn’in çalışmalarını yürüten ekibin kendilerine yazılı olarak AB uyum görüşmeleriyle ilgili yazılı teklif sunduğunu kaydeden Soyer, Kıbrıs Türk tarafı olarak bu teklifi değerlendirdiklerini söyledi. Soyer, 12 başlık çerçevesinde AB uyum görüşmelerinin gelecek ay başlaması konusunda karşılıklı anlaştıklarını açıkladı. 12 başlığın tamamen Kıbrıs Türk tarafının idari yapısının AB standartlarına yükseltilmesini kapsadığını ifade eden Soyer, “Onların teknik ekipleri bizim ekiplerle beraber gerekli çalışmaları yapacak ve hazırlanacak. Tüm yasaların uyumu çerçevesinde ayrıca teknik çalışma yapılacaktır” dedi.

KKTC Başbakanı Soyer, bir soru üzerine, hiçbir ülkenin kendi başına AB uyum sürecine hazırlanamayacağına işaret ederek, uyum süreci için AB yasa ve mevzuatlarının sorumluluğunu taşıyan tüm AB yetkilileriyle karşılıklı olarak hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

Soyer, Kıbrıs Türk tarafının daha önce kendi başına pek çok hazırlık yaptığını hatırlatarak, bu hazırlıkların AB kuralları çerçevesinde AB yetkilileri ve teknik ekiple birlikte ele alınacağını kaydetti. Soyer, bu nedenle AB’ye hazırlık için Kıbrıs Türk tarafının yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu, ancak esas olanın AB ile gerçekleştirilecek çalışmalar olduğunu vurguladı. Meclisten geçirilen pek çok yasada AB mevzuatını gözeten teknik çalışmalar yapıldığını anlatan Soyer, Kıbrıs Türk tarafının yaptığı hazırlıkların, gelecek ay başlayacak 12 başlık çerçevesindeki görüşmelerle AB uyum sürecinde tam kurallarıyla yaşama geçirme çalışması olacağını kaydetti.

AB’nin neden Kıbrıs Türk tarafına bu yönde bir teklif sunduğuyla ilgili soruya ise Soyer, Kıbrıs Türk halkının AB’ye uyum sürecinde siyasi irade gösterdiğini ve bunun da Avrupa kamuoyunda ve siyasi merkezlerinde büyük değer taşıdığını söyledi.

Rum tarafının hakimiyetçi anlayışa dayalı politikaları çerçevesinde Kıbrıs Türk tarafının Avrupa standartlarına ulaşmasının engellendiğinin AB tarafından da görülmeye başlandığını anlatan Soyer, bunun sonucunda Kıbrıs Türk tarafına böyle bir teklif sunulduğunu açıkladı.

/ LEFKOŞA

24.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  KKTC, AB ile uyum görüşmelerine başlıyor

  ABD’den operasyona destek

  Yaver: Yerleşim yerleri zarar görmedi

  Rusya, ordusunu silâhlandırıyor

  Sudan’da iki yolcu uçağı pistte çarpıştı

  Belçika’da terör alarmı tartışması

  Minibüs feribottan Nil’e düştü: 16 ölü

  Slovenya’nın yeni devlet başkanı Turk yemin etti

  Tayland’ta deniz kazası: 22 ölü

  İsrail, Doğu Kudüs’e konut inşa edecek

  Tayland’da darbeden sonra ilk seçim

  ‘Kıbrıs hakkında yeni önerim hazır’

  Kosovalılar bağımsızlıklarını ilân edecek

  Anne, oğluyla aynı cephede


 Son Dakika Haberleri