Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ILS sistemi olmayan havaalanı kalmayacak

Türkiye’de özellikle uçak kazalarının ardından eleştiri konusu haline getirilen uçaklar için Aletli İniş Sistemi (ILS), tamamen ya da kısmen tüm havaalanlarına kurulacak.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, diğer kazaların yanı sıra Atlasjet Havayollarına ait uçağın Isparta’da düşmesinin ardından tekrar gündeme getirilen ILS cihazının yokluğuna ilişkin eleştiriler üzerine Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), sisteme ilişkin yeniden bir değerlendirme yaptı.

Uçaklar için hayatî önem taşıyan VOR sisteminin yanı sıra ILS sisteminin de kurulumuna ilişkin hava meydanlarının yapıları gözden geçirildi.

Değerlendirmeye göre, Adana, Adnan Menderes, Antalya, Atatürk, Dalaman, Esenboğa, Milas-Bodrum, Nevşehir-Kapadokya, Tekirdağ-Çorlu, Trabzon, Gaziantep, Bursa-Yenişehir, Kars, Sabiha Gökçen, Samsun-Çarşamba, Sivas, Denizli-Çardak, Malatya Erhaç, Erzurum, Kayseri Erkilet, Muş’taki hava meydanlarında ILS cihazı bulunuyor.

DHMİ Genel Müdürlüğü, ILS sisteminin kurulumuna coğrafi şartları nedeniyle elverişli olmayan Adıyaman, Çaycuma, Elazığ, Erzincan, Gazipaşa, Kahramanmaraş, Mardin, Siirt, Süleyman Demirel, Tokat ve Van hava meydanlarına da Aletli İniş Sisteminin tamamen ya da kısmen kurulmasına karar verdi. ILS sisteminin tümünün kurulumuna elverişli olmayan meydanlarda uçakların pistlerin merkez hattını bulmasına yardımcı olacak ILS’in bazı parçaları monte edilecek.

DHMİ Genel Müdürlüğü, yaklaşık 20 milyon YTL’yi bulacak ILS sistemlerinin kurulumu için 2008 yılı içinde ihaleye çıkmayı, 2009’da da kurulum işlemlerini tamamlamayı planlıyor. Böylece, Türkiye’de ILS sistemi olmayan havaalanı kalmayacak.

SATIN ALMA İŞLERİ YAPILDI

Çanakkale, Diyarbakır, GAP, Konya ve Hatay’daki hava meydanları da coğrafi şartları nedeniyle ILS cihazı kurulmasına elverişli bulunuyor. DHMİ Genel Müdürlüğü, Çanakkale için yapılan harita etütlerinde ILS ile yaklaşmanın mümkün olduğunu saptarken, Diyarbakır için ihalesini yaptığı ILS sistemi montaj ve kurulumunu ise 2 ay içinde tamamlamayı planlıyor.

GAP ve Hatay meydanları için ILS sistemi alımı ihalesini yapan DHMİ, 2008 yılı içinde sistemlerin teslimini ve montajlarının yapılmasını hedefliyor. DHMİ, Konya Hava Meydanı için ILS sistemini satın aldı ve arazi hazırlıklarının tamamlanmasının ardından montaj çalışmalarını başlatacak.

4 MEYDANA TAHDİTLİ KURULUM

DHMİ, tahditli meydanlar arasında sayılan ve uçakların alçalabileceği pas geçme noktası ve tırmanış yükseklikleri önceden duyurulan bazı meydanlara da ILS kurmayı planlıyor. Ağrı Hava Meydanı için yapılan etütde, pas geçme sahasındaki maniaların ILS yüzeylerini sınırlaması sebebiyle bu meydana ILS sistemi kurulması halinde uçakların pist başına göre alçalabilecekleri en düşük irtifa 550 feet olarak hesaplandı.

Edremit Körfez, Sinop ve Uşak hava meydanları da tahditli olarak ILS cihazı kurulacak meydanlar arasında yer alıyor.

/ ANKARA

29.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ASAM Başkanı: İstihbaratın kaynağı, ABD

  Saldırı demokrasiye

  Başbakan Erdoğan’dan başsağlığı

  “Pakistan kaosa mı sürükleniyor?”

  Prof. Dr. Tolga: Temel haklardan yanayım

  “Âkif, her zaman insanları Hakk’a dâvet etmiştir”

  Bombayı etkisiz hale getiren polise 10 maaş ödül

  Bâlâ’ya seyyar ekmek fırını

  Barajların sadece dörtte biri doldu

  Kızılay deprem eğitimlerine öğretmen ve imamlarla başlayacak

  DP’de Çağrı Erhan da genel başkan adayı

  Eğitimde engeller kalkmalı

  İstanbul trafiğine ‘deniz taksi’

  Bilim adamının haklı sitemi

  Fatih Dersanesi OKS dereceleriyle dikkat çekiyor

  ILS sistemi olmayan havaalanı kalmayacak

  Hükümlüler okuma yazma kursunda

  Muhtaç çocuklara evde bakım hizmeti

  Sigarayı bırakana sertifika

  Atına kötü davranana ceza


 Son Dakika Haberleri