Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Saldırı demokrasiye

Yeni Asya’ya konuşan Türkiye-Pakistan Kültür Derneği Başkanı AKP Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, “Butto’nun laik bir isim olduğu için hedefte olduğu” iddiasına karşılık, “Türkiye’de şu fark bilinmiyor. Pervez Müşerref, Butto’dan daha laik bir isimdir. Benazir Butto, Pakistan’ın sorunlarına yüzde 100 çözüm olan biri değildi, ama bununla beraber demokrasiye inanmış, Batının demokrasi kültürünü almış bir insandı. Butto’yu öldürenler demokrasiye yol vermeyenlerdir. Demokrasinin, halk iradesinin karşıtlarıdır” cevabını verdi.

Pakistan, Hindistan ve Nepal’de 5 yıl boyunca mühendis ve proje müdürü olarak görev yapan, bölgeyi çok iyi tanıyan Türkiye-Pakistan Kültür Derneği Başkanı AKP Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk Yeni Asya’nın sorularını cevaplandırdı.

*Pakistan’daki son olayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Olayı kınıyorum. Pakistan halkının böyle bir şeyi hak etmediğine inanıyorum.

* Olaydan hemen sonra “İslâmcı terör”den bahsedenler oldu.

Televizyondaki yorumlarda sanki İslamcı bir mantıkla yapılmış gibi bir hava estiriliyor. El Kaide üstlendi ama bugüne kadar El Kaide’ye nasıl yaptırıldıysa aynı şekilde yaptırılmıştır.

*Butto’nun laik bir isim olduğu için hedefte olduğu iddia ediliyor?

Türkiye’de şu fark bilinmiyor. Pervez Müşerref, Butto’dan daha laik bir isimdir. Benazir Butto, Pakistan’ın sorunlarına yüzde 100 çözüm olan biri değildi ama bununla beraber demokrasiye inanmış, Batının demokrasi kültürünü almış bir insandı. Butto’yu öldürenler demokrasiye yol vermeyenlerdir. Demokrasinin, halk iradesinin karşıtlarıdır.

*Güvenlik yeterince sağlanamadı mı?

Bir insan siyaset yapmak için ülkesine geliyor. Havaalanından gelirken yapılan bir mitingde bomba patlıyor ve 140 insan ölüyor. Aynı insanın bundan sonra korunması lazım. Ona göre tedbir alınmalı. Gerekirse miting yasağı bile konulur. Güvenlik zaafı var ya da alınan istihbarat yeterince değerlendirilmedi.

* Pakistan’da etkin olan siyasi partiler hangileri?

Pakistan’da iki büyük parti var. Biri Halk Partisi diğeri Müslümanlar Birliği. Müslümanlar Birliği’nin başında Navaz Şerif var. Bu parti İslami bir hareket değil, Pakistan’ı kuran partidir. Kurucusu Muhammed Ali Cinnah’tır.

*Muhafazakarların partisi farklı mı?

Üç tane var. Cemiyeti Ulemai İslam Partisi Fazlırrahman’ın. Cemiyeti İslami Mevdudi’nin talebelerinin. Cemiyeti Ulemi Pakistan ise Nurani’nin partisidir.

*İktidara gelebilecek partiler hangisi?

Benazir Butto ve Navaz Şerif iktidara gelebilecek iki isimdi. Ancak Şerif’in partisi bölündü. Pervez Müşerref, Şerif’ten ayrılanları destekliyor. Kamuoyu araştırmalarında yüzde 30 Butto, yüzde 25 Şerif, yüzde 23’te Müşerref’in desteklediği parti görünüyordu.

*Bundan sonra seçim yapılacak mı?

Büyük ihtimalle ertelenir.

* İç savaştan bahsediliyor. Böyle bir tehlike olabilir mi?

İç savaşı bunu çıkarmak isteyenler çıkarır. Butto’nun ölümünden dolayı iç savaş olmaz.

*Bahane olarak mı kullanılır?

Tabi. Butto’yu öldürenler iç savaş çıkmasını da isteyebilirler. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak Pakistan’da.

*Türkiye, Pakistan’ın içinde bulunduğu bu kaostan çıkması için ne gibi bir rol oynayabilir?

Pakistan Türkiye’den çok etkilenen bir ülke. Kardeş iki ülkedir. Türkiye ağabeyliğini yapacak. Pakistan’ın yaralarının sarılmasına özellikle manevi olarak el uzatacak. Türkiye’nin, Pakistan’ın demokrasiye geçmesi anlamında önemli katkısı olur. Pakistan Türkiye’yi çok sever. Mesela Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün son ziyaretinde Müşerref protokolü çiğneyerek ilk defa bir devlet başkanını eşiyle birlikte havaalanında karşıladı. Dünyada Pakistan üzerinde etkili üç ülke var. Biri Amerika, ikincisi İngiltere üçüncüsü de Türkiye’dir. Başbakanımız Erdoğan ve Cumhurbaşkanımız Gül’ün tavsiyeleri çok etkili olur.

Kemal BENEK / ANKARA

29.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ASAM Başkanı: İstihbaratın kaynağı, ABD

  Saldırı demokrasiye

  Başbakan Erdoğan’dan başsağlığı

  “Pakistan kaosa mı sürükleniyor?”

  Prof. Dr. Tolga: Temel haklardan yanayım

  “Âkif, her zaman insanları Hakk’a dâvet etmiştir”

  Bombayı etkisiz hale getiren polise 10 maaş ödül

  Bâlâ’ya seyyar ekmek fırını

  Barajların sadece dörtte biri doldu

  Kızılay deprem eğitimlerine öğretmen ve imamlarla başlayacak

  DP’de Çağrı Erhan da genel başkan adayı

  Eğitimde engeller kalkmalı

  İstanbul trafiğine ‘deniz taksi’

  Bilim adamının haklı sitemi

  Fatih Dersanesi OKS dereceleriyle dikkat çekiyor

  ILS sistemi olmayan havaalanı kalmayacak

  Hükümlüler okuma yazma kursunda

  Muhtaç çocuklara evde bakım hizmeti

  Sigarayı bırakana sertifika

  Atına kötü davranana ceza


 Son Dakika Haberleri