Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kenya, yeni Ruanda olma yolunda!

Kenya'da, 27 Aralık'taki genel seçimlerden sonra patlak veren şiddet olaylarında, 300'ten fazla kişi öldü. Manzaranın, 1994'teki Ruanda katliamını hatırlattığına dikkat çekilirken, Müslüman İnsan Hakları Forumu Başkanı Ali Emin Kimathi, siyasî protestoların eski meselelerin hıncını çıkarmak isteyenlerce kullanıldığını belirterek "Yeni bir Ruanda'ya doğru gidiyoruz" dedi.

Kenya'da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkan etnik şiddet olaylarındaki manzaranın, 1994'teki Ruanda katliamını hatırlattığı belirtiliyor.

Sığındıkları kilisenin ateşe verilmesiyle yanarak ölen 50 kadar kişinin, Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin de mensubu olduğu Kenya'nın en büyük etnik grubu olan Kikuyulardan oldukları bildiriliyor.

Kenya'nın diğer 41 kabilesi, Kikuyuları iktidarı ve ticareti tekeline almakla suçluyorlar. Söz konusu ithamı yapanlar arasında, seçimi az bir oy farkıyla kaybettiği açıklanan muhalefet lideri Raila Odinga'nın mensubu olduğu Luolar da bulunuyor.

Seçimi Kibaki'nin ikinci kez kazandığının açıklanmasından sonra başlayan şiddet eylemlerinde, tüm ülkede Kikuyuların hedef alındığı, bu etnik grubun üyelerinin evlerinin yağmalandığı ve ateşe verildiği bildiriliyor. Eldoret bölgesinde birkaç gündür evleri yakılan binlerce Kikiyu'nun kiliselere, havalimanına sığındığı veya ormana kaçtığı belirtiliyor.

Ancak Kikuyular sığındıkları kilisenin de sabah erken saatlerde saldırganlarca yakıldığına şahit oldular. 2000 kişinin sığındığı kilisedeki yangında, 25'i çocuk 50 kadar kişinin öldüğü bildirildi.

Bir kilise yetkilisi BBC'ye, saldırganların kiliseyi ateşe vermeden önce içerideki insanları dövmeye başladıklarını anlattı. Başkent Nairobi'nin gecekondu mahallerinde rakip grupların bıçak ve sopalarla birbirlerine saldırdıkları, başkentin iki gündür hayalet kente döndüğü, insanların gıda ve su stoku yapıp evlerinden çıkmadıkları belirtiliyor. Yağma olayları yüzünden birçok dükkanın da kepenklerini açmadığı bildiriliyor.

Kenya hükümeti sözcüsü Alfred Mutua, Odinga yandaşlarını ''sistematik bir etnik temizlik kampanyası'' yürütmekle suçladı. Kenya'daki manzaranın, Ruanda'da, aralarında kiliselere sığınmış olanların da bulunduğu yüzbinlerce kişinin katlediği 1994'deki soykırımı hatırlattığı belirtiliyor.

Müslüman İnsan Hakları Forumu Başkanı Ali-Emin Kimathi, siyasi protestoların eski meselelerin hıncını çıkarmak isteyenlerce kullanıldığını belirterek ''Yeni bir Ruanda'ya doğru gidiyoruz'' dedi.

Kenya'daki şiddetin daha da süreceği tahmin ediliyor. Zira muhalefet lideri Odinga, hükümetin yasakladığı gösteriyi yarın yapacağını açıkladı. Kibaki şiddeti sona erdirmek için Odinga ile görüşmek istediğini söylüyor ancak Odinga, Kibaki Kenya'nın meşru başkanı olmadığını kabul edene kadar kendisiyle görüşmemekte ısrar ediyor.

/ ANKARA

03.01.2008


 

Seçim krizi, rejim krizine döndü

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Kenya'da devlet başkanlığı seçimini kimin kazandığını bilmediğini belirterek, seçimden sonra çıkan şiddet olaylarından hem devlet başkanı Mwai Kibaki, hem de muhalefeti sorumlu tuttu.

İnsan hakları örgütleri, Kenya'da devlet başkanı seçimlerinden sonra çıkan şiddet olaylarında 300'den fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Kenya İnsan Hakları Komisyonu ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu tarafından yapılan ortak açıklamada, "Farklı bağımsız kaynaklara göre, 27 Aralık 2007'deki seçimlerden bu yana 300'den fazla kişi öldü" denildi.

Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Kenya'da devlet başkanlığı seçimini kimin kazandığını bilmediğini belirterek, seçimden sonra çıkan şiddet olaylarından hem devlet başkanı Mwai Kibaki, hem de muhalefeti sorumlu tuttu. David Miliband, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, hem iktidar hem de muhalefetin seçime hile karıştırıldığını iddia ettiğini belirterek, aralarındaki farklılıkları gidererek bir uzlaşmaya varmanın devlet başkanı Kibaki ve muhalefetin devlet başkanı adayı Raila Odinga'ya düştüğünü söyledi.

Devlet başkanlığı seçimini kıl payı kazandığı açıklanarak alelacele ant içip ikinci dönem devlet başkanlığı görevine başlayan Kibaki, muhalefete görüşme çağrısında bulunmuş, ancak Odinga bu çağrıyı reddederek, Kibaki ile ancak "devlet başkanlığına seçilmediğini ilan etmesi durumunda görüşeceğini" söylemişti. İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband, İngiltere'nin tartışmalı seçimler ve sonrasında çıkan şiddet olaylarından kimi sorumlu tuttuğunu söyleyemeyeceğini belirterek, "bu iki açıdan o kadar kolay değil, ilk olarak kimin kazandığını bilmiyoruz. Bildiğimiz şey her iki tarafın da ciddi iddiaları olduğu. İkinci olarak, her iki tarafın da böyle bir durumda gerçek sorumluluğu vardır" dedi.

/ NAİROBİ

03.01.2008


 

İngiltere ve ABD'den ortak uzlaşma çağrısı

ABD ve İngiltere, devlet başkanı seçiminin ardından şiddet olaylarında yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği Kenya'daki liderlerden, yandaşlarına şiddete son vermeleri çağrısında bulunmalarını istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, yaptıkları ortak açıklamada, acil önceliklerinin, Kenya'da siyasi uzlaşmayı desteklemek ve şiddeti sona erdirecek bir yol bulmak olduğunu belirttiler. Açıklamada, "oy sayımı sürecinde ciddi usulsüzlükler yapıldığına dair bağımsız bilgiler bulunduğu", ancak ABD ve İngiltere'nin önceliğinin, seçimi kazandığı ilan edilen Devlet Başkanı Mwai Kibaki ile muhalefetin adayı Raila Odinga arasında uzlaşma sağlamak olduğu kaydedildi. Rice ve Miliband'ın açıklamasında, "Kenya ve bölgedeki bu çok önemli zamanda, ülkelerimiz adına, ulusal birlik ve uzlaşmayı destekleyecek diplomatik ve siyasi çabaları göstermeyi taahhüt ediyoruz" denildi.

/ WASHINGTON

03.01.2008


 

Butto'nun katillerini bildirenlere ödül

Pakistan yetkilileri, Benazir Butto'nun öldürülmesinden saniyeler öncesine ait olduğu bildirilen, miting alanındaki kalabalığın arasında ayakta duran 2 erkek ile intihar saldırganına ait olduğu düşünülen bir kopuk başın fotoğraflarını yayımladı. Suikastın zanlıları hakkında bilgi vereceklere ödül vadedildi.

Pakistan'ın Urdu dilinde yayımlanan en yüksek tirajlı gazetesinde bir ilan içinde yer alan fotoğraflardan birinde, Butto'nun Ravalpindi kentindeki mitingin sonunda alandan ayrılırken öldürülmesinden saniyeler önce kalabalığın içinde ayakta duran iki adam görülüyor.

Daha önce de bir televizyon kanalında yayımlanan bu fotoğrafta, beyaz gömlekle koyu renk yelek giymiş, tıraşlı ve güneş gözlüklü bir genç adam ile arkasında duran, başına beyaz atkı sarılı bir adam yer alıyor. İlan içindeki ikinci fotoğrafta da intihar saldırganına ait olduğu düşünülen kopuk bir baş bulunuyor.

Gazetedeki, iki fotoğrafla birlikte yer alan ilanda, Pencab eyaletinin içişleri bakanlığının "insanların bu korkunç olayın faillerinin yakalanmasına yardım etmeleri" talebi yer aldı. İlanda, zanlıların kimliklerinin belirlenmesini sağlayacak bilgiyi verenlere 10 milyon rupi (192 bin YTL) para ödülü verileceği belirtildi.

/ İSLAMABAD

03.01.2008


 

Fransa Pakistan'a uzman desteği önerdi

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Fransa ve AB'den uzmanların, eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'ya düzenlenen suikast için yürütülen soruşturmaya katılmasını önerdi.

Pakistan'da temaslarda bulunan Kouchner, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile yaklaşık 45 dakika görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında ''Müşerref'e, Fransız ve Avrupalı uzmanların Pakistanlı yetkililerin yürüteceği soruşturmaya katılmaları önerisinde bulunduk'' dedi. Kouchner, ''Müşerref'in bu fikri ilgi çekici bulduğunu'' belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Müşerref'e Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bir mesajını da iletti. Kouchner'e göre, Sarkozy mesajında, ''Fransa'nın bu korkunç olayın ardından Pakistan halkının yanında olmaya devam ettiğini, seçim sürecinin devam ettirilmesi ve terörle mücadele konusundaki demokratik çabaları desteklediğini'' ifade etti. Kouchner, Pakistan'da Butto'nun partisinin yetkilileriyle de bir araya gelecek. Bu arada Pakistan, Butto suikastı soruşturmasında yabancı yardıma ''açık'' olduğunu duyurdu. Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Sadık, Müşerref-Kouchner görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ''Derin ve şeffaf bir soruşturma başlatan hükümetin, her türlü yabancı yardıma açık olduğunu'' bildirdi.

/ RAVALPİNDİ

03.01.2008


 

Irak'ta geçen yıl 24 bin Iraklı öldü

Irak'ta geçen yıl meydana gelen şiddet olaylarında yaklaşık 24 bin sivilin öldüğü bildirildi. Irak savaşının başladığı 2003 yılından beri ölen Iraklı sivil sayısının 81 bin 174 ila 88 bin 585 arasında olduğu kaydedildi.

Irak'taki şiddet olayları kurbanlarının istatistiğini çıkaran Iraq Body Count (IBC) adlı bağımsız bir kuruluş, basın organları, morglar, hastaneler, sivil toplum kuruluşları ve diğer kaynaklardan elde ettiği bilgilere dayanarak hazırladığı ve dün yayımladığı raporda, aralarında milis güçleri ve koalisyon güçlerine bağlı olayların da bulunduğu şiddet olaylarında geçen yıl 22 bin 586 ila 24 bin 159 sivilin öldüğünü belirtti. Raporda, ülkenin büyük bölümündeki güvenliğin de "korkunç bir şekilde alt düzeyde bulunduğuna" dikkat çekildi. Kuruluş, Irak savaşının başladığı 2003 yılından beri ölen Iraklı sivil sayısının 81 bin 174 ila 88 bin 585 arasında olduğunu kaydetti.

/ WASHINGTON

03.01.2008


 

Suriye, Fransa ile işbirliğini kesti

Suriye, Fransa'yla işbirliğini kesmeyi kararlaştırdı. Karar, Paris hükümetinin Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçimi yüzünden Şam'la ilişkileri askıya alma kararına misilleme olarak alındı.

Dışişleri Bakanı Velid Muhammed, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, "Fransa'yla işbirliğini kesmeyi kararlaştırdık" demekle yetindi. Fransız lideri Nicolas Sarkozy, Mısır ziyareti sırasında geçen pazar "Lübnan'da uzlaşmayla başkan seçilene kadar Suriye'yle ilişkiyi kestiklerini" açıklamıştı.

/ ŞAM

03.01.2008


 

Peres: İran ile savaş olacağına inanmıyorum

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İran ile savaşmalarının gerekli olacağına inanmadığını söyledi.

Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Peres, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın İsrail ve bölge için tehlike olduğunu ve bu tehlikenin kontrolü için başka yollar kullanılabileceğini belirtti. İran'a asker bir operasyonu destekleyip desteklemediğine yönelik bir soruya Peres, "İran ile savaşmanın gerekli olduğuna inanmıyorum. Ahmeninejad başka şekillerde iktidardan uzaklaştırılabilir. Yaptırımların etkili olduğu görüldü. Savaşarak değil yaptırımlarla Kuzey Kore'ye engel olundu." dedi. İsrail Cumhurbaşkanı Peres, İranlıların İsrail'i yok etmek ya da nükleer silah sahip olmak istediğine inanmadığını vurguladı. Peres, "Pekçoğu inançları ile zenginleştirilmiş uranyum arasında alışveriş yapmaya hazır değil" dedi.

/ BERLİN

03.01.2008


 

Şili'de yanardağ patladı

Şili'deki faaliyete geçen Llaima yanardağı duman ve lav püskürtmeye başladı.

Yetkililer yanardağın önceki geceyarısı patladığını, Arjantin'e bakan kısmında lav akışı olduğunu ancak Şili cephesinde böyle bir durumun görülmediğini söylediler. Yanardağ patlaması yüzünden şu ana kadar ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. Şili'nin en aktif volkanlarından olan Llaima, 3 bin 125 metre yükseklikte. Ülkenin güneyindeki Araucania bölgesinde bulunan yanardağda sık sık orta derecede patlamalar oluyor.

/ SANTIAGO

03.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri