Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Zamlar 2007'yi arattı

Hükümetin elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yaptığı zamlar birbirini izlerken, tüketicilerin tepkisi artarak sürüyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, son zamlarla ısınma giderlerinin, asgarî ücretin yüzde 20'sine ulaştığını, akaryakıt zamlarının da ulaşım başta olmak üzere birçok alanda yeni fiyat artışlarına yol açtığını vurguladı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ''2008 yılı tüketiciler için şimdiden giden yılı arattı'' dedi.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada, zamları değerlendirdi. 2006 yılının Ekim ayında (Ha geldi, ha gelecek) denen elektrik zammının yeni yıl müjdesi gibi IMF buyruğu ile yüzde 15 olarak yapıldığını hatırlatan Çetin, ''Zam kararını resmileştirdikleri halde başka bir hükümet üyesi hala inkarda ve aldatmacada (Zam tüketiciye yansımayacak) masalını anlatıyor. Oysa tüketiciye yansıdı ve tüketiciyi çarpacak. Çünkü hesap ortada'' dedi.

Yine ortalama hayat şartları altında yaşayan bir ailenin mutfak ve ısınma için aylık doğal gaz tüketiminin 140 metreküp olduğuna işaret eden Çetin, gaz fiyatının 0,523502 YTL olduğunu kaydetti. Bu ailenin aylık doğal gaz giderinin vergi dahil 85,87 YTL olduğunu ve yeni zamla birlikte ödeyeceği doğal gaz faturasının 22,74 YTL'ye çıktığını bildirdi. Yani Asgari ücretin yüzde 20'sinin ısınmaya gittiğini belirten Çetin, akaryakıt ve ulaşım zamlarını eleştirirken, şunları kaydetti: ''Hükümetin Ekim ayında akaryakıt zammı ile içki ve sigarada yaptığı ÖTV-KDV artışı zammı hayatı daha da pahalılaştırmıştır. Taksi ücretleri yüzde 20 zamlanmıştır. Yeni yılda toplu taşıma ücretlerine yüzde 16-20 oranlarında yeni ulaşım zamları yapılmıştır. Akaryakıt zammı sadece ulaşımı değil ısınmayı, sebze-meyve fiyatlarını da yükseltmiştir. Petrol ürünlerinin kullanıldığı her çeşit mala bu gerekçe ile zam yapılmaktadır. Çiftçinin kullandığı gübreye son 6 ayda yüzde 50 zam yapılmış ve mazot zamlanmıştır.

SU VE EKMEK ZAMLARI

Tüketicilere içilebilir ve temiz su bulma ve bunu düzenli olarak sağlama kamunun görevidir. Kamu görevini yapan Belediyeler bu görevleri yerine kentin-kentlinin gözünü boyamakla uğraşmışlardır. Alt yapı yatırımı yapmayan, su kaynakları için ayrılan payı başka alanlarda harcayan Belediye Başkanları, görevleri dışında safahat harcamaları yapmışlardır. Lale devri özentileri ile susuz kenti lale ve şelalelerle doldurarak, her gün caddeleri sulayarak büyük kentleri bir kova suya muhtaç hale getirmişlerdir. Birde bunun sorumlusu sanki kentli tüketicilermiş gibi faturayı yüzde 134 zamlarla tüketici ödetmektedirler.

Ülkemizde tüketicilerin en büyük günlük enerji kaynakları ekmektir. Ancak ekmekte oyunlar hiç bitmemmiş ve 2007 sonlarına ekmek zamları damgasını vurmuştur. Sağlıksız, besin değeri düşük, kimyasallarla şişirilmiş ekmekler tekel oluşturularak fahiş fiyatlarla tüketiciye sunulmuştur. Halk ekmeğinden özeline kadar yüzde 10 maliyet artışına karşılık yüzde 33 oranında zam yapılmış ve zamma karşı çıkan tüketiciler yeniden zam yapmakla tehdit edilmişlerdir.''

KANAYAN YARA, KREDİ KARTLARI VE

BANKALARDAKİ SOYGUN

Yıllık kart aidatının ortalama 30 YTL olduğunu hatırlatan Çetin, sadece kartlardaki aidat vurgununun 1 milyar 90 bin YTL'ye çıktığını, buna ise yıllık 4 milyar YTL Banka Hesap İşletim Ücreti Soygunun dahil olmadığını söyledi. Çetin, ''Bankalar Birliği verilerine göre tüm bankların faiz gelirleri 27 milyar 927 milyon YTL iken ücret komisyon gelirleri 6 milyar 952 milyon YTL'dir. Yani Bankalar asıl faaliyet gelirlerinin dörtte biri kadar tüketiciden masraf almaktadır'' dedi.

DOLAYLI VERGİLER, DOLAYSIZ SOYGUN

Yapılan tüm zamlar yüzde 20'ler civarında iken ücrete yapılan yüzde 4 zammın AKP iktidarının kimin hükümeti olduğunu gösterdiğini belirten Çetin, ''Bu iktidar tüketicinin, halkın değil sermayenin ve IMF'nin hükümetidir'' dedi. Çetin, kayıt dışının öncü sektörleri olan özel eğitim hizmetleri ve tekstil gibi alanlarda yapılan KDV indirimlerinin de hiçbir şartta tüketiciye yansımadığını belirtirken, özellikle son 5 yılda tüketicilerin her geçen gün daha da yoksullaştığını, IMF direktifleriyle yoksul kesimden alınan vergilerle yerli ve yabancı sermeyenin fonlandığını bildirdi.

/ ANKARA

03.01.2008


 

İhracat 105.9 milyar dolara ulaştı

2007 yılında Türkiye ihracatı 100 milyar doları aşarak rekor kırdı. Geçen yıl ihracat yüzde 23.49 oranında artarak 105 milyar 925 milyon 486 bin dolara dayandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), aralık ayı ihracat rakamlarını Dış Ticaret Merkezi'nde Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı basın toplantısıyla açıkladı. Aralık ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.68 artarak 9 milyar 422 milyon 629 bin dolara yükseldi. 2007 ihracatı da 100 milyar dolar hedefini aşarak 106 milyar dolara dayandı. Ocak-Aralık 2007 döneminde (kümülatif) Türkiye ihracatında ilk sırayı Almanya alırken, Irak, 2.9 milyar dolarlık ihracat ve yüzde 2.68 pay ile 11'inci sırada yer aldı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantıda yaptığı konuşmada "2008, ticaretin siyasetin önüne geçtiği bir yıl olacak. 2007'de seçim geçimi geçti, şimdi geçim önümüzde. 2008, seçimler gibi hiçbir bahanemizin kalmadığı bir dönemdir" dedi. Tüzmen, 2008 yılı ihracat hedefinin ise 125 milyar dolar olduğunu söyledi. 2008 yılında yapacakları çalışmalardan da bahseden Tüzmen, Eximbank Yasası'nı değiştireceklerini, TİM Yasası'nı çıkaracaklarını, bunun altyapı çalışmalarının hazır olduğunu kaydetti. 2006 yılında yüzde 60.1'lere kadar düşen ihracatın ithalatı karşılama oranının, 2007 yılında yüzde 62.9'a çıktığını, bunun iyi bir gösterge olduğunu ifade eden Tüzmen, geçen yıl yaklaşık 106 milyar dolarlık ihracata karşın 166 milyar dolarlık ithalat tahmin edildiğini aktararak, bunun 60 milyar dolarlık dış ticaret açığı anlamına geldiğini, bunun 35 milyar dolarının enerji ithalatından kaynaklanan bir açık olduğunu dile getirdi.

/ İSTANBUL

03.01.2008


 

İhracatçılar: Enflasyon neden düşmüyor?

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "Son dört yıldır uğruna bedeller ödediğimiz enflasyon hedefi, bir türlü tutturulamıyor ve kimse de Merkez Bankamızı bu noktadan eleştirmiyor" dedi.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı kimseye haksızlık etmediklerini dile getirerek, "Son dört yıldır uğruna bedeller ödediğimiz enflasyon hedefi, bir türlü tutturulamıyor ve kimse de Merkez Bankamızı bu noktadan eleştirmiyor" şeklinde konuştu.

Satıcı, "Uğruna bedeller ödediğimiz enflasyonla mücadele meselesindeki hedefleri tutturmak konusunda, Merkez Bankamız da o denli başarısız kalmaktadır. Biz çok çalışacağız. İş bilmez ekonomistlerimiz ahkam kesecekler, Türkiye ihracatını bizden daha iyi bilecekler, biz daha az bileceğiz ama daha çok doğru yapacağız. Hükümetimizden beklentimiz, artık ekonominin aynı eko sistem içerisinde yaşayan tüm aparatlarına daha dengeli, daha ayarlı bir yaklaşım içinde olmasıdır" dedi.

/ İSTANBUL

03.01.2008


 

Orta Doğu üretiyor, ABD tüketiyor

Dünyada ham petrolün yaklaşık 3'te biri Orta Doğuda üretilirken, toplam tüketimin yaklaşık 4'te 1'i tek başına ABD'ye ait.

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve BP Dünya Enerji İstatistikleri 2007 Raporuna göre, 2006 yılı sonu itibariyle dünya ham petrol üretimi toplam 3 milyar 914,1 milyon tonu buldu.

ABD, dünyada toplam petrol üretiminde yaklaşık yüzde 8'lik pay (311,8 milyon ton yıllık üretim) ile ağırlıklı bir konumda bulunsa da, ürettiği petrol tüketimine yetmiyor. 2006 yılında dünyada ham petrol tüketimi toplam 3 milyar 889,8 milyon tonu bulurken, bu miktarın yüzde 24,1'ini tek başına ABD tüketti. Söz konusu dönemde ABD 938,8 milyon ton ham petrol tüketirken, 349,8 milyon tonluk ham petrol tüketimi ile Çin ikinci sırada, 235 milyon tonluk ham petrol tüketimi ile Japonya üçüncü sırada, 128,5 milyon tonluk tüketimi ile Rusya dördüncü sırada, 123,5 milyon tonluk ham petrol tüketimi ile de Almanya beşinci sırada yer aldı. Türkiye ise 2006 yılında 28,5 milyon ton ham petrol tüketerek, dünya toplam tüketiminden binde 7,3 pay aldı.

Dünya ham petrol rezervlerine bakıldığında ise dünyada toplam ham petrol rezervi bir trilyon 208,2 milar varil düzeyinde bulunuyor.

Bu miktarın yüzde 61,4'ü Orta Doğu'da, yüzde 11,9'u Avrupa ve Avrasya'da, yüzde 9,7'si Afrika'da, yüzde 8,5'i Orta ve Güney Amerika'da, yüzde 4,9'u Kuzey Amerika'da, yüzde 3,35'i Asya ve Uzak doğuda bulunuyor.

/ ANKARA

03.01.2008


 

Türkmenistan: İran gazını kesmedik

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, ülkesinin İran'a sattığı doğal gazı kestiği yönündeki haberleri yalanladı

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı bir basın açıklaması yayınlayarak, son günlerde basın organlarında çıkan, Türkmenistan'ın İran'a sattığı doğal gazı kestiği yönündeki haberleri yalanladı. Bu arada Türkmenistan Petrol Gaz ve Tabii Kaynaklar Bakanı B. HocaMuhammedov da gündemi meşgul eden bu haberlerle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı; "Teknik problemler gerekçesiyle İran'a verilmekte olan doğal gaz geçici olarak durduruldu. Türkmenistan-İran doğal gaz boru hattında onarım ve bakım çalışması yapılmasına ihtiyaç duyuldu. Bu nedenle gaz sevkıyatı aksadı" dedi. Bakan ayrıca, bunun normal bir teknik süreç olduğunu bildirdi.

/ AŞKABAT

03.01.2008


 

Vergi borcuna e-haciz gelecek

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, vergi borçlusuna bankada haciz uygulamasının bundan sonra da kesintisiz devam edeceğini bildirdi.

Bankalarda vergi borçlularına yönelik toplu hacizin bir defalığına yapılan bir olay olmadığını bildiren Ulusoy, yeni dönemde elektronik haczi de uygulamaya koyacaklarını, bu şekilde hem daha hatasız ve hem de daha hızlı haciz işleminde bulunabileceklerini ifade etti.

Ulusoy, Mükellef Cari Hesabı'nın tam olarak devreye girmesiyle borç ve alacakların elektronik ortamda aynı anda izlenebileceğini vurguladı.

Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağı ile mücadeleye de değinen Ulusoy, kayıt dışı ekonomi için ''Kayıt dışı ile Mücadele Platformu'' oluşturulacağına dikkati çekti. Bunun dışında, yılbaşından sonra ''paralı denetim'' ve ''fahri müfettişlik'' uygulamasını da hayata geçireceklerini kaydeden Ulusoy, paralı denetimi de şu şekilde anlattı: ''Paralı denetim de, kendi memurumuzun cebine para koyacağız. Memurumuz, çıkacak, vatandaş gibi alış veriş yapacak. Başlangıçta (Memurum, Maliyeden geliyorum) demeyecek. Normal vatandaş gibi alış verişini yapacak fiş veriliyorsa mesele olmayacak. Fiş verilmemişse dönüp, ''niye fiş vermedin?'' diyerek ceza yazacak. İşte o zaman Maliye görevlisi olduğunu ortaya koyacak.''

Ulusoy, Gelir Vergisi Kanununda da hedefin, 2008'in ilk yarısında yasalaşması olduğunu dile getirdi.

/ ANKARA

03.01.2008


 

Suriye ile GAP'ta işbirliği

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Suriye ile ilişkilerin daha da ileri gitmesini istediklerini vurgularken, iki ülke arasında bankacılık ve mali piyasalar konusunda, GAP İdaresi ve DPT'nin deneyimlerinin paylaşılması konusunda işbirliğine gidileceğini bildirdi.

Suriye'nin Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari Ankara'ya gelişinin ardından, beraberindeki heyetle, Yeni Başbakanlık binasında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığındaki Türk heyetiyle bir araya geldi.Başbakan Yardımcısı Ekren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye yaptığı seyahat ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Türkiye ziyaretiyle, iki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde önemli aşama kaydettiğini anlattı.

Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari ise son dönemde yaşanan kuraklığa değinerek, Fırat nehrinden daha fazla su bırakılmasını istedi.

Bunun üzerine Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kuraklığın Türkiye'yi de etkilediğini belirterek, "ancak son zamanlarda meydana gelen yağışların devam etmesini ümit ediyoruz. Hâlen (yıllık ortalama saniyede) 500 metre küp su veriyoruz. Fazla su gelirse bunu tutacak değiliz, elbette bırakırız'' cevabını verdi.

/ ANKARA

03.01.2008


 

MÜSİAD 28. şubesini açacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) kuruluşunun 17. yıldönümünde 28. şubesini Hatay'da hizmete açıyor.

"Anadolu sermayesinin sesi olmalı düşüncesi" ile yola çıktığı 1990 yılından buyana çok sayıda başarılı çalışmalara imza atan MÜSİAD, 4 Ocak 2008'de Genel Başkan Dr. Ömer Bolat ile 28. şubesini hizmete açacak. Dr. Bolat'ın "Türkiye büyüdükçe, MÜSİAD büyüyecek, MÜSİAD büyüdükçe, Türkiye büyüyecek" vizyonu ile yeni bir ivme kazandırdığı MÜSİAD, 28. şubesini Akdeniz bölgesinin ekonomik açıdan hızla gelişen ve Bakü - Samsun - Ceyhan ile stratejik önemi artan Hatay'da açacak. MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi M. Fatih Tosyalı, bir avuç işadamıyla toplandıkları çatının kısa zamanda yüzlerce Hataylı işadamının itibar edeceği bir kuruma dönmesi için çalışacaklarını vurguladı.

İstanbul'daki Genel Merkez'i dahil toplam 2 bin 850 işadamı üyesi olan MÜSİAD'ın Hatay şubesinin de iş dünyasından büyük ilgi görmesi bekleniyor. Öte yandan, MÜSİAD'ın yeni yılda iki ilde daha şube açmak için hazırlıklar sürdürdüğü bildirildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

03.01.2008


 

Avrasya ile 1,5 milyar dolarlık iş bağlantısı

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Avrasya ülkeleriyle 1,5 milyar dolarlık iş bağlantısı yapıldığını söyledi.

Geçen haftalarda düzenlenen ''2. Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü'' programının sonuçlarını değerlendiren TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Meral, etkinlik kapsamında çeşitli firmaların 1 yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık iş bağlantısı yaptıkları bildirdi. Meral, "Ukrayna'da 25 milyon dolarlık boru üretim projesi, Tacikistan'da 1,5 milyon dolarlık tuvalet kağıdı üretim tesisi, Kazakistan'da un fabrikası kurularak ortak işletilmesi, 400 bin dolar hacimli kaliteli Türk kilim ve halılarının Kazakistan'da satışı, Moğolistan'da bir tuğla fabrikası kurulması yönünde pek çok iş ortaklığı için şirketler hazırlıklara başladı" dedi.

Meral, TUSKON olarak, 2008 yılının Mayıs ayında Afrika, Haziran ayında ise Pasifik'i içine alan benzer nitelikte zirveler düzenleyeceklerine de işaret etti. 2007'yılının kayıp yıl olduğu açıklamalarına katılmadığını belirten Meral şunları kaydetti: ''Türkiye her yıl büyük kazançlarla büyüyor. 2007, sanayinin önündeki engellerin çözülemediği, biraz daha büyüdüğü bir yıl olmuştur ama kayıp bir yıl olduğu söylenemez. Biz olaya böyle bakıyoruz. 2008 yılın içinde tedbirlerin alınması ve bir an önce uygulamaya koyulması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin sanayisinin rekabet gücünü arttırılabilmesi ve istihdamın yükseltilmesi için bu kararların süratle alınması gerekli.''

/ İSTANBUL

03.01.2008


 

65 milyon havaya uçtu

Hollanda'da halk yeni yıla havai fişekler eşliğinde girerken gecede milyonlarca Avro değerinde havai fişek patlatıldı.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın değişik yerlerinde çıkan yangınlarda bir üç katlı ev ile üç araba yandı. Havai fişek patlaması ve kazalarda çok sayıda kişi yaralandı. Ambulanslar ile hastaneye kaldırıldılar. Havai Fişek Genel İdari sekreteri J.Tinga yılbaşı akşamına değin yaklaşık 65 milyon Avro'luk havai fişek satıldığını kaydetti. 2007 yılında ise 55 milyonluk havai fişek satın alınmıştı. Tinga, geçen yıla nazaran bu yıl daha fazla havai fişek satın alındığını, özellikle bu havai fişeklerin Çin'de kurulan fabrikalarda yıl boyunca üretildiğini, sonrada Leeuwarden'de aracı firmalar neticesinde dükkânlara pazarlandığını belirtti.

/ AMSTERDAM

03.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri