Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sigara öldürüyor

Sigaradan ülkemizde yılda 50 bin kişi kansere yakalanıyor, 100 bin kişi ölüyor. Terörden 30 yılda 30 bin insan kaybettik, sigaradan yılda 100 bin insan kaybediyoruz. Teröre 30 yılda verdiğimiz kurbanın 3 katını sigaraya bir yılda veriyoruz.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, ''Sigara nedeniyle ülkemizde yılda 50 bin kişi kansere yakalanıyor, 100 bin kişi hayatını kaybediyor'' dedi. Dağlı, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 1986 yılında, pazarını çok uluslu sigara firmalarına açarak büyük bir hata yaptığını savundu. Dağlı, ''Çok uluslu sigara firmaları Türkiye'de cirit attı. Bu 10 yılda sigara tüketimi yüzde 50 arttı. Böyle bir artış başka bir ülkede yaşanmadı'' diye konuştu. Prof. Dr. Elif Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sokakta gezenler, çalışanlar bunu görmüyor, ama hastanelerde çalışan biz hekimlerin gördüğü inanılmaz sayıda kanser vakası var. Sigaradan ülkemizde yılda 50 bin kişi kansere yakalanıyor, 100 bin kişi ölüyor. Terörden 30 yılda 30 bin insan kaybettik, sigaradan yılda 100 bin insan kaybediyoruz. Teröre 30 yılda verdiğimiz kurbanın 3 katını sigaraya bir yılda veriyoruz.'' Sigara içen her iki kişiden biri sigara nedeniyle ölüyor. Öldüklerinde de hayatlarından ortalama 22 yıl kaybetmiş oluyorlar. 22 yaş erken ölmek demek insanın en olgun ve aktif olduğu bir dönemde hayatını kaybetmesi demek.''

"EKONOMİK SİLÂH"

Prof. Dr. Dağlı, sigaranın ülkelerin kalkınmışlığına ciddî etkide bulunan önemli bir silaha dönüştüğünü kaydetti. ''Sigara kullanan bir kişinin her bakımdan en verimli olduğu bir yaşta hayatını kaybetmesi acı bir olay olma yanında elbette çok önemli bir iş gücü kaybıdır'' diyen Dağlı, çok uluslu firmaların sigara ticaretinden ''korkunç'' denebilecek ticarî kazançlar elde ettiklerini vurguladı.

Prof. Dr. Dağlı, Türkiye'de kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklama girişimlerine en fazla karşı çıkan çok uluslu sigara firmalarının, bu yasakların kendi ülkelerinde de uygulandığını hatırlamak istemediklerini ifade etti.

SİGARA YASAĞI UYGULANABİLİR

Türkiye'de sigara içme yasağının kapsamını genişleten kanun teklifine ilişkin tartışmaların sürdüğünü işaret eden Prof. Dr. Dağlı, "Sigara yasağının barlarda uygulanamayacağı iddiasını da ben inandırıcı bulmuyorum'' dedi. Prof. Dr. Dağlı, bir zamanlar şehirler arasında yolcu taşıyan otobüslerde sigara içilmesinin yasaklanmasının da çok yadırgandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İrlandalılar çok içki içmekle tanınır ve içkiyi yalnızca barlarda içerler. Bizim kahvehane kültürümüzün benzeri bir bar kültürü var orada. Kapalı mekânlarda sigara içilmesini yasaklayan ilk ülkelerden biri İrlanda. İrlanda sağlık bakanı bu nedenle Dünya Sağlık Örgütünden ödül almıştır. Siz yasağı getirin, oluyor.''

/ GAZİANTEP

05.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Devlet çetelere müsaade etmez

  STK'lar saldırıyı kınadı

  Diyarbakır'dan sonra hedef, Van mı?

  Erdoğan, Diyarbakır'a gidiyor

  Başsavcı: 4 kişi gözaltında

  Yaralılardan 5'inin durumu ağır

  DP, genel başkanını seçiyor

  Türkiye, kara teslim

  Ankara'da hafif şiddetli deprem

  Yayladağı'nda 12 kaçak yakalandı

  Askerî araç şarampole yuvarlandı: 6 yaralı

  Talat, adaya döndü

  Sigara öldürüyor

  Cüneyt Arkın: Alkolle de mücadele edilmeli

  Çalışanların hakları tamamen dibe vurdu

  DSİ, 5. Dünya Su Forumuna hazırlanıyor

  ATO'ya Rekabet Kurulu'dan red

  Muayene farkına Danıştay'dan vize

  İş adamlarından, eğitime kitap desteği

  Verem öksürmeyle başlıyor

  Öğrencilere portakal suyu


 Son Dakika Haberleri